HCL.HR

Najbogatija tvrtka u industriji igara zaradila 3,9 milijardi dolara za tri mjeseca

Zoran Žalac 19.05.2017.   •   6 komentara   •   Zanimljivosti


Financijsko izvješće kineske tvrtke Tencent fascinantan je prikaz sirove moći u industriji videoigara kojoj ne može parirati ni Activision Blizzard.

clash-royale-best-cards

Tko je najjača kompanija u svijetu igara? Je li to Activision Blizzard sa svojim Overwatchem i Call of Dutyjem? Microsoft sa svojim Minecraftom? Electronic Arts sa svojom Fifom? Take-Two s GTA serijalom? Sve te tvrtke zajedno od igara ne zarađuju koliko zarađuje kineski gigant Tencent, u čijem su vlasništvu League of Legends i Clash Royale.

Naime, prema financijskom izvješću tog kineskog izdavača, od igara za PC i mobitele ostvaren je ogroman prihod od 3,9 milijardi američkih dolara za prvi kvartal, tj. tri mjeseca ove godine. To je za velikih 30% više u usporedbi s prošlom godinom, te duplo više od rekordne zarade Activision Blizzarda za isto razdoblje.

Zarada je podijeljena ravnomjerno pa je Tencent od PC igara (LoL, Fifa Online 3) zaradio dvije milijarde dolara, dok je na mobilnim igrama zaradio 1,9 milijardi. No, vrijedi primijetiti da je zarada igara na mobitelima skočila za čak 57% u odnosu na prošlu godinu pa se doista pitamo kada će ostali developeri dići ruke od teškog posla i krenuti raditi mobilne igre za kinesko tržište.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • Chica

    19.05.2017 - 15:24

    Po meni najjaca kompanija je Supercell zbog svog Clash Royala.

    • Nino H.

      @Chica, 19.05.2017 - 17:27

      I Clash of Clansa, Boom Beacha, Hay Daya…

  • Dragan[MKD]

    19.05.2017 - 17:41

    Tencent ima i puno igara na njihovom stroru (cuz there is no Google in China) i puno servise van iz gaming industriji, kao WeChat, Tencent Video (imaju super anime serija ovu sezonu preporucujem), cloud sa 4TB, QQ i ostale super mocne igara, a ocekujemo i njihovu vlastitu platformu ovog ljeta. Sve u svemu imaju puno novca i znaju sta raditi sa njima. Kupili su 25% od Activision Blizzard sto nije mala stvar.

  • funky0308

    20.05.2017 - 11:17

    Dakle za mob i PC…cinjenica koju nas nekoliko uporno ponavljamo kada padne odlula da RDR, Desteny ili nesto drugo ne ide na PC. PC nije piratska platforma. Piratizira se i na konzolama, mobitelima i svemu ostalom. PC donosi pare, samo neka izbace dobru igru. Sumnjam da zarada jednog GTA V nije zadovoljila ulagace, Mafia III vjerojatno nije, pitam se zasto 😛

  • Reponja123

    20.05.2017 - 21:12

    Clash royale je nabolji

  • Chica

    05.06.2017 - 14:19

    Pa da

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?