HCL.HR

Microsoftov HoloLens učit će na greškama Kinecta

Zoran Žalac 23.02.2016.   •   2 komentara   •   Tehnologija


Augmentirana stvarnost Microsoftovog Hololens uređaja naći će se na tržištu tek kad ljudi budu imali stvarnu korist od nje, što možda ne bude u nekoj bližoj budućnosti.

hololens

Virtualna stvarnost trenutno je sljedeća nova stvar u industriji zabave, no ne dijele svi viziju da je to jedini smjer u kojemu se tehnologija treba kretati. Microsoft se svojim HoloLens uređajem tako opredijelio za augmentiranu, odnosno proširenu stvarnost u kojoj virtualno kombinira sa stvarnim. Rezultat je futuristički, ali u tvrtki su svjesni kako to znači i da tržište još nije spremno za njega.

Govoreći na TED konferenciji u Vancouveru Microsoftov Alex Kipman otkrio je kako za HoloLens imaju drugačiju strategiju nego za ostale proizvode. Umjesto da HoloLens lansiraju u prodaju pa čekaju da se za njega pojavi koristan softver, sada će čekati da se za uređaj skupi željena softverska podrška pa će ga onda pustiti u prodaju. Tu su lekciju, tvrde, naučili na primjeru Kinecta.

Kinect je, dakako, bio neslavni dodatak za Xbox 360 i Xbox One konzole, a kasnije i za osobna računala. Svojevremeno je najavljivan kao revolucionaran uređaj uz koji će kontroliranje igara i aplikacija dobiti sasvim novu dimenziju. I doista, dobilo je – dimenziju gluposti. Kinect je radio samo s nekolicinom plesnih igara, a u ostalima je bio ili totalno nefunkcionalan ili samo smetnja. Može se reći i kako je Kinect dobrim dijelom kriv za slabiju prodaju Xbox One konzole po njezinom izlasku jer je zbog tog uređaja konzola bila stotinu dolara skuplja od PlayStationa 4.

Microsoft također ima nezahvalan zadatak balansiranja cijene HoloLensa i njegove isplativosti. U ovom trenutku svjesni su kako bi uređaj bio neisplativ normalnom korisniku.

„Ako bi ga korisnik kupio danas, imao bi 12 stvari koje bi mogao raditi s njime. I onda bi rekao – kul, kupio sam proizvod za tri tisuće dolara s kojim mogu raditi 12 stvari i sada on skuplja prašinu… Kad budemo osjetili da je svijet spreman [za HoloLens], onda ćemo omogućiti široj publici da ga kupi. Moglo bi to biti čim kažemo ‘da’, a moglo bi proći i jako mnogo vremena do tada.“ – izjavio je Kipman.

Označeno sa:

Komentari (2)

  • tehsuperior

    24.02.2016 - 19:35

    Skyrim su bili prilagodili (ili je bio u procesu prilagodbe) za Kinect. Lik na videu viče fus ro dah i Dragonborn šauta. Digao bi ruku i Dargonborn izvadi štit., kaže naredu i dragonborn obavi. U svakom slučaju moćno. Evo link ako koga zanima https://www.youtube.com/watch?v=WcNCXtGG-Uk

  • Aerys Targaryen

    24.02.2016 - 22:01

    MS će u stečaj, ako ovako nastav 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?