HCL.HR

Novi Xbox navodno proširuje Live uslugu

ToxarE 27.04.2013.   •   1 komentara


Dolaskom nove Microsoftove konzole Xbox Live trebao bi se približiti konceptu društvene mreže te proširiti svoje mogućnosti, prvenstveno na području achievementa.

S obzirom da Xbox Live u vidu Sonyjevog PSN-a i Nintendovog Miiversa već dulje vremena ima ozbiljne konkurente, razumno je očekivati da će jedina usluga koja naplaćuje mrežno igranje biti proširena dolaskom nove Xbox konzole, pogotovo ako se glasine o pretplatničkim paketima za istu pokažu točnima. Kako saznajemo iz neslužbenih informacija, Live će na sljedećoj Microsoftovoj konzoli zaživjeti s novim funkcijama dijeljenja video snimki iz igara, proširenim sustavom achievementa te novim modelom dodavanja prijatelja.

Dakle, Live bi trebao odbaciti dosadašnje ograničenje od stotinu prijatelja po jednom profilu, a uvesti „tweeterovski“ način praćenja umjesto tradicionalnog dvosmjernog „prijateljstva“. Promijenit će se i način na koji dijelimo stvari iz igara, prvenstveno u vidu video sadržaja. Naime, baš kao i PS4, novi Xbox omogućavat će snimanje video materijala iz igara i uploadanje istih na YouTube, Facebook itd. Razlika će biti u tome što Xbox kontroler prema svemu sudeći neće imati posebnu naredbu za to (ili barem ne posebnu tipku za to), već će se snimati specifične stvari – kada postignete headshot u FPS igri i sl., odnosno svaki put kada osvojite neki achievement.

Što se achievementsa tiče, oni bi trebali doživjeti najveće proširenje. Developeri će sada moći dodavati nove achievemente bez izdavanja DLC paketa. To znači da će sami achievementi biti zanimljiviji utoliko što će ih se moći vezati uz različite događaje – primjerice vikend natjecanja ili zajedničke izazove. Nadalje, novi sustav trebao bi omogućiti i cross-game i cross-platform achievemente. To znači da ćemo neke achievemente moći otključati tek kada zaigramo dvije ili više igara (istog serijala, istog izdavača i sl.), i to na različitim platformama – primjerice ako iskoristite posebnu aplikaciju za igru na tabletu povezanom sa konzolom putem Smart Glassa.

U svakom slučaju zvuči interesantno, no pravo je pitanje hoće li ovi noviteti sami po sebi biti dovoljan razlog da plaćamo (oko) 10 dolara za uslugu koja u suštini ne nudi ništa neviđeno, pogotovo jer PSN s druge strane nudi sličnu stvar – ali besplatno.

Komentari (1)

  • IaMarmageddoN

    27.04.2013 - 13:09

    Sviđa mi se ovo što ste na kraju napisali. Volim XBOX ali nekako mi PS4 izgleda svakim danom sve bliži!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?