HCL.HR

Nintendo ugušio još jednu Pokemon igru fanova

Juraj Bevandić 22.12.2016.   •   8 komentara   •   Tehnologija


Jedan fan je osam godina radio neslužbenu igru Pokemon Prism, a onda je Nintendo zatražio gašenje projekta četiri dana prije nego što je trebala izaći.

Pokemon Prism

Pokemon franšiza je toliko popularna da su razne svježe ideje fanova bile neizbježne, a neki su bili toliko uporni da su napravili i svoje vlastite Pokemon igre. Neke su od njih zaživjele i prošle prilično dobro, barem u usporedbi s drugima koje je Nintendo nemilosrdno ugasio i uklonio. Ta je sudbina zadesila Pokemon Prism koji je trebao izaći ovog Božića, ali je Nintendo to naglo spriječio.

Pokemon Prism je djelo jednog fana koji je sam radio na njemu osam godina. Dizajnirao je jednu novu regiju s deset originalnih gradova i sela te hrpu svježih ruta. Također pet novih tipova pokemona, nove napade, likove i glazbu u igri, kao i neke nove mehanike poput craftanja koje se može levelirati. Uklonio je stranicu i trailer s interneta, na što je Reddit zajednica okupljena oko projekta burno reagirala tražeći da igra svejedno “slučajno procuri” u javnost.

U Nintendovu obranu možemo reći da su kreatori ovakvih projekata upoznati s rizicima što su oni i objasnili u pismu kojim traže gašenje projekta, a u kojem su se i zahvalili na ljubavi prema njihovoj franšizi. Neki igrači ističu kako Nintendo nema čvrst slučaj u vezi ovoga jer se radi samo o ROM hacku, tj. modifikaciji kupljene verzije Pokemon Crystala s kojom bi igrač trebao moći raditi što god hoće, ali igra za sada više ne postoji i to nije prvi puta da je nečijih deset godina rada otišlo u vjetar.

Mislite li da je u redu ovo što Nintendo radi ovakvim projektima?

Komentari (8)

  • blacklist0907

    22.12.2016 - 15:57

    Lol…ne znam kak nekome padne na pamet radit igru na koju nema prava

    • pesek32

      @blacklist0907, 22.12.2016 - 20:17

      Točno to. xD

  • funky0308

    22.12.2016 - 16:03

    Opet ista prica koju mnogi ovdje ne shvacaju – intelektualno vlasnistvo, licence i patenti..nema tu puno filozofije. Zna se koji su rizici pa ti radi. Da je bio pametniji, trebao je prvo ici prema Nintendu i vidjeti da li s njima moze nesto dogovoriti. Ovako, najnormalnija je stvar da ne daju da se s necim sto je njihovo radi bilo sto. Kada bi ovdje napravili presedan, za tri dana, preplavili vi nas Pokemoni u svim mogucim varijantama…i ne samo Pokemoni nego sve zivo i ne zivo sto ljudi sami rade. Izdavaci bi mogli biti malo korektniji prema fanovima koji utrose tisuce i tisuce radnih sati na ovako nesto ali opet, daj jednome i doci ce ih tisuce zahtjevajuci isto. Dobro je dok je proizvod dobar ali sto ako je los, sto ako je uvredljiv? Nece se prozivati neki tamo lik, nego ce ljaga biti na imenu Pokemon ili necemu drugome, kao i na vlasniku prava.

  • don5pro

    22.12.2016 - 16:05

    Nemam ništa protiv toga da ne daju svoje licence jer to je ipak njihovo što se tu može no nakon 8 godina da to naprva pa koliko je moćan nintendo i koliko oni postoje i pokemon franšiza pa da nisu mogli do rješiti odmah na početku a ne nakon 8 godina pa nije uredu ni od njih

  • Tony Ghost 1811

    22.12.2016 - 16:09

    Ma ja ne razumijem zasto stave pokemon naslov. Normalno da ce zabranit nitendo, tu su pare a nitendo je korporacija. Da je bar stavio drugo ime i barem malo promijenio izgled pokemona i imena mogli bi ga poljubit u guzicu. Neki ce rec nisu to vise pokemoni, mozda, ali bi barem trud bio ispravan, ovako najvise gubi taj lik, jbg. To je mogao i ocekivat.

    • pesek32

      @Tony Ghost 1811, 22.12.2016 - 20:21

      Pa ako fanovi misle radit igre to bi trebali i napravit.

    • Tony Ghost 1811

      @pesek32, 22.12.2016 - 21:43

      Pa da. Ne znam cime oni razmisljaju. Uzalud trud i vrijeme a svi rade na igri po 5 i vise godina, cak i 10.

  • baDarmageddoN

    22.12.2016 - 16:11

    Svaka čast čovjeku na trudu ali trebao je ovo očekivati. Nintendo je uništavao daleko bolje Pokemon fan made igre od ove. Igrao sam dvije recimo demo igre sa do 15 Pokemona koje su takva klasa kakvu Nintendo može samo sanjati. Pošto su oni 20ak godina iza svih očekujem pravu rasnu 3D Pokemon igru od Nintenda za 15 godina, manje-više. A naravno da će do tada (budimo iskreni, pravno sa pravom) uništavati sve što fanovi naprave. Sanjam da imam priliku na Nintendovoj konzoli koja je sposobna za VR igrati neki open-world 3D 4k RPG gotta catch em all. Naravno, bio bih zadovoljan i sa 1080p 3D open-world RPG Pokemona ali jbg…kada se već sanja nemoguće onda se sanja fakat nemoguće.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?