HCL.HR

Battlefront 2 i Overwatch na meti belgijske komisije za kockanje radi loot kutija

Petra Rukav 17.11.2017.   •   13 komentara   •   Zanimljivosti


Belgijska komisija za kockanje priopćila je kako nadzire videoigre kao što su Star Wars: Battlefront 2 i Overwatch radi moguće klasifikacije istih kao kockanje.

loot kutije kockanje

Povrh europskog i američkog odbora za dodjeljivanje rejtinga igrama te Britanaca, vladina organizacija koja nadgleda i licencira igre na sreću u Belgiji uhvatila se posla vezanog uz to treba li loot kutije u videoigrama regulirati kao kockanje. Svoju istragu započeli su kod Blizzarda i Electronic Artsa, odnosno njihovih naslova Overwatch i Star Wars: Battlefront 2.

Prema riječima ravnatelja komisije, Petera Naessensa, ovisi li naš uspjeh o slučajnim ishodima – u ovom slučaju, sadržaju loot kutija – komisija ih je dužna razmotriti kao igre na sreću. Nadalje, ako se ovdje radi o takvoj vrsti igara iste prije svega moraju dobiti dopuštenje komisije za kockanje.

Drugim riječima, ustanovi li belgijska organizacija da se loot kutije trebaju smatrati igrama na sreću, EA i Blizzard će u najgorem slučaju biti prisiljen platiti kazne od stotina tisuća eura. Također, komisija bi mogla zahtijevati da igre budu maknute s polica jer iste više nisu ispravno klasificirane, barem ne prema zakonima o kockanju u Belgiji.

Dakako, EA nije dugo čekao da ponovno obrani svoje zloglasne mikrotransakcije, pa je izjavio sljedeće:

Stvaranje poštenog i zabavnog doživljaja tijekom igranja je od presudne važnosti našem studiju. Loot kutije u Battlefrontu 2 nisu kockanje. Igračev uspjeh u igri ne ovisi o kupovini istih. Također, igrači igranjem mogu zaslužiti kutije što znači da uopće ne trebaju trošiti pravi novac. Jednom kada ih dobiju, zajamčeno im je da uvijek primaju sadržaj koji se može koristiti u igri.

Međutim, te riječi nisu spriječile regulatorno tijelo odgovorno za upravljanje svim gaming aktivnostima u Nizozemskoj da također pokrene vlastitu istragu o tome trebaju li se videoigre s loot kutijama klasificirati kao igre na sreću.

Komentari (13)

  • ck7

    17.11.2017 - 15:23

    Pa naravno da je kockanje, I ne samo ovaj slučaj. I kad je riječ o čisto kozmetičkim stvarima je riječ o čistom kockanju, jer su sve stvari skrivene, znači nema ciljanog kupovanja, već kupovanja i kupovanja pravim parama il in game curency nekih kutija koje mogu al i ne moraju sadržavati neke stvari. Tako u Battlefield 1 stalno dobivam kutije il trošim in game curency na iste da u principu stalno iste stvari dobijem. Na 10 novih skinova dobijem 5 istih, koje onda mogu zamijeniti za manju količinu para koje sam potrošio. Jel to fer? Naravno da nije. Ako je već taj sistem nagrađivanja, onda bi trebali uvesti pravilo da kad jednom nešto dobiješ, nema tog boga da izvučeš isto jer je to čisto odugovlačenje i potkradanje igrača. Bilo za pravi novac il za vrijeme uloženo u skupljanje in game curencyja! Ja se sjećam dok su se igre prelazile više puta i na raznim težinama kako bi se zaradili skinovi, otključala oružja il likovi, a danas su samo pare pare pare i čista sreća, znači kockanje. Nek ih kazne i neka ih natjeraju da promjene cijeli taj sistem jer je to rak rana u gaming inustriji, ako nije free 2 play naslov već poluproizvod od 500 kn, mikrotransakcije, loot boxes i ina sranja nemaju šta raditi tamo. Ko da idem u dućan kupiti Zimsku od Gavrilovića, dam polog da me dočeka slijedeći put kad se vratim u dućan, a isporuče mi Pureću posebnu od K plusa il koji već vrag. Ako me novi God of War razočara s takvim sranjima (iako nije online naslov al me nebi čudilo u ovom trenutku više ništa) ozbiljnije ću razmisliti o nastavku svog gaming života…

