HCL.HR

Nvidia u Zagrebu o VR-u, Game Ready driverima i GTX 950 kartici

Igor Belan 05.11.2015.   •   4 komentara


Nvidija je pozvala hrvatske medije u Zagreb na sastanak ugodni s Davidom Kobližekom, menadžerom za odnose s javnošću za Srednju i Istočnu Europu. Evo o čemu smo pričali.

Prošli tjedan smo imali prilike popričati s Davidom Kobližekom, menadžerom za odnose s javnošću za Srednju i Istočnu Europu u Nvidiji. U opuštenoj atmosferi zagrebačkog hotela Esplanade gdje je Nvidija okupila hrvatske novinare, razgovarali smo o široj viziji Nvidije kao kompanije te proizvodima koje su nedavno plasirali na tržište, kao i o nekima koji tek dolaze. Nismo saznali ništa novo o Pascal arhitekturi na koju su tvrtkini inžinjeni trenutno maksimalno fokusirani, ali govorilo se o onoj naizgled suludoj inicijativi da u laptope krenu ugrađivati punokrvni Geforce GTX 980 GPU za desktop računala.

Doduše, ni u pogledu tih čudovišnih prijenosnika nismo saznali ništa uistinu novo, osim toga da stižu uskoro i da se navodno nepotrebno brinemo o vijeku trajanja baterije u takvim strojevima. Navodno bi laptopi s takvim grafičkim karticama trebali izdržati na bateriji podjednako kao i oni s GTX980M karticama kakvi su trenutno dostupni u prodaji (imamo jednog takvog u uredu ovih dana, recenzija uskoro).

Naglasak cijelog sastanka savim je jasno bio na najnovijoj, najjeftinijoj, a ujedno i posljednjoj grafičkoj kartici serije GTX 900 koju Nvidija planira predstaviti – modelu Geforce GTX 950. Ova kartica cilja zadovoljiti sve ljubitelje popularnih MOBA igara poput League of Legends i Dota 2. Kartica je dizajnirana tako da omogući ugodno igranje takvih manje zahtjevnih igara u 1080p rezoluciji pri više od 100 sličica po sekundi, dok Nvidija tvrdi da bi AAA igre u rangu The Witchera 3 morale uredno raditi uz istu rezoluciju pri 60 fps-a. Samo ne računajte na ultra detalje, već pomno odabranu kombinaciju low, medium i high postavki. Nas je svakako impresioniralo kako tako jeftina kartica isporučuje vrlo glatak framerate (ne znamo točan broj) u Rocket Leageu koji smo na licu mjesta isprobali na vrlo širokom 4K monitoru iz Acera. Ja sam, naravno, pobijedio.

Nvidia Oculus DK2

Pri optimizaciji grafičkih postavki u igrama može vam pomoći već dobro poznati Geforce Experience, o kojem se također pričalo na sastanku. David se osvrnuo na nedavno ažuriranje kojim kompanija praktički forsira najzagriženije korisnike da koriste Geforce Experience kako bi imali pristup maksimalno optimiziranim, tzv. Game Ready driverima. Korisnici se sada moraju registrirati kako bi pravovremeno dobili te drivere, što su mnogi entuzijasti negativno primili, no službeno objašnjenje svega toga ima smisla.

Naime, Nvidia na ovaj način dijeli korisnike na dvije grupe – one kojima česte nadogradnje nisu bitne (i zapravo ih iritira što stalno moraju nešto updateati) te entuzijaste koji u svakom trenutku žele imati maksimalno optimizirane drivere za sve nove igre koje izlaze. Na taj način obični korisnici i dalje dobivaju mogućnost skidanja novih drivera, ali tek par puta godišnje, dok pravi entuzijasti koji koriste Geforce Experience mogu dobivati optimizirane drivere za gotovo svaku novu igru.

Budući da će 2016. godina zasigurno biti godina prvih pravih komercijalnih VR uređaja i igara, VR kao tehnologija je također bila u fokusu na sastanku. S Project Carsom spojenim na moćnu PC konfiguraciju s dvije GTX980 kartice mogli smo isprobati vožnju ravno iz kokpita s Oculus Rift DK2 headsetom na glavi. Kolega Miroslav je odvozio jedan krug, čudeći se kako stvar dobro funkcionira s naočalama na glavi, a ja sam na kraju pobijedio. Nisam ni vozio – svejedno pobijedio.

Igra se naravno vrtjela bezgrešno na tako moćnom desktop stroju, a David je iskoristio priliku da istakne kako će oni suludi laptopi s desktop GTX 980 karticama biti ujedno i prvi prijenosnici koji će zadovoljavati stroge zahtjeve VR-a, odnosno omogućavati ugodno igranje s VR headesetom na glavi.

Komentari (4)

  • VladoShady 980

    05.11.2015 - 17:00

    Znaci sad punom parom rade na Pascal GPU-ovima, uf sta ocekivati, nadam se da ce uspjeti nadmasiti Maxwell po popularnosti i da ce biti daleko po perfomansama u odnosu na maxwell…

  • SKSpljuca

    06.11.2015 - 11:31

    Super,di su da kažem i njima i Kobližeku da vec uz 3 gpu zaredom koji sam kupio od njih(a svaki je bio mid ili high end) nisam dobio kod za besplatnu igru,kupio sam svaku na 3 različita mjesta i svaki put mi prodavači prodali maglu nismo dobili keyeve,po mjesec dana natezanja sa njima za ništa,pa da ispitamo tu situaciju o prevarantskim ducanima koji barataju njihovim proizvodima,ili o njihovom ne slanju kodova

    • SKSpljuca

      @SKSpljuca, 06.11.2015 - 11:33

      Makar sam ja uvjeren da si prodavači popale kodove i preprodaju ih

    • IaMarmageddoN

      @SKSpljuca, 06.11.2015 - 11:37

      Tu se i ja slažem. Batman, TW3 i još jedna igra su mi umaknule na isti način kao i tebi!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?