HCL.HR

Mafia 3 ruši prodajne rekorde, izdavači kritiziraju recenzente

Juraj Bevandić 04.11.2016.   •   18 komentara


Mafia 3 je službeno postala 2K-ova najbrže prodavanja igra, no izdavači su se otvoreno pobunili na miješane dojmove kritike i tvrde da igrači obožavaju igru.

Mafia 3 prodaja

Veliki izdavač i većinski vlasnik 2K Games kompanije Take-Two Interactive održao je financijski sastanak s izvješćima o svom poslovanju u drugom kvartalu ove fiskalne godine. Pohvalili su se da je GTA 5 prodao preko 70 milijuna primjeraka, ali i da je Mafia 3 u prvih tjedan dana isporučena u 4.5 milijuna što je novi rekord za 2K Games.

Ta se brojka ne odnosi na ukupno prodane primjerke, već je zbroj digitalnih prodaja i fizičkih kopija poslanih distributerima, ali je svejedno impresivna. No, unatoč dobrim prodajnim brojkama, Mafia 3 je prošla tek osrednje kod kritičara. To je prepoznao i naš Igor, pa je čitav jedan video komentar posvetio toj temi.

Izdavači ističu kako su prepoznali nekakve “anomalije” u recenzijama i prihvaćaju ocjene kritičara te ih ne žele osporavati, ali kažu da je činjenica da igrači obožavaju igru i prepoznaju njenu kvalitetu jer ju kupuju glavom bez obzira na što ukazuju dobre prodajne brojke. No je li zaista to tako?

Ne možemo pitati svakog igrača ikada što misli, ali primjerice vaša prosječna ocjena na našoj recenziji je 72, dojmovi igrača na Steamu su “miješani” sa ugrubo 7500 negativnih i 6800 pozitivnih recenzija. Ocjena korisnika na Metacriticu za PC veziju stoji na 3.2, Xbox One na 4.6 i PlayStation 4 na 5.1 od maksimalnih deset bodova.

Dakle iako ne možemo znati kako se svi igrači osjećaju u vezi Mafije 3, nama se ne čini tako očito da visoka zarada i puno izdanih primjeraka nužno pokazuju da su igrači ludi za igrom, a recenzenti nešto propuštaju.

Koji su vaši dojmovi Mafije 3? Slažete li se sa zaključcima Take-Two Interactivea?

Komentari (18)

  • PppPP

    04.11.2016 - 19:03

    Pa u pravu su, kakvih crnih 3.2/10 lol

    • Hipi Vrban

      @PppPP, 04.11.2016 - 19:17

      ok 3.2 je fkt premalo, ali igrica ne valja 3 kune

  • RapthorPechina

    04.11.2016 - 19:04

    Meni je igra zakon . Imam nasnimanih bugova i svega i svačega ali mi je igra na hard težini bila jako zanimljiva. Sadržaja ne fali. Poslje se osjeti grind ali su me glsvne misije držale zaljepljenim za igru . Malo su prejako recenzenti udarili na igru!

    • Anomaly

      @RapthorPechina, 04.11.2016 - 20:30

      Slažem se ali dodajem da nisam imao problema sa bugovima, niti jedan ozbiljniji bug nisam video, doživeo sam samo 2-3 sitna.

  • drazensi

    04.11.2016 - 19:24

    Nijedni nisu u pravu. Broj prodanih primjeraka nije jednak kvaliteti. SW Battlefront se prodao u ogromnim kolicinama pa nije bas jako dobra igra. Mafia se prodala u ok kolicinama, pa nije savrsena. Ali nije ni toliko losa koliko ima losih ocjena. Igra je zabavna i na momente briljantna. Problem je mozda sto je to samo na momente :). No i ostatak je i vise nego ok.

    • Eldar Tutnić

      @drazensi, 05.11.2016 - 07:41

      Ne mora znaciti da SW nije bio dobar ili da je bio prosjecan, npr. meni je SW jedna od najboljih igara svih vremena :) Igram igre vec vise od 15 godina, i zato to i kazem. Sad furam BF1, ali u dosta stvari mi je SW boljo, tako da ne mora znaciti. Jedino sto me odvratilo od kupovine Mafije 3 su oni Igorovi video klipovi gdje je svjetlost uzasna, msm da moja gejmerska dusa ono ne bi oprostila da mi se desi 😀

  • Tomina

    04.11.2016 - 19:36

    Pa 6/10 zaslužuje sigurno, tko je zapeo za nju, sigurno je dobra. Također i ljubiteljima serijala. Ali realno, mnogo toga nije dobro.

