HCL.HR

Nintendo popustio – izdavat će igre za smartfone i tablete

Igor Belan 17.03.2015.   •   10 komentara


Super Mario i ekipa službeno dolaze na smarthone i tablete možda još ove godine, a sve zahvaljujući novom partnerstvu Nintenda s japanskim mobilnim gigantom DeNA.

Velike vijesti za gaming industriju došle su nam rano jutros ravno iz Japana. Nintendo je na konferenciji za novinare, koja se uz simultani prijevod na engleskom mogla pratiti kroz magiju live streama, najavio partnerski odnos s japanskim mobilnim gigantom DeNA te plan za izdavanje igara Nintendove produkcije za smartfone i tablete.

Vjerojatno vam ne zvuči poznato, no DeNA je kompanija vrlo iskusna i uspješna u proizvodnji i izdavanju igara za mobilne platforme, no ono što je možda najviše privuklo Nintendo suradnji baš s njima je njihova društvena mreža za gamere zvana Mobage. Naime, osim samih igara s Nintendovim likovima, DeNA će Nintendu pomoći razviti novu pretplatničku uslugu koja će zamijeniti Club Nintendo čije je gašenje nedavno najavljeno.

Kako će se ta usluga zvati još ne znamo, no znamo da ju žele učiniti dostupnom na svim uređajima koje prosječan Nintendov fan koristi, što uključuje sve od PC-ja, preko smatfona i tableta, pa sve do 3DS, Wii U i budućih Nintendovih konzola.

Naravno, ovo partnerstvo ne znači da će Nintendo tek tako prepustiti svoju bogatu paletu likova poput Super Maria i Donkey Konga drugoj kompaniji. Dapače, Satoru Iwata potvrdio je da će upravo Nintendo biti zadužen za sam razvoj svih mobilnih igara izdanih kroz ovo partnerstvo, dok će DeNA pružati pozadinske usluge i pomagati Nintendu svojim iskustvom i poznavanjem serverske infrastrukture u kontekstu mobilnih platformi.

Nintendo je ovim ugovorom najavio kupnju 10% udjela u DeNA, dok je DeNA najavio kupnju 1.24% udjela u Nintendu.

Ako se zbog svega ovoga nadate mobilnim portovima popularnih igara iz Nintenda – ništa od toga. Cilj im nije razvijati portove već potpuno nove igre s Nintendovim likovima u obliku prikladnom za smartfone i tablete. Iako je stav kompanije dugo bio protiv prenošenja Nintendovih likova na mobilne platforme u obliku igara, već neko vrijeme na pitanje o rastućoj popularnosti igranja na smartfonima u odnosu na handheld konzole Nintendo je odgovarao kako žele iskoristiti mobilne platforme za podizanje svijesti o svojim franšizama.

Nikakvi konkretni projekti nisu odmah najavljeni, no Iwata je rekao kako se nadaju pokazati nešto proizašlo iz ove suradnje kasnije tijekom ove godine.

Komentari (10)

  • Kinaivan

    17.03.2015 - 18:01

    Cini mi se glupo, ali probat ce se.

  • Croato

    17.03.2015 - 18:27

    Očaj

  • l)oolvl

    17.03.2015 - 18:42

    mora da im je ipak usfalilo para

  • TwinIon

    17.03.2015 - 18:56

    ak bude i za Windows Phone nec se zalit. ak nebude.. plakat cu e haha

  • kuky90

    17.03.2015 - 19:24

    Baš me briga jel očaj ili im usfalilo para, meni odgovara ako ću konačno moći igrati njihove igre na drugim uređajima. Barem Nintendo još uvijek radi dobre igre.

  • jelakavi1

    17.03.2015 - 20:44

    bio bih im i red jer od prodaje konzola nema ništa ..imaju preslabu konzolu a konkurencija je pre jaka … wii u je jednostavno preslaba konzola za next gen tržište igara….jedva cekam da vidim kako ce njihove igrice izgedati na mobu 😀

    • Ementaler

      @jelakavi1, 18.03.2015 - 08:38

      I dalje će prodavat konzole, i dalje će raditi velike i produkcijski skupe igre za konzole, samo će još uz to iskorištavati mobile platforme za podizanje popularnosti svojih likova kroz zabave manje igre, od kojih će još i dodatno zaraditi.

  • mariocro

    18.03.2015 - 01:21

    ovo je zalostno po meni…. kupovao sam njihove konzole samo zato sto su bile eksluzive, i bas to me tjeralo da ih kupujem jer znamd a ih mogu igrat samo na njihovim konzolama, dok sam naprimjer veliku vecinu igrica sa ps4 i x1 mogao igrat na kompu…. a nista jedino sto mogu rec je da umjesto konzole cu kupit nove djelove za komp i igrat nintendo naslove na xperiu z1 u inat njima 🙁

    • Ementaler

      @mariocro, 18.03.2015 - 08:36

      Pa neće radit portove, nego nove igre prilagođene za smartfone – što znači da će bit jednostavne, jeftine, možda čak i F2P igre, koje su tu da dižu popularnost Nintendovih likova uoči izlaska nove velike, skupe igre za pravu konzolu.

    • mariocro

      @mariocro, 18.03.2015 - 16:26

      sve mi je jasno, ali nekako gubi cast svojih eksluziva posto cemo ih vidjet i na ostalim uredajima koji nisu od nintenda… neznam ne svida mi se iskreno ovaj njihov potez…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?