HCL.HR

PES 2016 donosi svemirski nogomet s primjesama dubstepa

Zoran Žalac 12.06.2015.   •   26 komentara


Prema najavama iz Konamija, ovogodišnji Pro Evolution Soccer imat će najviše promjena i noviteta još otkako je nekadašnji ISS postao današnji PES.

Konami nam je servirao masu detalja za novi PES 2016 pa idemo odmah izravno na nabrajanje informacija. Igra će izaći 18. rujna za PC, PS4, XB1, PS3 te X360. Već smo ranije otkrili kako će Neymar biti zvijezda na naslovnici, a otkriveno je i kako će ekskluzivna prava na Ligu prvaka i Europa ligu biti zadržana još najmanje tri godine.

Što se samog gameplaya tiče, Konami obećava promjene u svim segmentima. Uvelike je unaprijeđen sustav kolizije igrača, s nekim novim animacijama koje možete vidjeti u traileru. No, kolizija će doprinijeti i elementu zračnih duela, odnosno borbi za loptu kod nabacivanja. Moći ćemo tako i s nižim igračem nadmudriti onog višega tako što izboriti bolju poziciju za udarac glavom.

Kontrolna shema bit će proširena u duelima 1 na 1. Ako uspijemo izvesti fintu koju braniči ne očekuju, oni će se sada naći na krivoj nozi te izgubiti ravnotežu. U tu svrhu povećana je i responzivnost kontrola tako da nam manevriranje u gustim situacijama bude mrvicu lakše. Dakako, uspješnost u driblinzima još uvijek će ovisiti o tehnici nogometaša i tajmingu samog igrača.

Naravno, obećan je i pomak na polju inteligencije suigrača. Ovoga puta dodavanja poput duplog pasa više neće biti nužno manualna u punom smislu riječi. Prelaskom na nešto automatiziraniji sustav, pri izmjeni lopte moći će sudjelovati i tri igrača.

Ako u traileru spazite da golmani tu i tamo nešto čak i obrane, to je zahvaljujući tzv. Goal Keeper ID-u kojim je uvedeno daleko više parametara u ponašanje čuvara mreže. Naime, golmani u novom PES-u imat će različite stilove branjenja, odnosno varijacije u načinu na koji hvataju loptu, odbijaju istu ili pak čiste opasnosti u šesnaestercu. Naravno, nove animacije neće dobiti samo golmani već i svi drugi igrači. Spominje se tu, pazite, triput više novih, prirodnijih animacija. Tu su valjda ubrajaju i animacije za proslavu, koje će po prvi puta u serijalu biti pod kontrolom igrača, kao i u Fifi i cvjetnom društvu.

Ove godine po prvi put u serijalu pojavit će se i dinamični vremenski uvjeti. Kišovito vrijeme sada više neće značiti da kiša pada tijekom cijele utakmice, već na trenutke može stati, pa kasnije početi ponovno i tome slično. Nažalost, iz nekog razloga ova bi opcija trebala biti dostupna samo za offline modove igre.

Po pitanju prezentacije spominje se ljepša grafika (konačno nove teksture travnjaka), realnija fizika, širi kut kamere i zakretanje iste kako bi, primjerice, bolje vidjeli situaciju pred golom kada dolazi do nabacivanja i sl. Kritičari PES-ovi komentatora ove godine možda dođu na svoje jer PES 2016 donosi novi komentatorski dvojac zajedno s nizom novih komentara vezanih posebice za Master Ligu – transfere, napredak igrača, formu timova i slično.

A kad smo već kod Master Lige, za nju se obećava dosad najveći „redizajn“. Svaki element ovog moda nanovo je osmišljen, a poseban naglasak stavljen je na vibrantne nove menije i napredniji sustav transfera. Djelić svega toga možete vidjeti u gornjem traileru.

Što kažete, kakav vam se čini novi PES? Odgovara li vam naglasak na spektakularan „svemirski“ nogomet u kojemu Neymar i ekipa kao iz rukava izvode trikove koje vidimo jednom u čitavoj sezoni?

Komentari (26)

  • CroFoX

    12.06.2015 - 19:05

    Šta je sa sudcima?? trebalo bi i to popraviti,unazad 2 PES-a su katastrofa..

  • Blackygb005

    12.06.2015 - 19:06

    A u fifi su kao bolji vidio sam penala u fifi15 vise nego u cjeloj povijesti nogometnih igara

  • Gamers4Life

    12.06.2015 - 19:45

    Vidio sam trejler i izgleda obećavajuće,svakako ču ga nabaviti pošto če biti next-gen verrzija!

