HCL.HR

Nintendo NX bit će i kućna i prijenosna konzola s nabrijanim hardverom

Zoran Žalac 17.10.2015.   •   27 komentara


Prema zadnjim šuškanjima, pretpostavlja se kako će Nintendo NX konzola biti sastavljena od dva dijela, od kojih će barem jedan moći funkcionirati zasebno kao prijenosni uređaj.

Prema izvoru The Wall Street Journala, Nintendo je ovih dana tvorcima videoigara poslao prve prototipe svoje nove konzole kodnog imena NX. Naravno, samim time ponovno je otvorena spekulacija po čemu je taj NX zapravo poseban. A čitava stvar zapravo nije toliko iznenađujuća, barem ne ako znate za 3DS i Wii U, kako se jedan prodaje poput vrućih kifli, a drugi se vuče kao magarac na samrti. Naime, šuška se kako bi Nintendo sa NX konzolom mogao spojiti koncept kućne i prijenosne konzole.

Temelj za to je tu – nasljednik Wii U kontrolera također bi trebao imati ekran, ako je vjerovati ranijim patentima. 3DS je dovoljno ostario da dobije svog nasljednika, a sam Nintendo teško se nosi s kritikama kako odbija svoje fanove i kupce time što ne omogućava da se iste igre za 3DS i Wii U kupe samo jednom i posjeduju na obje platforme, kako je to čest slučaj s PS4 i PS Vitom. Dakle, nije nezamislivo zašto bi se Nintendo odlučio na takav korak.

Ništa još doduše nije potvrđeno, ali isti izvori šuškanja navode kako će Nintendo ovoga puta za svoju konzolu koristiti „vodeće čipove u industriji“. Dakle, za očekivati je da bude barem kompetentan s PS4 / XB1 hardverom, ako ne i snažniji. A posebno bi interesantno bilo kad bi koristio Nvidijina grafička rješenja, s obzirom da je AMD bio prvi izbor Sonyju i Microsoftu.

Usput rečeno, manje interesantna vijest pokraj ovoga je ta da je Nintendo krenuo s novim programom za proizvođače igara; nešto po čemu je tvrtka također bila kritizirana zadnjih godina i zbog čega su svi multiplatformski naslovi zaobišli Wii U konzolu. U novom programu Nintendo je lansirao Developer portal na kojemu će proizvođači igara moći lakše i brže doći do foruma za podršku, dokumentacije i razvojnih alata za Nintendove platforme. U konačnici, to bi trebalo značiti i daleko jednostavniju proceduru objavljivanja igara i popratnog sadržaja na eShopu.

Komentari (27)

  • brlja

    17.10.2015 - 21:05

    I opet ce to izac najranije za 2 godine, a kroz maks 4,5 ce se izac ps5/Xbox two. Sto znaci opet slicna stvar ko sa Wii u-om. Veliki sam fan nintenda i imam sve njihove konzole od super nintenda ali im je ova politika kriva. Wii U bi ponovio uspjeh wii-a po prodaji da ima hardware ko ps i xbox (da je izaso malo kasnije). Nintendo jednostavno zna radit igre i u tom segmentu su toliko ispred konkurencije da sam i dalje fasciniran. Ljudi neznaju sta su propustili ak nisu imali wii u. Samo danas ak nemas AC i COD na konzoli jendoistavno neide prodaja.

    • l)oolvl

      @brlja, 17.10.2015 - 21:28

      ajd makar su se pokrenuli malo

    • MajA13

      @brlja, 17.10.2015 - 21:37

      Sorry ali u krivu si, NX izlazi već iduću godinu i po prvim šuškanjima koriste nešto tipa i7 Proc i nešto kao Gtx 970/980 tako da je to mnogo snažnije od Ps4 i Xbox1.

