HCL.HR

Otkriveni novi detalji o Hololensu, i dalje nam zvuči čudno

Juraj Bevandić 18.01.2016.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Microsoft Hololens u svom devkit izdanju ima cijenu od koje ćete pas na guzicu, a dok maloprodajna cijena konačnog uređaja nije poznata, imamo neke nove detalje o tehnologiji iza svega.

hololens

Borba za prevlast nad virtualnom stvarnošću se opasno zakuhava kako se VR uređaji bliže rukama kupaca. Oculus je šokirao svijet svojom duplo višom cijenom nego što se prvotno šuškalo, HTC Vive i Project Morpheus bi trebale biti jeftinije alternative, a Googleov Cardboard je doslovno komad kartona.

No, Microsoft misli da ima asa u rukavu svojim uređajem koji ne predstavlja virtualnu stvarnost, već izmjenjuje našu stvarnu… stvarnost. HoloLens je predstavljen početkom prošle godine i imao je par impresivnih prezentacija. Sada smo dobili nešto više detalja i doznajemo kako će baterija trajati između dva i pol sata te pet i pol sati, ovisno koliko intenzivno izmjenjujete stvarnost.

Vidno polje je opisano kao da stojite nešto više od pola metra od petnaest inčnog monitora. Malo si je teško takav predočiti, ali u svakom slučaju ne zvuči baš kao gaming pomagalo iako se čini kao genijalna stvar za programe poput AutoCADa i sličan grafički softver. Microsoft navodno ne ignorira veliki interes za ovakvo nešto izvan gaminga, u svrhe edukacije, dizajna ili čak liječenja, ali nije nam jasno zašto onda uporno uključuju videoigre u svoje prezentacije.

Na nedavnoj konferenciji u Tel Avivu, Microsoftov Bruce Harris objasnio je kako još ne znaju koliko će HoloLens koštati u maloprodaji. Ipak, tvrdi da Microsoft pokušava sniziti cijenu te stoga ne može uključiti bateriju većeg kapaciteta ili napraviti veće vidno polje.

Ali pazite sada ovo. Potvrđeno je da će prvi developer kit postati dostupan u prvoj četvrtini ove godine i koštati vrtoglavih tri tisuće dolara. Podržavati će sve Windows 10 uređaje, spajati se Bluetoothom i Wi-Fijem, imati dvije gige rama te imati x86 procesor. Jasno nam je da je to prvi samostalni holografski uređaj, ali uzevši u obzir mogućnosti i naznake cijene, ne predviđamo mu svijetlu budućnost u svijetu videoigara. Doduše, do izlaska verzije za mase, cijena bi trebala biti nižda. Znatno niža.

Postoji i video s predavanja o Hololensu u Tel Avivu, ali je poprilično užasne kvalitete. Ako vam to ne smeta, pogledajte ga ispod.

Što je vama draže, virtualna ili izmijenjena stvarnost? Vidite li neku posebnu korist holografskih uređaja u gamingu?

Komentari (4)

  • TeroXCro

    18.01.2016 - 20:48

    Jel bi kaoono danas trebali iači reultati mastera Đuke ili nešto nezz??
    Što se tiče ovoga definitivno nešto za što bi babu prodao

  • theth1ef

    18.01.2016 - 21:44

    Jedino što mi smeta kod toga je ograničen FOV

  • goldfinger

    18.01.2016 - 21:55

    Htjeli mi to priznati ili ne-ovo je budućnost…Malo preskupa,ali je.Sviđalo se to nekom ili ne.

  • MrmAngeluS

    19.01.2016 - 13:46

    jeste, ovo je budućnost, ali uranjena, samim tim i skupa i nepristupačna budućnost koja se neće dogoditi još circa 10 – 20 godina

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?