HCL.HR

Konkurencija ne šteti uređajima za virtualnu stvarnost

Zoran Žalac 19.06.2015.   •   2 komentara   •   Tehnologija


Sony nije zabrinut zbog situacije u kojoj će se na tržištu u isto vrijeme pojaviti više različitih uređaja za virtualnu stvarnost.

Potrošačima se često čini kako pojam konkurencije, odnosno ponude više različitih proizvoda iste namjene, nije naročito dobra stvar. Ponekad se doista teško odlučiti za jednu stvar kada je više njih dobro u nekim drugim aspektima. Ipak, po temeljnom principu ekonomije, potrošači uvijek profitiraju tamo gdje postoji konkurencija jer monopol u suprotnome može biti mnogo gora stvar.

To su povodom E3 sajma naglašavali i proizvođači budućih uređaja za virtualnu stvarnost. Iduće godine na tržištu će se pojaviti već nekoliko takvih uređaja i potencijalni kupci će se morati odlučiti za jedan između Oculus Rifta, HTC Vivea, Project Morpheusa i još nekolicine njih. Međutim, tvrtke koje će lansirati te uređaje nisu zabrinute zbog konkurencije u tom pogledu.

Kako je to objasnio Sonyjev Shuhei Yoshida, trenutno je svima u interesu da tehnologija virtualne stvarnosti postane trend. To je polazna točka da bi tvrtke uopće mogle očekivati dobru prodaju svojih uređaja. U tom pogledu, iako su si međusobna konkurencija, svi zapravo žele da svi postignu uspjeh. A to uključuje i jednu vrstu suradnje:

„Moramo se pobrinuti da nam uređaji budu jako dobri, jer kako je Palmer Luckey [osnivač Oculusa] rekao, najgora moguća stvar koja se može dogoditi tehnologiji virtualne stvarnosti je ta da neka velika tvrtka proizvede VR uređaj osrednje kvalitete i time odbije ljude od tehnologije virtualne stvarnosti.“ – izjavio je Yoshida.

Komentari (2)

  • HistorixCRO

    19.06.2015 - 23:30

    zanimljiv način razmišljanja

  • brlja

    21.06.2015 - 10:08

    To da je konkurencija dobra znamo jos od Marxovog Kapitala (za nas, ne za Sony :), nego muci me jedna druga stvar. Kazu da je za ugodno koristenje VR setova potrebno minmalno 1080p sa 60 fpsa po oku, a trebalo bi i vise. To moderne konzole nemreju postic ni u snovima. A po najavi na E3u spominjali su se samo 'posebni' naslovi za Morpheus. Ako se nece moc igrat normlani naslovi, a predpostavljam da nece malo mi ovo gubi smisao na postojecoj generaciji konzola. Odnosno na pcu ce se moc igrat novi kalo djuti 18 sa occulusom ili cak morpheusom, a na ps4 ne.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?