HCL.HR

Nasljednik Blu-raya će moći pohraniti barem 300GB podataka

nebel 02.08.2013.   •   12 komentara   •   Tehnologija


Sony i Panasonic istražuju i razvijaju nasljednika Blu-raya, odnosno novu vrstu optičkog diska na koji će se moći spremiti do 300GB podataka.

Sony i Panasonic su otkrili planove za proizvodnju nasljednika Blu-ray optičkih diskova kakve je ponajviše popularizirao PlayStation 3. Kako piše BBC, dvije tvrtke tvrde da im je cilj stvoriti optički disk kapaciteta barem 300GB do kraja 2015. godine.

Usporedbe radi, standardni dvoslojni Blu-ray diskovi mogu spremiti 50GB podataka, što je i dalje impresivan kapacitet. Ipak, Sony tvrdi kako će se napretkom tehnologije, odnosno popularizacijom 4K filmova, pojaviti potreba za više od 100GB prostora po jednom optičkom mediju.

Sve ovo spominjalo se upravo u kontekstu budućih filmova 4K rezolucije, no sasvim je moguće da će se u godinama koje slijede pojaviti potreba za diskovima većeg kapaciteta od dvoslojnog Blu-raya i na konzolama nove generacije, odnosno igara za njih. Naravno, ukoliko cijela industrija videoigara ne odluči pokopati diskove i pređe na isključivo digitalni model distribucije sadržaja.

Komentari (12)

  • crocop97

    02.08.2013 - 12:08

    DVD FTW

  • Apocalypse4987

    02.08.2013 - 12:49

    optički mediji su zastarjeli, bolje da se baziraju na flash memoriju

  • Neol

    02.08.2013 - 14:34

    Ja mislim da su proizvođači Prošvikali. Trebaju ONI napraviti Film 4K koji će stati na OBIČAN CD od 700 MB a da ne izgubi Kvalitetu ni 0%, a ne povećavati zauzeće prostora s tim usranim Filmovima i IGRAMA . Kakva je to budućnost, kad ću za par godina jedan film s tog DVD-a kopirati na PC 3 DANA? Hahaha

    • exarkun

      @Neol, 02.08.2013 - 17:46

      sta si ti sve uspio natrkeljati u tih par recenica, cudo jedno 🙂

    • Mind_killer

      @Neol, 02.08.2013 - 17:50

      Pa nece se tehnologija razvijati samo u jednom smijeru mozak :PP

  • Parkus4

    04.08.2013 - 10:18

    to je to,onda će prijenosni mediji imati više prostora nego ja sa dva hard diska,tužno

  • IaMarmageddoN

    @BerkutOPz, 02.08.2013 - 13:35

    Flash je druga stvar jer je izbrisiva memorija ali definitvno je za gamere pouzdanija. A da optički mediji trebaju gadnu restauraciju to je definitivno.

  • Lovac

    @BerkutOPz, 02.08.2013 - 13:52

    Flash nije pogodan za dugotrajno skladištenje, čak se i magnetske vrpce za tu svrhu još uvijek na veliko koriste. Optika je neusporedivo jeftinija po GB-u nego flash memorija. Flash je osjetljiv na razne smetnje, dok je optici dovoljno da se skladišti u stabilnoj klimi (vlaga i temperatura), tada ona jako dugo traje, a i presnimavanje je opet jeftino, dok se oštećeni mediji mogu povratiti. Flash crke i zdravo.

  • Apocalypse4987

    @BerkutOPz, 02.08.2013 - 14:00

    možda nije bija pogodan za skladištenje prije 10-tak godina, sad su usavršeni. Optika je jeftinija šta se tiće medija, al jel jeftinija šta se tiće čitača? A za izdržljivost čisto sumnjam, koliko sam CD-ova i DVD-ova pokopa, a nijedan USB stick ili SD karticu. Ako uspiju optičkim medijima smanjit dimenzije da stanu na vrh prsta i da rade bešumno, onda imaju nekakvu šansu

  • IaMarmageddoN

    @BerkutOPz, 02.08.2013 - 19:30

    E, ima nekih novih stvari što su izmislili da lako izbrišu flash memoriju, mislim da se to zovu magneti 😛 Ali, flash i slične izbrisive memorije na stranu, sigurno ima neka tehnologija koja se razvija da zamijeni diskove ali o tome možemo samo nagađati. U današnje vrijeme kada su memorije po nekoliko TB ne vidim razlog zašto bi uopće razvijali diskove koji su tako lako uništivi! OK 300 GB je mnogo za disk u današnje vrijeme ali do 2015 ćemo pričati o memorijama sa preko 10 TB, ako ne i više od toga…

  • Apocalypse4987

    @BerkutOPz, 03.08.2013 - 06:15

    zapravo, flash memorija nije osjetljiva na magnete, možda na jača elektromagnetska polja koja bi uništila i svaku drugu komponentu; magnet djeluje na hard diskove, video i audio kasete, diskete, magnetne trake itd. al to je druga tema, sad istražjuju nove brutalne vrste memorije, pa se ne bi čudija da za kojih 15-20 godina izađu prve DNK, kvantne, i kristalne memorije

  • IaMarmageddoN

    @BerkutOPz, 03.08.2013 - 08:43

    Istina da flash tehnologija vjerojatno neće biti izbrisana čak niti od jakog magneta zbog načina izrade koja je drugačija od svega što si ti i nabrojio i definitivno će se prije fizički uništiti od strane magneta čisto zbog metala (makar postoji nešto što se zove elektro-magnetska indukcija koja teoretski može inducirati napon u tranzistorima flash memorije, ali ne znam baš dovoljno o tome da budem siguran tako sa shvaćaj što kažem sa amaterskog stajališta) kojeg ima u sebi prije nego da se izbrišu podatci u njemu ali ja sam to samo napomenuo kao manu, očito da nisam dobro napisao što mislim ali si ti to odlično rekao. A kada pročitam ovo što si ispod napisao nekako mi krv veselo zatitra, pogotovo na spomen kristalne tehnologije koja će sa pojeftinjenjem stvaranja tvorničkih dijamanata ( trenutno najboljeg tehnološkog metala čija je najveća mana da je skup) definitivno biti budućnost kakvu trenutno možemo samo poželjeti. Dijamant- među ostalim svojstvima, provodi struju a ne zagrijava se ni približno kao silicij- što ćeš bolje?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?