  • closingtime

    04.11.2016 - 19:44

    Te ocjene ‘korisnika’ su glupost, pola ih nije ni igralo igru nego bijesne jer su vidjeli video o bugovima, jer se vrata na autu ne deformiraju jednako kao i u Mafiji 2 i jer je glavni lik crnac :) Igra objektivno ima problema o kojima se da pričati ali 3.2/10 i takve stvari su produkt nepotrebnog ‘hejta’. Dobro je ovo čuti, sada se možemo nadati i 4. dijelu.

  • KhorneFlake

    04.11.2016 - 20:40

    Pa, kad vidim ovako izdavače koji se pokrivaju prodajnim rezultatima na talasu hajpa i preorder naivčina, onda me i ne čudi šta su pojedini znali komentarisati ovuda i braniti određene naslove jer ruše rekorde, a zamru nakon nepunih mjesec dana i niko više ne priča o njima. Ovo ni autorima No Mans Sky-a nije palo na pamet.

  • Josip1611

    04.11.2016 - 21:41

    Igra je za proci jednom i prodati je. Ja sam je prosao za 10 dana i nisam previse izgubio na njoj, ali nije mi ni malo zao, ipak se Mafia mora proci :-)

  • Tony Ghost 1811

    05.11.2016 - 00:07

    Izdavaci u produkciji nasih sefova. Kritiziraju one od kojih zive.

  • Czar

    05.11.2016 - 01:54

    Meni je igra skroz korektna, a na recenziji sam joj lupio 80 i iza toga stojim s mojih 50ak funti koliko sam platio ps4 verziju.
    Jeste da nije to razina gta5, ali zato je ista igra od mene svojevremeno pokupila stojadina.

  • Andrash

    05.11.2016 - 13:22

    Raste konzumerizam. Vjerujem da će skoro svaki nastavak bilo koje franšize rušiti brojke prethodnika, pa makar i bili lošiji

  • Ghostzor

    05.11.2016 - 15:05

    Presao sam PC verziju,sto se tice optimizacije po tom pitanju nije ni blizu kao jedan GTA 5 iako mi je radila u dobrih 50 fpsa.Mislim da je prica izvukla veliki prosek u igrici,stvarno su dobro uradili cut scene borba je dobra pa i voznja kola mi se dosta svidela,nesto sasvim novo..

  • THEO20

    05.11.2016 - 18:01

    Upravo je igram, na steamu kaze da imam 14 sati a imam osjecaj kao da sam odigrao 3-4. Ja bi joj dao ocijenu 8 od 10 definitivno. Nakon 200 sati GTA V online, ovo je potpuno osvijezenje tocno ono sto mi je trebalo. I naj naj naj bolja stvar koja mi se svida je to sto nema fast travel

  • Chris_28

    05.11.2016 - 20:36

    Mafia 2 je bila puno bolja, u trojci je jedino grafika bolja.
    https://www.youtube.com/watch?v=ixlszwKVVP0

    • NEKI TAMO LIK3

      @Chris_28, 05.11.2016 - 21:09

      I to ne puno,valjda su radjene na istom enginu (mada i gta 5 i gta 4 su na istom enginu ali je razlika u grafici je mnogo veca)

  • moordrak

    07.11.2016 - 17:49

    Tako sam se radovao novom nastavku. Trebalo im je tek pišljivih šest godina… Mafia3 me vratila u dane originalnog Assassins Creeda ( čitaj: prilično repetativan, predvidljiv ali zarazan gameplay). Kao i kod AC-a, narativna komponenta Mafie3 nosi igru do završetka. Vizualno, osim lagane evolucije razdoblja u kojem se radnja odvija,trojka nije spektakularno napredovala. Pažljivom promatraču pomaci su vidljivi. Napredovali su i bugovi: usred učitavanja, ničim izazvana, igra se jednostavno ukoči. Samo desetak puta. Za redom. Ništa strašno. Živce u kanticu pa kanticu u ladicu. Očekivao sam zeru manje “učitavanja” ali u svijetu nedovršenih, polugotovih proizvoda to je O.K. Ignoriram li par rečenica iznad, ovo je standardno dobra gubilica vremena sa solidnim soundtrackom no nije materijal za dugo i lijepo sjećanje (6/10). Idealno za duge, kišne noći. Rekao bih, prijeći jedom i arhivirati (ili kupiti za koji mjesec od omiljenog digitalnog distributera po debelom popustu).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!