HCL.HR

NVIDIA predstavila Tegra X1 mobilni čip

Zoran Žalac 05.01.2015.   •   0 komentara   •   Tehnologija


Nvidia je CES sajam otvorila najavom nove generacije mobilnog čipa, temeljenog na aktualnoj Maxwell arhiterkturi i dvostruko snažnijeg od prethodnog Keplera.

Consumer Electronics Show, iliti skraćeno CES, svoja vrata otvara sutra. No velike kompanije već su krenule sa svojim značajnim najavama i dan ranije, a među njima ponajprije Nvidia, predstavivši Tegra X1 mobilni (super) čip.

Najava nasljednika uspješnog Tegra K1 čipa bila je očekivana, ali rijetko tko je očekivao da će Nvidija napraviti dvostruko snažniji čip s procesnom snagom preko jednog teraflopsa. Usporedbe radi, prije 15 godina takvu je procesorsku snagu imalo jedino najbrže superračunalo ASCI Red.

Tegra X1 temeljena je na Nvidijinoj Maxwell GPU arhitekturi s kojom je aktualna serija grafičkih kartica za osobna računala gamerima izazivala zazubice. Konkretno, čip ima 256 CUDA jezgri te osam procesorskih jezgri, što je dovoljno da reproducira video u 4K rezoluciji te 60 Hz, kao i impresivni Elemental Demo za Epicov Unreal Engine.

Osim za mobilne uređaje i laptope, Tegra X1 koristit će se i u tzv. NVIDIA DRIVE računalima za automobile, koje je tvrtka također najavila ovim povodom. Izlazak čipa nije precizno određen, no najavljeno je kako će Tegra X1 službeno biti dostupan u prvoj polovici godine.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?