HCL.HR

Microsoft zabranio emulatore u Windows trgovini

Zoran Žalac 07.04.2017.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Došao je kraj kojekakvim emulacijama na Xbox One i Windows Phone platformama – Microsoft je službeno zabranio emulatore u svojoj butigi.

emulator-store

Xbox One slovio je kao idealna platforma za emulaciju igara kada je Microsoft uveo podršku za UWP aplikacije na toj konzoli. Mogućnost emulacije igara s drugih platformi nešto je što ne podržavaju ostale konzole pa je potencijal igranja Nintendovih igara na Xboxu zvučao atraktivno.

Međutim, Microsoft se borio protiv takvih ideja, a sada je i službeno odlučio stati na kraj tom pitanju. Iako je emulacija u suštini legalna sve dok u svom vlasništvu imate kopiju igre koju emulirate, Microsoft je odlučio da su aplikacije za emulaciju nepoželjna roba na Windows Store platformi.

Zabrana distribuiranja emulatora u trgovini aplikacija za Windowse donesena je krajem prošlog mjeseca, a na snagu je stupila ovih dana. Među zakinutima se našao popularni Nesbox emulator koji će se ubuduće morati oslanjati na staru Win32 arhitekturu.

Označeno sa: , ,

Komentari (4)

  • baDarmageddoN

    07.04.2017 - 14:06

    To je ta siva strana koju svi iskorištavamo. Mislim na nas koji nenano baš sve te igre za emulacije. Shvaćam ih ali to neće spriječiti daljnju emulaciju. Gameri uvijek nađu način. Ja sam iznenađen koliko je lako Andromeda krekirana unatoč DRMu. Da sam se kladio s frendom definitivno bi izgubio okladu. Piratizacija i emulacija nisu daleko jedna od druge.

    • atom

      @baDarmageddoN, 07.04.2017 - 18:57

      Da definitivno je siva zona. Međutim što se samog emulatora tiče ako je nastao ne koristeći originalan hardware i software konzole,već je nekakav obrnuti inženjering,onda to spada u fair use. Negdje oko 2000te su se još vodile parnice i na sudu je presuđeno dotičnim tvorcima emulatora u korist. Ali sasvim je razmljivo zašto to rade. Ipak je microsoft u pitanju.

    • baDarmageddoN

      @atom, 07.04.2017 - 19:06

      Monopolijada 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?