HCL.HR

OpenCritic je nova destinacija za procjenjivanje videoigara

Zoran Žalac 02.10.2015.   •   8 komentara   •   Zanimljivosti


Ovoga tjedna pokrenut je OpenCritic – mrežno mjesto na kojemu se skupljaju sve recenzije igara, i isključivo igara; čime se nastoji ponuditi alternativa vladavini Metacritica.

Metacritic je vrlo relevantno mjesto na kojemu skup recenzija tvori prosjek ocjena koji korisnicima daje dosta objektivan uvid u to što valja, a što ne. U industriji videoigara ocjena na Metacriticu često je više od prestiža, pa još uvijek tako pamtimo slučaj Fallout New Vegasa koji njegovim tvorcima u Obsidianu nije donio dodatnu zaradu od izdavača Bethesde čisto zato jer igra nije zadržala ocjenu veću od 85, nego su svojevremeno smjestila s prosjekom ocjena 83.

Metacritic se posljednjih godina našao u problemima utoliko što je s liste publikacija koje rade recenzije maknuo one koje proizvode više ne ocjenjuju numerički – u prvom redu portal Eurogamer. U industriji videoigara stoga se pojavila potreba za alternativom, a ona je ovih dana lansirana kao OpenCritic – mrežno mjesto fokusirano na ocjenjivanje videoigara.

Dok se Metacritic također bavi prosječnim ocjenama filmova, glazbe i ostaloga, OpenCritic je isključivo destinacija za gamere te pokušava proces ocjenjivanja učiniti personaliziranim. U tu svrhu uz svaku je recenziju naveden autor iste (nešto što na Metacriticu nije dostupno), a navode se i recenzije koje igre ne ocjenjuju brojevima.

Veliki značaj kod OpenCritica pridaje se transparentnosti. Primjerice, politika OpenCritica je da ne prikazuje recenzije igara koje su u fazi early accessa. Isto tako, fokusiranost je na informiranju korisnika izvan parametara samog ocjenjivanja igre, pa se na profilu iste osim prosječne ocjene i recenzija mogu tako pronaći promotivni materijali i sve potrebne informacije.

OpenCritic doduše ne prati igre za 3DS i PS Vitu, a nema ni mogućnost korisničkih recenzija. Isto tako nema ni podjele među recenzijama igara za različite platforme što jasno govori kako je čitav projekt još uvijek u razvoju te će proći još dugo vremena dok se etablira kao relevantna konkurencija Metacriticu.

Komentari (8)

  • superdeda2000

    02.10.2015 - 14:21

    Sviđa mi se

  • almoustevil665

    02.10.2015 - 14:59

    Glupost, naj bolje recenzije su na Steam-u jer tamo to mogu da napišu samo oni koji poseduju igru,a na ovim ostalima može svako da napiše šta god hoće.

  • VladoShady 980

    02.10.2015 - 15:33

    Meni dosta Metacritics, gamerankings i srpski Screenfun (najpopularniji magazin na nasim prostorima)

  • l)oolvl

    02.10.2015 - 18:59

    napokon neka konkurencija ocjenama sa Metacritica koje često znaju biti prilično neprecizne i pristrane; nadam se da će se s vremenom pretvoriti u relevantan izvor informacija za gamere

  • BoneDigger

    @ellinor, 02.10.2015 - 15:23

    Troll kada dođe na steam i napiše neku glupost kao review ne znači ništa samo zato jer on ima tu igru.

  • almoustevil665

    @ellinor, 02.10.2015 - 18:16

    A ovde kao nema trolova? A 90% njih gledalo igru na youtube pa onda pišu recenzije.

  • KhorneFlake

    @ellinor, 02.10.2015 - 18:39

    Da ne spominjem da možeš uticati na korisnički skor glasanjem sa koliko god profila hoćeš, baš kao i na Metacriticsu. Bio je taj problem i na Steamu, ali sa novim restrikcijama novi profili sa nula ulaganja više to ne bi trebali biti u mogućnosti. Što je najbolje, možeš da vidiš i koliko je ko igrao određeni naslov tamo. Doduše, nije neophodno baš posjedovati igru na Steamu da bi napisao recenziju. Ako imaš makar 5 minuta provedenih u igri bilo za vrijeme besplatne vikend promocije ili preko family sharinga i dalje možeš napisati recenziju.

  • Czar

    @ellinor, 02.10.2015 - 22:03

    To bi bio problem tek kad bi većina bili trolovi. Budući da su debela manjina lako ih se isfiltrira.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?