  • pesek32

    12.06.2015 - 19:48

    Koji preorder čudni

  • lepiakadodo

    12.06.2015 - 20:19

    Kao i svake godine, tako i ove ocekujem cuda i promjene (na bolje) koje se najvise odnose na reaktivnost. Vele da ce ove godine biti puno bolja. Naime prilikom manualnog igranja igra predugo racuna jedan od 360 mogucih stupnjeva smjera dodavanja kao i prilikom suta, te suparnicki igraci prelako pozicioniraju svoje trupe i uzimaju loptu. Na defaultnim postavkama nisam primjetio takvu lijenost. Lijepo je cuti da ce biti novi komentatori jer su ona dva dozlogrdila i bogu i vragu. Uglavnom stvarno se nadam da ce pogoditi kak se veli prstom u oko!!!

    • SenkeM

      @lepiakadodo, 17.06.2015 - 16:01

      Slažem se s tom prvom primjedbom, definitivno jedna od stvari koje su mi najviše smetale kod prošlog. Samo čisto sumnjam da će se srediti..

  • Himand

    12.06.2015 - 21:05

    ne ocekujem neku ekstremnu grafiku ali po ovome sto vidim ganeplay ce bit fenomenalan kao i uvijek

    • jo

      @Himand, 15.06.2015 - 07:44

      Gejmplej je uvijek fenomenalan na PES bio?
      Epic fail.
      Prošlogodišnje izdanje je bilo solidno (PC), ali grafika je bila na nivou PS3/X360 verzije a igrivost dosta solidna.
      Dosta je to opet daleko od FIFE ali radujem se malenim pomacima PES-a.
      Ako i pola obećanja ispune ove godine biću zadovoljan.

  • adycro

    12.06.2015 - 21:30

    Next-Gen napokon za PC, cini se da rade opet dobar napredak s prosle verzije tako da napokon opet dobivamo borbu za titulu simulacije nogometa neizvjesnom. Samo ako malo poprave my Club ovo definitivno vrijedi kupiti, posto je FUT definitivno nesto zbog cega igram FIFU redovno.

    • Darcoolio

      @adycro, 13.06.2015 - 00:08

      Gde si našao podatak da će za PC biti next gen?

    • adycro

      @adycro, 13.06.2015 - 07:41

      Nigdje ali ocekujem to, stvarno ne bih bilo fer da ne bude a stim bih odbili dosta ljudi od kupovine same igre.

  • Dukie

    12.06.2015 - 23:18

    Pa, ajmo redom. Gledam, i izgleda da mi malo vuce na FIFA-u, al oke, mozda ja i krivo vidim.
    No dobro, da predjemo na stvar. Kao jedan od mnogih, veliki FAN PES-a, moram reci da im je PES 2015 bio najbolji u zadnjih 3-4 godine, i stvarno, nezasitna igrica. Konstantno vuce da igras jos, bez obzira koliko imas vec ulupanih sati u gameplay. PES 2016, koliko vidim po traileru se polako ali sigurno vraca na stare staze, ostavljajuci FIFA-u, a i druge nogometne simulacije iza sebe. Ove navedene novosti, pogotovo KOMENTATORA i SPALJENIH GOLMANA koji brane kao nekada Ladić ( pod tim mislim skine nemoguce, a ispred nosa mu prolazi i spetlja se sam sa sobom ) je jedno od onih stvari koje su se trebale promijeniti. Publika mi je i tako vise manje nebitna, jer ne gledam tribine dok igram, vec teren i igrace. Nadam se, da ce uz te kolizije igraca, popraviti i onaj iritantni, mogao bi reci ''BUG'' gdje igrac kojeg preuzmes, pogotovo kad ides u obranu, stane sam od sebe i onda krene trcat, i tu si u velikom zaostatku. Ono sto ne smiju mjenjat, je sam gameplay, dozivljaj koji se ima dok se igra, neovisno dali je to protiv kompa ili nekog frenda. Sto se tice odaziva igraca, smatram da bi tu trebao ostati taj jedan djelic sekunde ne-responzivnosti, ili da se bolje izrazim, usporenosti igraca iz razloga sto ni u pravom nogometu igrac ne poleti kad primi loptu. To se odnosi i na sutiranje u trku, ili iz nekakvog polu sprinta, iz razloga sto ni u pravom nogometu igrac ne raspali samo tako po golu. Istina, trebalo bi situacije gdje je 1 na 1, svesti na realnost, i omoguciti da sa kvalitetnijim igracem ( a i slabijim naravno ) izvodeci u pravom trenutku fintu, ostavis onog drugog na krivoj nozi a samim time i iza sebe, sto mi se kao novina svidja. S tim, da kad ga vec ostavis iza sebe, i ako imas brzeg igraca, ovaj te nemre dostic ( kako je to bilo u dosadasnjim nastavcima ). Naravno, ceka se i prednarucuje u pravo vrijeme, pa cemo vec onda kad se proba izraziti nekakvo realno misljenje glede PES-a.
    HALA PES!

