HCL.HR

Osumnjičenik za tragičan Call of Duty swatting incident optužen je za ubojstvo drugog stupnja

Petra Rukav 15.01.2018.   •   23 komentara


Osoba koju je Los Angeleska policija uhitila zbog sumnje da je uputila lažni poziv koji je rezultirao smrću nevinog čovjeka optužena je za nenamjerno ubojstvo.

cod swatting incident ubojstvo

Krajem prošloga mjeseca doznali smo da je u američkoj državi Kansas stradao nevini čovjek nakon što je policija primila lažan poziv da je isti ubio svog oca te da ostale članove obitelji drži kao taoce. Naime, tragičan događaj odvio se zbog spora između dva suigrača Call of Dutyja gdje je jedan drugome zaprijetio swattingom te mu na koncu poslao policiju na vrata. Međutim, dana adresa odvela je čuvare javnog mira i poretka na vrata Andrewa Fincha, čovjeka koji nije ni dio gaming zajednice, a sve je završilo njegovom smrću.

U međuvremenu, Los Angeleska policija uhitila je dvadesetpetogodišnjeg muškaraca imena Tyler Barriss pod optužbom da je kontaktirao policijsku postaju s lažnom dojavom o prijetnji i opasnosti. Optuženik se prvi puta pojavio pred sudom u petak gdje je optužen za nenamjerno ubojstvo, stvaranju lažne uzbune i uplitanje u provedbu zakona, a određena mu je jamčevina od 500 tisuća dolara.

Prema zakonu države Kansas, ubojstvo drugog stupnja opisano je kao ubojstvo ljudskog bića zbog nemarnog ponašanja, počinjenja krivičnog djela koje inače nije „inherentno opasno“ ili tijekom zakonitog čina koji je počinjen na nezakonit način. Maksimalna kazna za kazneno djelo varira od 31 do 136 mjeseci, a Barriss bi se mogao suočiti s maksimalnom kaznom od 300 tisuća dolara.

Treba naglasiti kako je okružni odvjetnik Marc Bennett napomenuo da još uvijek nije postignuta odluka o ulozi drugog Call of Duty igrača koji je Barrissu poslao adresu Andrewa Fincha, a policajac koji je smrtno ranio nesretnog čovjeka još uvijek je pod istragom.

Označeno sa: , ,

Komentari (23)

  • SanKa

    15.01.2018 - 13:14

    doživtni zatvor za njega ali i policiju treba kasniti koji ko debili uletavaju i pucaju bez da istraže tvrdnju

    • bojanum

      @SanKa, 15.01.2018 - 13:28

      U SAD-u prvo pucaju, pa kazu “Stani, pucat cu”…..hehehehe….ali i dalje su 500 godina ispred nas u svakom pogledu. Kod nas bi dosli i lupili kaznu zrtvi jer se nasao u svom domu, a oni morali zvoniti 2 puta.

    • GAMEmaher

      @bojanum, 15.01.2018 - 14:02

      u SAD policija kaže “Pucat ću, stani”…a to je razlika jer stvarno prvo pucaju pa ko preživi stane.

    • Zvonimir Komar

      @bojanum, 15.01.2018 - 15:45

      Nije stvar tako jednostavna. Ja sam poslušao taj 911 poziv koji je ovaj manijak napravio i lik je odlično odglumio rastresenost i stanje šoka i dao im informacije tipa: “ubio sam oca, ostatak obitelji držim kao taoce, imam pištolj u ruci, polio sam kuću benzinom, ne želim nikoga pustiti”. Sve uz zamuckivanje, relativnu neresponzivnost na pitanja, potpunu ozbiljnost i slično. Poziv je prekinut relativno naglo.

      U toj situaciji naravno da šalješ specijalce. I zamisli mentalnu sliku koju ti specijalci imaju u glavi kad upadaju u kuću. Iako su naravno sigurno stručnjaci u tome što rade, opisana situacija je takva da ćeš na najmanje nekontrolirano mrdanje i trzanje nekoga u kući možda pucati.

    • bojanum

      @Zvonimir Komar, 15.01.2018 - 16:28

      Svasta covjece. Neduzna osoba je ubijena u svom vlastitom domu. Nema te situacije, razloga, opravdavanja koje policija, specijalci ili bilo tko moze uzeti sebi kao olakotno. Pogotovo u SAD-u gdje je nepovredivost doma jedan od najsvetijih zakona. Svacam ja policiju u tim situacijama, nije lagano niti malo raditi posao koji oni rade ali ovakve greske su neoprostive iako se dogadjaju i dogadjat ce se. Na dnevnoj bazi u SAD-u ima sigurno stotine slucajeva gdje netko prijeti taocima bez da policija zna da li je istina ili nije, pa se ovakva ubojstva ne dogadjaju. Ne znam, postujem tvoje misljenje i mozda sam ja u krivu ali ne mogu se sloziti da postoji ikakva olakotna okolnost u ovom slucajevu za bilo koga.

    • Nosebreaker

      @Zvonimir Komar, 15.01.2018 - 19:25

      Da…baš bi netko ko drži taoce samo tako otvorio vrata policiji.

    • phoda

      @SanKa, 15.01.2018 - 21:36

      Gle da si na terenu i imas informaciju da lik u kuci ima pusku i lud je. Nije ti svejedno jer cilj ti je prezivit.

    • gkelekov

      @phoda, 18.01.2018 - 09:42

      Teške filozofije. Znaju koristit helikoptere sa infrared kamerana za svakakve gluposti ali nisu mogli jednog poslat da napravi sliku kuće da vide jel ima taoce, gdje su smješteni i tek onda napravit plan upada. Ne upada se ko muha bez glave.
      Ovo je totalni fail policije, i nadam se da će i neki od tih specijalaca završit u zatvoru na dugi niz godina.
      A za ovog lika se nadam doživotnom zatvoru, da i drugi skuže da ta zajebancija može nekog ubit.

