HCL.HR

Minecraft dobiva najduže čekanu nadogradnju 1. kolovoza

Nikola Bunjevac 05.07.2012.   •   12 komentara


Danas nam je stigao jedan od posljednjih snapshota pred novu verziju, a imamo i hrpu informacija o verziji 1.3 koja će, vjerujte nam, biti vrlo zanimljiva.

Došao nam je novi snapshot, ali i mnogo informacija o novoj verziji Minecrafta, 1.3. Ova najduže očekivana verzija donosi podosta promjena, što u vezi samog enginea tako i vezano uz nove stvari i dodatake o čemu smo već pisali. Ono što sada znamo je da nova Minecraft 1.3 stiže na računalo pokraj vas 1. kolovoza, a tjedan dana prije toga Mojangovci će izdati Release Candidate kako bi administratorima servera i mod developerima dali vremena da se pripreme na sve promjene. No, što nam nova verzija točno donosi?

Prvo ćemo vam prenijeti ono najbolje. Ono na čemu se najviše radilo su zahvati na igrinom engineu. Konkretnije, integracija singleplayera i multiplayera što će uvelike olakšati daljnji razvoj igre jer developeri više neće morati dvaput raditi stvari poput implementiranja novog itema ili ispravka buga. Tu su još nove stvari o kojima smo u potpunosti pisali u ovom članku, a ovdje ćemo ih ukratko objasniti.

Sigurnost i enkripcija paketa je znatno poboljšana kako ne bi dolazilo do krađe podataka i sesija. Isto tako je poboljšan chat koji sada omogućuje klikanje na linkove i lakše uređivanje. Već spomenuta integracija SP-a i MP-a omogućila je igračima da pozovu druge igrače u svoj svijet preko lokalne mreže iliti LAN-a. Osim toga, dodani su novi itemi među kojima su emeraldi, knjige u koje možete pisati, tripwire, stepenice i polublokovi od različitih vrsta drveta, kakaovac… Dodan je i Adventure mod koji zahtijeva još podosta posla kako bi bio u potpunosti pouzdan. On će omogućiti izrađivanje mapa u kojima igrači ne mogu uništavati blokove i tome slično.

Sada prijeđimo na one malo lošije stvari, a to je povećanje igrine gladi za resursima. Budući da su SP i MP sada integrirani, to znači da se na vašem računalu u isto vrijeme izvode i server i klijent. Zbog toga se trenutno radi na optimizaciji renderiranja, ali te promjene će doći tek u narednoj verziji.

Osim toga, tu su još i odgođene promjene koje će također doći tek u verziji 1.4. Jedan od problema s kojim ste se sigurno susreli jesu crna odnosno zatamnjena područja pretežito na brdima nastala zbog problema s osvjetljenjem. Mojangovci su na tom problemu već radili, ali žele pronaći najbolje rješenje koje će što manje utjecati na framerate, što zahtijeva dosta truda i vremena. Tu je još i modding API koji je već više puta odgađan, a nažalost nećemo ga vidjeti ni u ovoj verziji. Odgođen je za 1.4, primarno zato što bi ovaj najduže očekivani update zbog njega stigao još kasnije.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ovotjednu listu promjena koja donosi sljedeće:

– ispravke bugova!
– optimizacije!
– promjene u kontrakciji klipova. Obratite pažnju na svoje redstone krugove jer se sada klipovi sklapaju mrvicu sporije pa ćete možda morati dodati neku vrstu delaya u krug.

Snapshot 12w27a možete preuzeti ovdje:

– klijent: JAR – server: JAR ili EXE

Komentari (12)

  • Black op

    05.07.2012 - 18:11

    Jedna strana mi govori da je ovo ok a druga mi govori da su totalno sj***** minecraft, pocevsi od alpha verzije koja je bila tako lijepa i sarena a sada je sve tamno, druga stvar je integriranje sp u mp, ili ce zahtjevati premium account ili ce zahtijevati stalnu konekciju, drugim rijecima uopste mi se ne svidja sta su uradili.

    • SpacePig

      @Black op, 06.07.2012 - 07:53

      sve je tamno? povecaj si brightness.
      minecraft ce zahtjevati premium account? :O prvi put cujem da moras kupit igru da bi ju mogao igrati. sranje

    • Black op

      @Black op, 06.07.2012 - 08:15

      Odigraj alpha verziju ili vidi na you tubeu i vidjeces o cemu pricam.

    • SpacePig

      @Black op, 06.07.2012 - 11:58

      onda upali svijetlo u sobi, pomoc ce

  • Black op

    05.07.2012 - 18:12

    Izvinjavam se na duplom postu (ponovo xD) ali kako bismo mi trebali igrati ovaj sp sa svojim prijateljima?Da li opet treba raditi port forward ili ce trebati hamachi, tunngle sta vec?

  • HCL_user1000

    05.07.2012 - 19:49

    minecraft je posve drugciji uz Techinc Pack oprobajte sve je kao preporodeno 😀

  • Black op

    06.07.2012 - 07:54

    Umjesto da olaksaju ovo hostovanje servera sada ga jos vise zakomplicirali, da li to znaci da vise nece trebati bukkit i da ce svi serveri biti hostovani u singleplayeru?Ne da mi se raditi port forward posto nikada to nisam radio.

    • Nidjo123

      @Black op, 07.07.2012 - 11:02

      Planiraju unaprijediti službeni softver kako bi bio u rangu ili čak bolji od bukkita, canarya i ostalih. Krivo, putem SP-a možeš igrati s prijateljima koju su u lokalnoj mreži, ali ćeš i dalje moći podići "pravi server" i igrati s ljudima koji nisu u lokalnoj mreži. Također, portforward nema veze s Mojangom i oni nemaju utjecaja na to. Za koju god igru planiraš hostati server, sam si dužan obaviti portforward ili ju propustiti kroz firewall.

  • toma007

    06.07.2012 - 10:55

    Nisu uopce zakomplicirali hostanje servera, stovise olaksali su ga, to sto se tebi ne da nije njihov, a ni nas problem 🙂

    Stovise, mislim da ni neces morati otvarati portove

  • Black op

    06.07.2012 - 11:47

    Ne znam koliko su tacno olaksali, ako treba otvarati portove onda nije mnogo toga promjenjeno, rekli su da ce biti bolje ako hocemo da igramo samo sa prijateljima bez da pravimo server, ne znam sta su mislili pod tim, da barem reknu kako ce se tacno morati napraviti ovaj lan server.

    • olio

      @Black op, 08.07.2012 - 08:19

      portovi se skoro uvijek za dosta igara moraju otvarati
      Jednostavan postupak i nezaobilazan

  • Nidjo123

    @kmarkecGamer, 05.07.2012 - 22:17

    Dok igraš svoj SP svijet, u izborniku imaš gumb na kojem piše Open to LAN. Klikneš na njega, odabereš nekoliko opcija i klikneš OK. Namijenjeno je igranju preko LAN-a, ali pretpostavljam da možeš koristiti Hamachi i slične solucije za igranje s "udaljenim" prijateljima. Port forward obavi za svaku slučaj 😉

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?