    • Dukie

      @Dukie, 12.06.2015 - 23:23

      Da me se krivo ne shvati, pa da se ispravim na vrijeme. ''S tim, da kad ga vec ostavis iza sebe, i ako imas brzeg igraca, ovaj te nemre dostic ( kako je to bilo u dosadasnjim nastavcima gdje te bez pol beda stigao i jos uzeo loptu! )''

    • lepiakadodo

      @Dukie, 13.06.2015 - 04:18

      Mislim da si krivo shvatio responsivnost. Nije to odlika igre da igrac u medukoraku uputi sut ako si ti stisnuo kvadrat! Jer, slozit cemo se, nije robot i nije realno. Responsivnost je odlika igre da ne kaska. Ovaj primjer ce ti pokazati: igram s Man utd-om, i prilikom igranja protiv kompa/frenda uzasna tromost se javlja ako igras na stick i pritom igras na manualno dodavanje (znaci iskljuceni assistant prilikom dodavanja, iskljucene one crtice u opcijama kontrolera) sto je iritacija na n-tu. Logicno je da je tome tako jer igra sad za svakog igraca racuna 360 stupnjeva gdje mozes dodati loptu pa mu OCITO treba vremena. I igrajuci igru, nemres se okrenut, dodat niti slozit akciju jer se tvoji igraci vuku ko magla po terenu dok kudikamo slabiji suparnicki igraci (slozit cemo se da MAN UTD ima dobu momcad) trce poput osica oko tebe i slicno. I onda prebacim dodavanja na assistant (3 crtice po defaultu) i odjednom se super igra, osim sto ti komp dodaje lopte (mrzim takve igrace/frendove pa se zale kad komp krivo doda, a sute kad igrac tipa Schindenfeld posalje loptu s ocima u stilu Pirla) pa se nekako izgubi smisao… Al ok nisu svi vjesti igrati bez assista. A najjace je kad upalis igranje na d-pad, jer se igra tada otpusti (8 mogucih smjerova dodavanja) i vidi se koliko responsivna moze biti pa tako komp koji me ubija na 'mojim' postavkama (manul pass, assist off) odjednom ima posjed 30% i 7 komada do kraja tekme. Nerealno!!!!
      E to je ta responsivnost!!! Znaci, neka ubrzaju s kalkulacijama te vrazje gljive na assist off i tocka!

    • lepiakadodo

      @Dukie, 13.06.2015 - 04:26

      Samo jos jedna kratka: ne javlja se ovaj problem uvijek. Nekad prode 5-6 tekmi sve savrseno i onda 7,8,9 tekma opisani problem gore. I doslovno frendovima s kojima igram (a svi oni igraju sa assist ON, neki i na D-pad) mogu nakon samo 10 sekundi igre s loptom u svom posjedu, rec kaj me ocekuje- uzivanje u najboljoj simulaciji ili mucenje s jednim od njenih (igrinih) najbolnijih bugova!!

    • IaMarmageddoN

      @Dukie, 13.06.2015 - 08:29

      E, vidiš, baš to što si rekao u drugoj rečenici mi se jako sviđa u ovom traileru. Istina da se ovdje ne može vidjeti kakav će gameplay biti ali jako podsjeća na Fifu i meni kao istinskom fanu Fife prije svega je to dobra stvar. Pes 15 je (i nemojte me ubiti zbog toga) bio tako dobar jer se gameplayem približio Fifi a pošto Fifa ima dobru prodaju pa tek svake dvije, tri godine dobijemo nešto stvarno novoga (i ne mislim na ženske klubove i takve "ne-bitnosti") možda PES ove godine i prešiša Fifu u tom segmentu. Ono što me smeta u Fifi je mnogo puta sporost lopte a u ovom traileru PES dokazuje da to izgleda uvjerljivije. Ovo ima šanse biti možda i najbolji PES u nazad mnogo godina, a ne bi bilo loše da za obljetnicu to i postane!

