HCL.HR

Microsoft predstavio svoje kontrolere za VR i AR aplikacije

Zoran Žalac 12.05.2017.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Iako nema VR headset vlastite produkcije, tvrtka Microsoft predstavila je Mixed Reality kontrolere koji će korisnicima služiti za VR i AR aplikacije unutar Windowsa.

mixed-reality-controllers

Svijet virtualne i proširene stvarnosti upravo je postao malo kompliciraniji za krajnjeg korisnika. Naime, osim opcionalnih Oculus Touch kontrolera i standardnih kontrolera HTC Vivea do kraja godine imat ćemo i Mixed Reality kontrolere koje će lansirati Microsoft.

Microsoftova ideja je da korisnike Windowsa 10 uvede u svijet VR i AR aplikacija po nešto prihvatljivijoj cijeni. Oculus Rift i HTC Vive po tom pitanju još uvijek su skupe investicije za koje treba izdvojiti više od petsto eura pa se Microsoft u suradnji s tvrtkama kao što su Acer ili HP nada ponuditi privlačniju alternativu. Acer i HP će do kraja godine imati svoje headsete za VR/AR, a Microsoft će ponuditi kontrolere za njih.

Mixed Reality kontroleri dizajnom su nekakav hibrid onoga što već postoji na tržištu. Sadrže track pad, analognu palicu, triggere i senzor za prepoznavanje položaja i pokreta. Osim sa igrama, bit će kompatibilni i s ponekim aplikacijama unutar Windowsa. Predviđena cijena bit će im oko stotinu eura, što nije malo, ali je povoljno utoliko što kontroleri neće tražiti da po čitavoj prostoriji stavljate senzore kako bi uređaj određivao vaš položaj.

Vrlo je izgledno da bi ovi kontroleri mogli biti kompatibilni i s nadolazećom Xbox Scorpio konzolom, tako da je samo pitanje vremena kada će Microsoft krenuti s lansiranjem VR/AR aplikacija i za tu platformu.

Komentari (4)

  • baDarmageddoN

    12.05.2017 - 13:00

    Nadam se dobrom ARu za nekih 10 godina. Ta stvar će toliko unaprijediti dobre i loše stvari kod ljudi. Lepeza mogućnosti je nevjerojatna. Baš uzbudljivo doba dolazi što se toga tiče. Ovi “prototipovi” koji se nazivaju prve generacije VRa i ARa su tek mali koraci do nečeg što može biti lijepo ako se koristi na pravi način

    • iJerkOffJedenTag

      @baDarmageddoN, 12.05.2017 - 14:28

      Ja sanjam o danu kad cemo imat odličnu grafiku na VR-u, i najbolji mogući support za FPS igre, i senzore pokreta tak da kad oćemo trčat u igri moramo i ovako (Za to bi morao neku praznu halu navjerojatnije iznajmit 😀 )

    • baDarmageddoN

      @iJerkOffJedenTag, 12.05.2017 - 17:16

      Da. Prvi problem je taj da su granice ove tehnologije jako nisko, trenutno. Drugi problem će biti kada budu previsoko. Ovo što ti i ja želimo bude bez sumnje jako brzo moguće izvesti. Ja očekujem da ce next gen VRa u odnosu na ovaj biti kao ps4/xo u odnosu na x360/ps3. Rezolucija i detalji su još uvijek koma ali to je očekivano.

  • Nino H.

    12.05.2017 - 17:45

    Baš sam jučer nešto radio u Paintu…odusato sam nakon 10 min i izbrisao tu sliku jer mi stavrno nije bilo druge xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?