  • Tony Ghost 1811

    15.01.2018 - 13:37

    Nadam se maksimalnoj kazni pa onda na psihijatriju da se ljeci od posljedica zatvora. Ovakva budala ne smije biti pustena medju ljude. Policija kao policija. Ne smijem nista lose rec, da ne bi dosli po mene.

  • GAMEmaher

    15.01.2018 - 14:00

    Bar će nešto bit kažnjen mada mu za ovo treba doživotni zatvor jer je budala a i policija nije baš svoja s tim bang bang western forama. S druge strane da je u hrvatskoj bi ga pustili odmah eventuano bi mu sudac zabranio call of duty i igre tipa Ratchet and Clank da smije samo.

  • Artyom

    15.01.2018 - 14:16

    Ovdje treba naviše naglasti i upozoriti na to kakvi retardirani i nepismeni debili i dalje rade u americi kao policajci. (a takvi slučajevi stalno se pojavljuju iz dana u dan)

    • Zvonimir Komar

      @Artyom, 15.01.2018 - 15:49

      Ne radi se o tome. Prouči kako je ovaj predmetni manijak opisao situaciju u svojem 911 pozivu. Nije čudno da je netko opalio metak, koliki god da je stručnjak u tome što radi. Baš zbog toga kako je ovaj optuženi lik setupirao situaciju bi trebao dobiti kaznu kao da se radi o namjeravanom ubojstvu.

    • esse

      @Zvonimir Komar, 15.01.2018 - 21:00

      zasto branis drotove ? upadaju i pucaju u lika ?
      murija je trenirana a pogotovo americka da rade pod stresom itd .. nije imao to pravo i nema opravdanja.. pa kolio laznih poziva dnevno dobiju ? btw swating, pa sama rijec govori da je to rasirena pojava pa bi i trebalo biti sumnje u istinitost .. sta sad treba roknit svakog ko djeluje sumljivo ili ima nek zajeban stav ?

    • Zvonimir Komar

      @esse, 15.01.2018 - 21:32

      Ne radi se niti o “branjenju” jednako kao niti o djetinjastoj nabrijanosti na murju, koja je danas izgleda popularna. Radi se o tome da mogu razumjeti koliko je to zajebana situacija gdje u trenutku moraš procijeniti o čemu se radi i ako propustiš sekundu u kojoj treba djelovati, može se dogoditi da netko nekome spuca metak, okine bombu ili nešto slično. neovisno o tome koliko si dobro istreniran, greška se može dogoditi. Zanimljivo mi je da je toliko teško razumjeti složenost ovakvih situacija i nažalost vrlo realnu mogućnost da se u takvoj situaciji dogodi pogreška. Baš zbog toga swatting nije dječja igra i nešto što olako treba shvatiti. To je doslovno igranje sa životom i smrti.

    • Artyom

      @Zvonimir Komar, 16.01.2018 - 15:19

      Situacije jesu složene, al to ne mjenja činjenicu da je ogroman broj reterdiranih i psihički nedovoljno spremih ljudi u američkoj policiju. Broj njihovih propusta i debilnih nepromišljenih odluka gdje nevini stradaju je nenormalno velik, miljama veći nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

    • tomislavc

      @Zvonimir Komar, 16.01.2018 - 21:33

      prijatelju moj, ovako definitivno nisu rjesili slucaj, znaci ides otklonit prjetnju svima sa najmanjim postotkom zrtava, covjek nije imao ni oruzje, ako je dosla specijalna policija, cemu pucanje? vjerujem da nije hodao sa puskom, a bome ni nozem, nikako si ne mogu stvorit sliku u glavi kako je to on otvorio vrata ili sta vec, da ga je neko morao upucat….majku im glupu americku

    • marko1106

      @esse, 13.02.2018 - 12:24

      Zamisli sebe da ides provjeravati je li lazno pa dobijes metak..op ipak je istinito..frende tvoj najveci pritisak u zivotu je bio kad si keca u skoli dobio…

    • marko1106

      @Artyom, 13.02.2018 - 12:22

      A najlakse upirati prstom…kad znas da svaka osoba skoro ima oruzje nije lako ni biciklistu zaustavit…pod pritiskom rade…ne kazem da nije pogrjesio..al ovoga sto je nazvao treba strijeljati to je jedino sigurno u cijeloj prici…kako moras biti glup za tako nest…

  • siblyx

    15.01.2018 - 14:47

    Treba to dozivotno strpati u zatvor. A nije mi ni jasan policajac koji je odmah pucao. Raumljivo je da ne zna u što ulazi i što se krija iza zatvorenih vratiju, ali opet ispaliti metak odmah istog trena nema apsultno nikakvog smisla.

    • Zara9

      @siblyx, 15.01.2018 - 15:13

      ha jbg tamo ima puno pacijenata ako čekaš da oni prvi pucaju na tebe nećeš dobro proći

  • marko1106

    15.01.2018 - 16:08

    Predobar smo narod; stvarno da nas nema trebalo bi nas izmisliti…sudi se cijeloj Americi zbog delikventa a ni Hrvatski još ne znaju haha..strasni smo..

  • Domba102

    15.01.2018 - 21:05

    americki debilizam,i murija i likovi koji su igrali ww2………..

  • goldfinger

    16.01.2018 - 18:34

    Jbg.,to ti je ono–o-kej-ju-es-ej…….Nema zajebancije,nego odma rokanje…..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?