HCL.HR

Novi Wolfenstein nema multiplayer; Warren Spector popljuvao igru pa se ispričao

Renato Pedišić 09.05.2013.   •   11 komentara


Wolfenstein: The New Order bit će u potpunosti singleplayer iskustvo, a Warren Spector, tvorac Deus Exa i Theifa, popljuvao je igrinu generičnost da bi se vrlo brzo ispričao za dio svoje izjave.

U Wolfenstein: The New Orderu nećete moći uživati ni u kakvom obliku online ili LAN napucavanja s prijateljima budući da je u dugačkom informativnom videu koji je napravio Gamespot potvrđeno kako igra dolazi bez ikakvog vida multiplayer komponente. Umjesto toga MachineGames, studio osnovan od strane veterana Starbreeze Studiosa, namjerava sve svoje snage usmjeriti ka izradi odličnog singleplayer iskustva kakvog jedan Wolfenstein naslov i zaslužuje.

Direktor studija Jens Matthies za Gamespot je izjavio ovo: “[Wolfenstein] je tako ogromni dio naslijeđa videoigara. Da postoji muzej videoigara, Wolfenstein bi bio u prvoj sobi. On je bio početak prvog vala koji je oblikovao svijet gaminga. Ovo kažem s osobne razine, igrao sam ga kad sam bio mlađi i iskustvo je bilo izvan ovoga svijeta. Naravno, tada nisam ni sanjao da ću jednog dana raditi na igri. To je ujedno čast i nasljedstvo.”

Sve što je o novom Wulfiju rečeno, a tiče se singleplayera, multiplayera, igrinih neprijatelja, settinga, vremenskog razdoblja, povijesnog tijeka i nacističkog osvajanja Mjeseca možete provjeriti u ranije spomenutom videu kojega ostavljamo ovdje:

Spektakularno predstavljanje Wolfenstein: The New Ordera, čija je najava donijela osmjeh na lice gotovo svih gamera svijeta, umalo je upropastio legendarni dizajner igara Warren Spector, čovjek zaslužan za naslove kao što su System Shock, Deus Ex, Thief, Wing Commander ili primjerice Epic Mickey. Spector je svoje osjećaje oko otkrivanja novog Wolfensteina izrazio na sljedeći način:

“Treba li svijetu nova Wolfenstein igra? Trebamo li još jedan generično mračni, monokromatski, FPS, ubijte-nazi-velike-robote igru? Em. Ne. Svijetu ne treba. Umoran sam od ovakvih stvari. I možemo li se svi složiti da više nikad ne koristimo generični grubi glas koji šapće u trailerima? I još jedna stvar: Molim vas prestanite koristiti Jimi Hendrixa kako biste promovirali vaše adolescentske muške fantazije o moći.”

Malo je reći da je nakon ove izjave na Spectora sasuto i drvlje i kamenje jer popljuvati jedan nadolazeći Wolfenstein, koji uz to izgleda sasvim pristojno, karta je za deveti krug gamerskog pakla. No, kada je Spector shvatio da je pogriješio u gotovo svemu što je rekao, uslijedila je duga isprika preko Facebooka. Ne može se reći da se u isprici ponio viteškije nego prije, ali je barem ispravio nepravdu nanesenu MachineGamesu kojima je Wolfenstein: The New Order prva samostalna igra. Ispriku ovim putem prenosimo samo djelomično dok ju u potpunosti možete pročitati ovdje:

“Nema kiselog grožđa ovdje. Nimalo. Razočaran sam time što su ljudi pretpostavili da znaju moje motivacije za govorenje onog što sam rekao. Nisam ogorčen zbog ‘propasti’ Disneyevih Epic Mickey igara – ne vidim ih kao propalitete. To su dvije najprodavanije igre na kojima sam radio!

Iako sam bio u krivu što sam iskalio svoje frustracije na jednoj jedinoj igri i na jednom timu, stojim uz svoju cjelokupnu izjavu o manjku različitosti i inovacije u mainstream gamingu. Samo sam izrazio moje dugotrajno vjerovanje kako radimo previše pucačina od kojih mnogo izgleda, zvuči i daje osjećaj iste igre odjevene u drugačiju odjeću. To govorim već godinama – nema ničeg novog. Wolfenstein se samo našao na putanji metka, ali sam u tu metu pucao već duže vrijeme.”

Možete se složiti s Warrenom Spectorom ili ne, ali činjenica ostaje kako Wolfenstein: The New Order izlazi pred kraj tekuće godine za Xbox 360, PlayStation 3, PC te konzole sljedeće generacije i nikakvi zli jezici ga ne mogu u tome spriječiti.

Komentari (11)

  • rejn?er

    09.05.2013 - 10:55

    zanimljivo kako je popljuvo novi wolfenstein, a ne cod 261338746.

    inače se višemanje slažem s njim.

    • Zealot

      @rejn?er, 09.05.2013 - 11:48

      +1

  • Black op

    09.05.2013 - 11:10

    Cudno mi zvuci prezime Spector 😀 Slazem se sa njime, istina je da se sve vise stavljaju nazi zombiji a sada i roboti ali mozda ipak bude dobro, nastavak iz 2009 je bio razocaravajuc.Btw kakve veze ima Jimi Hendrix sa ovim?

    • Maximum

      @Black op, 09.05.2013 - 11:14

      Hteo je da kaze da nije dobra igra koliko je dobra pesma 😀

  • Apocalypse4987

    09.05.2013 - 14:03

    Ne znam kakva sad fama oko multiplayera, neke od najboljih igara su bez njega.

  • buby8992

    09.05.2013 - 14:10

    Stvarno odličan i hvalevrijedan potez MachineGames studia. Uopće ne sumnjam u to kako će igra biti dobra. A što se tiče Warrena, slažem se sa njime, ali nije trebao popljuvati Wolfstein. Problem generičnosti neće nestati, jer tržište pokazuje veliki interes za takvim igrama.

  • goldfinger

    09.05.2013 - 14:38

    Jednim dijelom se slažem s njim,ali Wolfenstein je lektira gaminga i fps-a uopće,tak da stvar treba gledati iz više kuteva…Pretpostavljam da će igra biti odlična.(+)

  • Ralok

    09.05.2013 - 17:27

    Osim kod "Enemy Territory", Wolfenstein je po mom mišljenju uvijek bio single player proizvod. Vrhunski SP proizvod. Nikada nisam provodio puno vremena u Wolfijevom MP-u, niti ne ocekujem da cu budicnosti.

  • Janadri

    09.05.2013 - 19:38

    Moze li neko da mi preporuci neki kvalitetan rimejk Wolfenstein-a 3D, malo da skratim vreme dok izadje ovo.

  • Jester

    10.05.2013 - 11:32

    Nikad mi nije bilo jasno razmišljanje da igra ne valja ako nema multiplayer. Samo čekam dan kad budu u toj svojoj zaluđenosti počeli raditi multiplayer avanture tipa Monkey Island 🙂 .

  • Adam Jensen

    10.05.2013 - 13:05

    U potpunosti se slažem sa Warrenom, možda nije morao baš bijes iskaliti na Wolfensteinu pored svih tih generičnih pucačina koje se još uz to bolje prodaju od Wolfija ali sve što je rekao stoji. Sa današnjom tehnologijom bi sve igre morale biti nelinearne i pružati brojne mogućnosti da igraš kako hoćeš, a ne da takve igre budu rijetkost.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?