    • Dukie

      @Dukie, 13.06.2015 - 09:02

      Zahvaljujem na upucivanju za koji segment se ta responsivnost odnosi i moram se sloziti s tobom. Pomalo i je iritantno to kad igrac nezna di ce. Ili kad mu treba sto godina da se okrene sa loptom. I to da se okrene za 180°, sto mu nekad treba brate mili. Na D-pad nisam probao igrati ( samo gljiva ), ali budem i to vec danas, cisto da dobijem potpunu sliku i uvid u tu razliku. Sa assistom neznam igrat ( ne pitaj kako neznam, iako komp radi sve za mene ) tako da mogucnost probavanja igranja sa istim ne postoji. Jedino se nadam da se nece dogoditi to da ce napraviti tu responsivnost kao i FIFA-i, di se sa loptom vrtis ko na ringispilu i mjenjas smjerove kako te volja. Zelio bih da PES ostane PES, i da tu responsivnost rijese na SVOJ nacin, a ne kopirajuci ili ''kopirajuci'' neku drugu simulaciju.
      U svakom slucaju kako ljudi vele VRIJEME CE POKAZATI 😀

  • Antifeminista

    12.06.2015 - 23:29

    Bože što su izabrali takvo ruglo za cover? Neymar izgleda ko Krampus u igri. Odurno! Al dobro, barem nisu uveli žene kao Fifa xD čini mi se da bi ovo mogao biti jako dobar PES. Bolji i od Fife (ne samo zbog žena (i mog nicka :p))

  • RedEy3

    13.06.2015 - 11:34

    Pes se vraća na tron

  • Spalato1312

    13.06.2015 - 12:30

    meni su uvik 2 stvari isle na zivce… 1 kad napadas a protivnicki igrac izbije loptu da ne primi gol svaki put ta lopta nekim cudom dospije kod njegovog igraca
    2 morala bi postojat veca razlika u brtzini igraca, ako ja sa npr. bale-om napadam a mene stigne obrambeni igrac bez problema sta je nemoguce u stvarnosti

    • IaMarmageddoN

      @Spalato1312, 13.06.2015 - 13:01

      1. To je često problem u Fifi kod udaraca sa 25-30 metara 2. u Fifi toga nema kad znaš voditi loptu u trku. Zašto bi PES bio drugačiji? Vidimo i u stvarnosti koliko se fakinih puta lopta od golmana odbije baš na suparničkog igrača. A ovo drugo u stvarnosti se malo rjeđe dešava da netko dođe Balea. U PESu, ne znam, pošto ga nešto manje igram nisam definirao pitanje brzina igrača i kako se može povećati šansa pretrčavanja a golmani su takvi kakvi jesu, trope u obje igre!. Mislim, svi se u obje igre žalimo na golmane (na Fifi sa udarcima iz daljine su pogotovo propusni) ali nekako mora netko zabiti gol. Imam osjećaj kao da igrači mnogo puta žele samo da se udara po dvije tri tipke i to je to. Da se ja kao igrač lako branim a da isto tako lako napadam. Kako to izvesti kad igramo jedan protiv drugog? Mora biti neka ravnoteža a mislim da igre baš sa tim stvarima koje si napomenuo (među ostalim) rade na tome.

  • Gogy

    13.06.2015 - 15:14

    Ja se nadam da će PES ili FIFA jednog dana ovako izgledati https://www.youtube.com/watch?v=pO51PI1yGIY&feature=youtu.be&t=1m11s

  • d-malus

    15.06.2015 - 16:05

    PES sam igro samo na PlayStation 1 na sljedecim generacijama konzole samo FIFA. PES je za igrace koji se ne razumiju u nogomet…i igraju ga radi zabave…

  • Mr.Beanbastic

    15.06.2015 - 16:50

    Ovakve promjene u PES-u mi se jako svidaju i zato cu ga ove godine sigurno kupiti. PES 2015 nisam kupio jer mi se nije previse dojmio, ali sam zaigrao demo. I evo bas ga sad igro i uzasno me zivcira kada svi igraci jednako brzo trce i ta cijela mehanika trcanja. Prvo pomalo trcis i onda pocnes sprintati i bas se vidi taj "fake" sprint. Zatim me jos vise zivcira to sto svaki, ali ama bas svaki faul dobijes neki karton. Za poludjet!!! I za kraj mogu reci da branici skoro svaki put uzmu loptu dok si u napadu. No car PES-a je da moras biti jako mudar da bi zabio gol, ali nadam se da ce ovaj novi PES sve to zakrpat i biti najbolji PES ikad.

  • vjkzg

    16.06.2015 - 07:50

    PES 15 zaista dobar pa nema sumnje da će 16ica biti samo dorađenija.Community off mod????????????????????????????

  • chupacabra12

    14.09.2015 - 13:45

    Zna li netko išta o tome da li će biti moguće 2 na 2 online na jednoj konzoli?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?