  • [CRO]Revan

    17.11.2017 - 15:25

    Tako treba, sve više toga. Sve igra koje dozvoljavaju kupovinu loot boxeva stvarnim novcem kao napredak kroz igru, trebale bi automatski imati oznaku 18+ i oznaku za kockanje. A ne da Fallout New Vegas ima oznaku za “kockanje” jer možeš na Stripu okretati casino. 😀

    • pa3k997

      @[CRO]Revan, 18.11.2017 - 02:17

      I kakve to tocno koristi ima sto na kutiji pise 18+? Opet je mozes kupiti i igrati bez problema iako nemas 18. Rijetki su roditelji koji gledaju sto im djeca igraju ,pa ce im opet kupiti igru iako pise 18+,nasilje,kocka itd.

    • Pararera

      @pa3k997, 18.11.2017 - 19:01

      Ionako će stari kupit tu igru, koji očigledno ima 18+ ??

  • Texas Flood

    17.11.2017 - 16:26

    ‘Stvaranje poštenog i zabavnog doživljaja tijekom igranja je od presudne važnosti našem studiju.’ Meni se npr. Fifa 17 nije činila ni poštena, a ponekad ni zabavna dok sam ju igrao.

  • baDarmageddoN

    17.11.2017 - 17:34

    LOL Stvaranje poštenog i zabavnog doživljaja. Ima MP igara koje nisu uvijek poštene i zbog toga su na trenutke manje zabavne a da nemaju mikrotransakcija. Te koje ih imaju su nepoštene a sa time i daleko manje zabavne. Kako da se ja zabavim ako netko kupi Yodu i ubije mene jadnog slabog ( makar punog skilla)? Samo mi nije jasno kako FUT kartice nisu igra na sreću. Isti vrag. Ili oni cratesi iz CODa? Ili mnoge druge slične stvari koje već godinama imaju ta sranja u sebi. Jer makar je EA trenutno najviše na udaru nisu oni jedini…

  • Dragan[MKD]

    17.11.2017 - 17:51

    Nije mi jasno sto se mjesaju ovi Nizozemci (Holandjani), sta ima svaku zemlju da odlucuje, zna se one to rule them all. Treba EU komisija da donese odluci, i onda svih zemalja da postuju tu odluku, a ne svaku zemlju posebno, jer to je svakako neposteno, posebno sad kad se stremimo sprema vecu centralizaciju. Ali 100 tisuca eura su nisto za Activision-Blizzard i EA, realno.

    • phoda

      @Dragan[MKD], 17.11.2017 - 18:52

      To su EU clanice ne Socijalna federalna republika europe, svaka ima pravo na svoje zakone dok neke zakone vezane uz sve clanice su isti. Ne vidim problem sto jedni dopustaju a jedni ne.

  • phoda

    17.11.2017 - 18:52

    Mislim da se EA polako pokopava.

  • striborino

    17.11.2017 - 19:02

    Di vam je vijest o novoj heroini u ow?

  • l)oolvl

    17.11.2017 - 19:19

    dobre vijesti, nadam se samo da će ih pošteno opaliti po džepu, jer drugačije neće naučiti.

  • darkness666

    18.11.2017 - 20:54

    ne kuzim zasto owevatch?..pa u boxovima su sam skinovi i nebitne stvari koji apsolutno nedaju nikakvu predost u igranju..

  • Skyrox

    18.11.2017 - 22:49

    Po ovome iz Belgije skoro sve moderne videoigre bi trebale biti zabranjene zbog kockanja jer svi imaju loot box ( npr. Battlefront 2 i Overwatch) chestove (npr. Clash of Clans i Clash Royale) i ne znam čega još ima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?