HCL.HR

Oculus potiho priznao poraz i omogućio igranje ekskluzivnih igara na HTC Viveu

Zoran Žalac 27.06.2016.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Nakon što je izgubio bitku protiv piratstva, Oculus je za svoj Rift ukinuo softversku zaštitu za VR igre iz svoje trgovine koje su se mogle pokretati jedino ako je uređaj prethodno spojen na PC.

oculus-headset

Proteklih mjeseci Oculus nije bio omiljena tvrtka vlasnicima njihovog Oculus Rifta. Osim što su isporuke VR uređaja kasnile i za one koji su na Kickstarteru pomagali njegov razvoj prije nego je Facebook preuzeo čitavu stvar, Oculus se igračima zamjerio i time što je pokušao zaključati igre kupljene na Oculus Storeu samo za Oculus Rift. S poslovne strane to je možda opravdano, ali prije svega pola godine iz Oculusa su prodavali sasvim drugu priču i govorili kako to nikada neće napraviti.

Ipak, to što je Oculus onemogućio igranje VR igara kupljenih na Oculus Storeu na drugim uređajima, primjerice HTC Viveu, nije im mnogo pomoglo. Zaštita za Oculus Rift ubrzo je u potpunosti probijena, a Oculus očito nije imao spreman odgovor na to. Dokaz tome je činjenica da su ovoga mjeseca ukinuli spomenuto ograničenje pa igre s Oculus Storea više ne traže hardversku provjeru prije pokretanja te se mogu igrati i s ostalim VR uređajima.

Iz Oculusa ovo nisu javno razglasili jer bi time morali priznati kako su pogriješili, ali su po otkrivanju ove promjene poručili kako ne misle odustati od implementacije zaštite za svoj softver. Drugim riječima, neće se predati i pustiti da tržištem VR-a zavlada ilegalna distribucija softvera. Kakvi su im planovi za dalje, ostaje nam vidjeti u skorijoj budućnosti.

Komentari (6)

  • BoneDigger

    28.06.2016 - 08:44

    Sami sebi skacu u usta, jedan dan kazu jedno drugi drugo.

  • DjokaBA

    28.06.2016 - 21:27

    Pored Vivea, ja licno nikada ne bih uzeo Oculus. HTC Vive je revolucija u gamingu, a Oculus je samo promena u nacinu igranja.

    • Artyom

      @DjokaBA, 28.06.2016 - 21:36

      Objasni zašto? Jer su proizvodi poprilično slični.

    • DjokaBA

      @Artyom, 28.06.2016 - 22:11

      Pa razlika je u tome sto se sa Viveom kreces po sobi, ima senzore koje treba postaviti na odredjena mesta i potreban ti je prostor otprilike 2×2 ili 3×3 metara, nzm tacno. Gameplay sa Oculusom je na stolici, sedeci, znaci ima samo jedan senzor koji prati pokrete glavom i to je to, nema veze celo telo, vec samo glava, dakle igras sedeci kao i do sada, samo umesto monitora imas VR na glavi. Sa Viveom ludujes, skaces, stvarno se uzivis u tu stvar. Ne znam da li me razumes.

    • dzele

      @DjokaBA, 28.06.2016 - 23:40

      huh moraš imat safty room za igranje inače pogineš kad padneš preko namještaja 😀

    • DjokaBA

      @dzele, 30.06.2016 - 20:49

      Jeste, ali je ipak daleko interesantnije od Oculusa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?