    • brlja

      @brlja, 18.10.2015 - 11:20

      Od kud ti ta informacija? Molim link. Sve sto sam vidio su samo neprovjerene informacije. Realno treba oko 2 godine da developeri koriste prototipe da mogu ponudit igre kad konzola izadje. Poanta je da ce ta konzola po datumu izlaska opet bit izmedju 2 generacije ps/xboxa, a zbog toga je wii u imo problema s prodajom. Nadam se puno boljem harwareu od onog kojeg si napiso jer opet nem sanse da konkurira ps5/xbox two. Kazem mirisi mi na istu foru ko sa wii u-om. Gore samm napiso da ce ps5/xbox izac za 4,5 godina, a to je samo ako ce bit isti razmak ko izmedju ps3 i ps4, a vjerojatno ce bit kraci. Ako VR postane hit na trzistu (ps4 i xbox nemogu vrtiti sadasnje igre za vr, a kamoli nove) i sony i microsft ce najkasnije u 2017 najaviti nove konzole. Taman kad realno izadje NX i opet prica ala Wii u. Ponavljam veliki sam fan nintenda i ovo su samo crni scenariji. Po meni su kroz godinu dana trebali izdat novu prijenosnu konzolu (ne ovo sranje new 3ds) I pricekat PS5/xbox sa kucnom konzolom.

    • MajA13

      @brlja, 18.10.2015 - 11:52

      Brlja, vidim da si razočaran Nintendom, i pišeš sve samo ne činjenice.
      Ok, imaš pravo na svoje mišljenje ali nisi ni blizu istine!
      Šta se tiće Wii U i PS4, razmak je bio 1. godinu a ne 3/4 kao što bi mogao biti slučaj
      sa NX i PS5, već ti to ne stoji. Ali i ono što ne vidiš da između PS4 i PS5 neće biti velikog napretka u grafici, to će biti tek mali pomak. Ono što neće ponovit sudbinu Wii U kod Nintenda je i novi hibrid konzola da može biti i prijenosna i kućna, uz odličan početni lineup igara za NX, a tu se naravno ubraja i nova Zelda koja bi mogla biti u startu na NX.
      Koliko bi samo bilo lakše programerima da ne moraju više raditi dvije igre, jednu za prijenosnu a drugu za kučnu konzolu, već samo jednu itd.. Ne želim ništa prognozirati ali
      mogao bi pvo biti veliki povratak Nintenda. A ako se bojiš za hardver, ne moraš, ako su ove glasine istinite to će biti više nego dovoljno. 😉 Nintendo NX Tech Demo Can Only Run On PCs With ‘Cutting-Edge’ Chips.. everal people who said who have seen a demo said what they saw is impossible to run on a computer without a “industry-leading” or “cutting-edge” chips. Cutting-edge in what way, they refused to elaborate.

    • Antifeminista

      @brlja, 18.10.2015 - 12:25

      Neko nam je jako nepismen lol HAHAHAH

    • IaMarmageddoN

      @brlja, 18.10.2015 - 13:18

      Nema šanse da stave 970 i i7 pa da to bude dovoljno jeftino. Jednostavno nema šanse. Prije će biti neki modificirani AMDov 8 jezgreni i neki modificirani AMD GPU novije serije jer su jeftiniji. Staviti nVidiju i intel u konzolu je osuđeno na propast što se profita tiče jer osim bolje kvalitete imaju i veće cijene tako da ne vidim kako bi to bilo moguće. Nadam se da se varam jer je to onda konzola spremna i za 4K na istim detaljima kao što su sada ps4 i x0 na 1080 ali ne vjerujem. Prerano je za takav hardver ako gledaš profit osim ako ne planiraju prodavati konzolu pod cijenu PCa. Samo onda može biti točno to što si naveo. A to što se priča, to ostavi sa strane. Internet zna biti pun tračeva koji rijetko ispadnu tako dobri kakva bi ta konzola bila.

    • RedEy3

      @brlja, 18.10.2015 - 18:40

      Koji si ti troller, kakva 980. Ako bude u rangu PS4 bit će čudo jer je Nitendo sam izjavio da neće imati velike hardwerske napredke.
      ''http://www.extremetech.com/gaming/210243-is-amd-designing-nintendos-next-generation-nx-console''

    • Marac Marko

      @brlja, 18.10.2015 - 20:16

      Svatili smo da su to tvoje zelje, ali stvarnost ce biti drugacija, hardver u NX bi mogao biti brutalno mocan, a glasine koje dolaze to samo potvrdjuju. 😉

    • pesek32

      @brlja, 18.10.2015 - 21:34

      "Koji si ti troller" haha. Ko se javlja.

    • RedEy3

      @brlja, 19.10.2015 - 14:44

      Moje zelje? Upravo sam stavio članak di sama firma potvrđuje da ne radi na powerhouse-u nego na opet nešto ''inovativnom''. Prestani se trudit trollat
      Pesek k nozi.

