HCL.HR

Microsoft optužio kineske preprodavače da hakiraju i kradu od igrača, bit će nevolja

Juraj Bevandić 24.05.2017.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Microsoft je pokrenuo tužbu protiv kineske online trgovine iGSKY za koju tvrde da hakira Xbox račune i kupuje stvari novcem korisnika, a zatim ih preprodaju po nižoj cijeni.

Xbox hack

Je li vam se u zadnje dvije godine dogodilo da vam se s bankovnog računa povezanog s Xbox računom oduzme preko stotinu dolara bez vašeg saznanja? Nadamo se da nije, ali doznajemo da se takvi slučajevi događaju i mogli bi biti maslo kineske online trgovine iGSKY. Ondje se prodaju razne gaming valute poput FIFA coinsa i sličnih vrijednosti u drugim igrama po znatno nižoj cijeni, a Microsoft je potajno istražio kako to rade.

Njihovi istražitelji su se krajem prošle godine posvetili dotičnoj trgovini te su odradili nekoliko transakcija u civilu s njima ne bi li ustvrdili radi li se o prijevari. Microsoftov istražitelj Jeremy Beckley prepričava portalu The Verge da je njegov tim kupio 11 tisuća FIFA bodova preko stranice za 60 dolara, a odmah nakon toga su u sustavu uočili promjenu korisničkog imena i lozinke na postojećem osam godina starom Xbox Live računu te transakciju s tog računa u iznosu od 127.54 dolara za 11 tisuća FIFA bodova.

Njegovoj ekipi je potom iGSKY poslao digitalni kod za aktivaciju FIFA bodova putem maila u kojem su tražili da se kod što prije iskoristi. Nedugo zatim Microsoftova korisnička služba je primila pritužbu vlasnika ranije spomenutog Xbox Live računa koji se požalio da ne može pristupiti svome računu te da su mu skinuta sredstva bez njegovog ovlaštenja.

Još uvijek nije jasno kako je izvedeno to hakiranje, pod pretpostavkom da je zaista riječ o hakiranju, a ne samo o slučajnosti. Microsoft je uvjeren da imaju čvrst slučaj, pa su tužbom pokrenuli sudski postupak protiv iGSKY. Očekuje se da će ako uspjeti barem blokirati PayPal račune kineske trgovine za sada, ali trenutno je web stranica iGSKY nedostupna, pa će posljedice možda biti i dublje.

Komentari (5)

  • sedf

    24.05.2017 - 22:25

    Opasan otbuža

  • YeYa

    24.05.2017 - 23:34

    Ode ideja o kineskom trzistu ?

    • Dragan[MKD]

      @YeYa, 25.05.2017 - 00:00

      Vjerovatno zato su i istrazili ovo, jer svakako ne bi valjalo da gi neko zajebava, a svakako i kineski korisnici. Cak su i novi Surface promovirali u Shangayu, MS opasno se vrti oko kinesko trziste, mirise lova. Ali svakako ocekujem neku saradnju sa Tencent, Baidi ili AliBaba na kinesko trziste kako bi se lakse prilagodili.

  • brlja

    25.05.2017 - 12:07

    A 2 dana prije izjava da razliku od 30 milja prodanih primjerka u odnosu na sony planiraju nadoknadit na kineskom trzistu. Poremecena kompanija…agrokor na svjetskoj razini…

    • Dragan[MKD]

      @brlja, 25.05.2017 - 13:17

      Ma sta pricas Kina nije 5 miliona stanovika, Kina ima vise od milijarda i to su sve obitelji od jedno do maksimum dvije djecom. Pa i da prodaju nz 30milja konzola to je nisto za to trziste. Ne kuzim zasto svi tako potcjenuju kinesko trziste, posebno kad se uzme u obzir koliko se samo Sony muci tamo i da stalno upada u probleme sa kineskom vladom i institucije.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?