HCL.HR

Oculus Rift dolazit će u paketu s Xbox One kontrolerom

Zoran Žalac 11.06.2015.   •   9 komentara


Primarni način kontroliranja VR igara uz pomoć Oculus Rifta bit će korištenje kontrolera – i to bežičnog modela Xbox One konzole koji će dolaziti u paketu s Oculus naočalama.

Na upravo održanoj konferenciji Oculus VR-a netom prije E3 sajma nismo dobili one ključne informacije – kada točno Oculus Rift izlazi i koliko će koštati. Međutim, dobili smo dvije značajne informacije o tome kako ćemo kontrolirati igre. Prvi je klasičan način – uz poznati hardver Xbox One kontrolera.

Naime, Xbox One kontroler dolazit će u paketu sa svakim Oculus Riftom i koristit će se kao standardna metoda za upravljanje u VR igrama, barem što se Oculusa tiče. Riječ je o bežičnoj verziji kontrolera, koja dolazi s bežičnim adapterom, a to je moramo priznati pomalo zabrinjavajuće utoliko što navedeni adapter neće biti podržan na bilo kojem drugom OS-u osim Windowsa 10. Drugim riječima, moguće je da bez Windowsa 10 nećete moći dobiti punu podršku za Oculus Rift.

Međutim, nije isključeno da će Oculus podržavati i ostale metode upravljanja igrama kakvima se PC igrači služe. Tu u prvom planu mislimo na miš i tipkovnicu, ali i na nadolazeći Steam kontroler koji će ih emulirati.

Ipak, klasična kontrolna shema tu je tek kao privremeno rješenje. Oculus VR je također predstavio Oculus Touch kontroler(e) koje će prodavati zasebno, vjerojatno u budućnosti. Više o njima pročitajte u zasebnoj vijesti.

Komentari (9)

  • Artyom

    11.06.2015 - 19:42

    Najbolje igre za igrati sa Oculusom će naravno biti FP(S)-ovi, pa naravno da bi miš i tipkovnica trebali biti najbolji izbor.

    • Ementaler

      @Artyom, 12.06.2015 - 07:46

      Pa i ne baš – jer kad pričamo o VR igrama u kojima se okrećeš oko svoje osi da bi istražio svijet, puno je prirodnije nešto što nije "zakucano" za stol.

    • Anomaly

      @Artyom, 12.06.2015 - 07:55

      A kako funkcioniše to okretanje oko ose i je l' se može koristiti VR sistem kao monitor?

    • Artyom

      @Artyom, 12.06.2015 - 13:26

      Istina, moze biti malo nezgrapno, al mislim da se bar u FP(S)-ovima nikad neces okretat skruz nazad jer ces kontrolama okretati lika/letjelicu tako da je ok biti fino za stolom.

    • Artyom

      @Artyom, 12.06.2015 - 13:30

      Kamera te prati koja dolazi za naocalama, ali spojen si kabelom tako da se neces bas vrtit naokolo previse, bit ce uglavnom usmjereno prema naprijed… Nisam siguran, al mislim da ce windowsi 10 imat potpuno podrzano sucelje pa ti monitor mozda nece opce ni trebat.

    • Anomaly

      @Artyom, 12.06.2015 - 14:54

      Ja ne bih voleo da se uopšte pomeram te bih koristio VR uređaj kao klasičan monitor… valjda će moći, videćemo.

  • Stribor88

    12.06.2015 - 07:59

    probao sam okulus na poslu, nezz što bi rekao, lik je nabavio neku simulaciju u prvom licu, mislim da se to dobi uz okulus odmah, pa se krečeš sa tipkovnicom i mišem ima se osječaj da si u jednoj točki (lebdiš nad zemljom), i gledas iz nje… nezz di bi stavili oružije uz tebe da se dobi dojam da držiš pljucu nekakvu kao na 2d monitoru, nezz kako će to rješiti za fps-ove…

  • lepiakadodo

    12.06.2015 - 12:06

    Najbolje igre koje ce se moci igrati sa OR-om su simulacije i to ponajprije vozacke- automobilske, kamionske, avionske, vlakovi, traktori i slicno… Jer tu imas najbolji FOV te nemas potrebu za okretanjem oko svoje osi. Al naravno da ce deeloperi iznaci nacina da prilagode i ostale zanrove.

    • Stribor88

      @lepiakadodo, 12.06.2015 - 12:39

      strategije isto… rome na oculusu;)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?