    • Marac Marko

      @brlja, 19.10.2015 - 16:18

      Meni bas sve jedno kakav hardver ce biti u NX konzoli, ali bi se sad mogao kladit da ce bit glasine tocne. Isto je bilo i sa WiiU kad su programeri dobili prve setove WiiU konzole, tada su tvrdili da je konzola slaba i bilo je tako, dok sada tvrde da je mocna pa vjerujem da je isto tako. 😉 A to sto su u Nintendu izjavili ne mora biti tocno, moze se jos 100 puta promijenit do slanja prvih setova koje salju programerima, koje su upravo poslali i za koje oni tvrde da su brutalno mocni. 😛

    • RedEy3

      @brlja, 19.10.2015 - 23:02

      Misliš isto kako se xbox trebao zvat 720 a ps4 biti najruznije konzola ikad videna (nekakav nlo oblik) ? Tračevi skoro nikad nisu točni.

    • Marac Marko

      @brlja, 20.10.2015 - 13:19

      Tracevi? Pa ovo nisu tracevi, ono sta procuri od programera nisu tracevi, ali ni ne moze se uzeti zdravo za gotovo, tako da treba ipak pricekat da Nintendo pretstavi konzolu. Koji si ti lik, tracevi…. hahahahaaaa…. lol

  • tony_85

    18.10.2015 - 03:41

    I ja bi volio da NX koristi Intelov CPU i Nvidia GPU…

  • tony_85

    18.10.2015 - 05:06

    Evo upravo dobio mail, točnije rumor da će NX biti moćniji od PS4.Ako je to točno,
    Izgleda da Nintendo cilja na hard core publiku.

    • brlja

      @tony_85, 18.10.2015 - 11:22

      Posto ce izac 4 il 5 godina nakon ps4 naravno da ce imat bolji harware, imat ce i moj mobitel onda. Problem je dal ce moc konkurirat iducoj generaciji ps/xboxa, ako nece desit ce im se isto sta i sa wii u-om.

  • Ovcaodnovca

    18.10.2015 - 08:04

    sve je to ok, al nintendo je jako radi ekskluziva….. Mario Zelda i takve igre….
    opet PS ima Uncharted, GOW i još neke ekskluzive… tako da će to bit dosta gadno.
    uglavnom ja ću ove godine vj sinu uzet Wii U jer ima igre za djecu, i tako je jako zabavan za igru…. Wii je bio malo naporan sa kontrolama i nije mi se a ni sinu sviđalo što se baterije vade van iz gamepada nikako

    • brlja

      @Ovcaodnovca, 18.10.2015 - 11:40

      Imam i ps4 i wii u. Hrpa sa igrama od wii u-a je jedno 4 puta veca, a za ps4 imam 70% multiuplatforskih igara. A sta se tice da su igre za djecu, jesu i to djeca takve igre trebaju igrat, a vjeruj mi i tata ce 😉

  • MajA13

    18.10.2015 - 10:34

    Several people who said who have seen a demo said what they saw is impossible to run on a computer without a “industry-leading” or “cutting-edge” chips. Cutting-edge in what way, they refused to elaborate.

    • MajA13

      @MajA13, 18.10.2015 - 10:36

      Da se zna o čemu se radi 😀

      Rumor: Nintendo NX Tech Demo Can Only Run On PCs With ‘Cutting-Edge’ Chips

  • mariocro

    18.10.2015 - 13:23

    ma kog b oli briga za grafiku?!? imam dosta solidan pc i na kraj krajeva sta igram? terrariu! radije neka se fokusiraju u novim naslovima koji ce bit zabavni za igrat

  • tony_85

    18.10.2015 - 14:45

    Bayonetta 3 za NX i kupujem konzolu!

  • RedEy3

    18.10.2015 - 18:42

    Nitendo da ima najbolju tehnologiju i najjači hardware neću ga uzimati čisto iz razloga jer mi pun kuffer njihovih super maria, zeldi i metroid prime-ova. Ciljaju na dječju publiku i ponašaju se gore od Ubisofta u štancanju istih naslova.

    • Marac Marko

      @RedEy3, 18.10.2015 - 20:10

      reday3 ti si svoje reko i sada lijepo prosetaj dalje!

  • Marac Marko

    18.10.2015 - 20:24

    Ja mislim da bi NX mogao kostat negdi oko 450$, minimalno 2 u 1 sa mocnim hardverom bi bilo realno i prihvatljivo. Ali strpimo se jos malo i neka nas iznenade.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?