HCL.HR

Najavljen Civilization 6, dolazi ranije nego što smo očekivali

Juraj Bevandić 11.05.2016.   •   7 komentara


Stiže nam novi Civilization i to na dvadeset i petu godišnjicu serijala… a to je ove godine. Tako je, Civilization 6 izlazi u desetom mjesecu, nemojte cijeli godišnji potrošiti na ljeto.

civilization-6

Jeste li znali da je ove godine dvadeset i peta godišnjica Civilization serijala? Ni mi isto. A jeste li znali da ove godine izlazi nova Civilization igra? Pa opet, ni mi do danas nismo znali ništa o tome. Ali ipak volimo takve najave, jer sada znamo da Civilization 6 izlazi u desetom mjesecu i to je taman dovoljno vremena da uštedimo nešto novca i oslobodimo nešto vremena, a da uzbuđenje oko igre ne splasne do izlaska.

Šestica ne mora mnogo mijenjati, niti jedna Civilization igra do sada nije drastično promijenila osnovnu formulu, a svaka je bila značajna u strateškom žanru. Dovoljno je samo doraditi ili popraviti stvari iz prijašnjih nastavaka. Primjerice, u Civilizationu 6 povijesni će se vođe ponašati u skladu s osobinama koje su pokazali u stvarnosti. Napokon ćemo moći predahnuti od agresivnog Ghandija koji u petici više voli rat objavit, nego na žlicu pojest’.

Osim toga, najveće promjene doživjet će gradovi koji više neće zauzimati samo jedno polje na mapi. Sve što gradite u njima morat ćete staviti u jedno od okolnih trideset i šest polja i tako formirati okruge koji će funkcionirati na razne načine i fizički širiti vaše gradove. To omogućuje geografsko i strateško planiranje gradova koji su u prijašnjim igrama bili samo lista brojki. Malo nas podsjeća na Endless Legends, ali to je dobra stvar jer Endless Legends ima izvrsnih ideja.

Još jedna velika promjena je aktivno istraživanje koje potpuno mijenja znanost u igri. Stablo tehnologija iz prijašnjih nastavaka je ekipi iz Firaxisa bilo malo prelinearno, a i dovodilo je do nekih blesavih situacija u kojima ste mogli biti civilizacija koja nikada nije vidjela vodene površine, a izumiti plovidbu. Aktivno istraživanje to mijenja – da biste dobili pristup naprednijim istraživanjima arhitekture, morat ćete prvo otkriti kamen i napraviti kamenolom te se uistinu posvetiti se tome. Očito je da ovim promjenama Firaxis cilja na što različitije partije i izbjegavanje očitih optimalnih taktika.

Na bojnom polju, zadržana je jedna od najvećih preinaka petice, ali je dorađena i ima puno više smisla. I dalje svaka jedinica zauzima jedno polje, ali određene support jedinice ćemo moći pridružiti svojoj vojsci. Primjerice, ovan za rušenje zidova neće nužno zauzimati jedno polje gdje biste mogli staviti još strijelaca, jer ćete ga moći pridružiti svojim vojnicima kao support jedinicu i tako ih promovirati u vojnike koji ruše zidove. U kasnijim dijelovima partije moći ćete i zbrajati jedinice iste vrste, pa ćete moći imati ogromnu hrpu pješadije na jednom polju umjesto tri-četiri manje na više polja.

Osim svih tih napetih preinaka, doznajemo da je Firaxis doradio AI i multiplayer komponentu igre. Ne znamo još što su točno napravili, ali jedva čekamo doznati. Za sada se čini kako bi „Next turn“ gumbić mogao biti primamljivi no ikad.

Komentari (7)

  • mili1985

    11.05.2016 - 21:05

    Još samo jedan krug pa na spavanje..

  • McChombe

    11.05.2016 - 21:15

    volim ovakva iznenađenja

  • Zilet

    11.05.2016 - 21:33

    Gledajući par slika koje su trenutno vani, ne mogu a da ne spomenem da modeli izgledaju jako dječje, i facebookovski, i da mi se osobno to nimalo ne sviđa.
    Sam game bi mogo bit dobar pošto su BE sfailali jako 😀

  • KhorneFlake

    11.05.2016 - 21:56

    Ma daj, imajte milosti. Još ni sa svim nacijama (a ima ih tonu) nisam očistio kampanju, a pobjegao sam od igre zbog njene stravične zaraznosti gdje izgubim svjesnost o dobu dana. A još nakon toga doalzi Dawn of War 3… Nigdje me.

  • ReflectoR

    11.05.2016 - 22:22

    uopste se ni ne sjecam igara koje su vec izasle ili treba da izadju ove godine, ali vec neko vrijeme imam feel da 2016. godina bi mogla biti jedna od najboljih sto se tice gaminga.

  • Apocalypse4987

    12.05.2016 - 08:33

    Sviđa mi se ovo sa aktivnim istraživanjem, i širenjem gradova, samo ne znam oće li gradovi onemogučavat resourse ako se budu širili preko njih

  • DjoleCrazy

    12.05.2016 - 17:16

    Nevolim bas igre ovog zanra ali je Civilization uvek bio dobar 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?