HCL.HR

Ne očekujmo novi Xbox svake dvije godine, a VR treba još vremena da sazrije

Juraj Bevandić 01.11.2016.   •   16 komentara


Šef Xboxa u intervjuu izjavljuje kako ne namjerava raditi nove Xbox konzole dok nema razloga za to te neće prigrliti VR dok ne izađu dobre VR igre.

Phil Spencer intervju

U nedavnom intervjuu s Game Informerom, šef Xboxa Phil Spencer otvorio je dušu o trenutnoj generaciji konzola. Priznaje kako ne želi svake dvije godine imati novu konzolu na polici i da im takav model uopće poslovno ne odgovara. Xbox Scorpio bit će značajno pojačanje, ali još ne zna što slijedi nakon toga jer još nisu osmislili nešto što bi igračima bilo neophodno.

Novu Microsoftovu konzolu možemo dakle očekivati tek kad osjetimo da nam je potrebna. Spencer to uspoređuje s tržištem grafičkih kratica i kaže da ne želi konzole pretvoriti u grafičke kartice koje svako malo dobivaju nove verzije sa sitnim poboljšanjima. Želi da igrači zaista budu zainteresirani za novi hardver i da konzola bude dugovječna u trenutnom ekosustavu igara.

U razgovoru sa Stevivorom se pak osvrnuo na VR uređaje koji po njemu griješe u tome što pretpostavljaju da će igrači htjeti nositi napravu na glavi spojenu žicom u kutiju negdje u sobi. To je samo jedan od problema koje vidi, a drugi još važniji je da sve dosadašnje VR igre koje je probao nisu prave igre nego eksperimenti i demo verzije.

Xbox Scorpio će biti najsnažnija konzola na tržištu potpuno sposobna za VR uređaje, ali Xbox nema čvrstih planova za virtualnu stvarnost. Uspješna primjena te tehnologije prema Spenceru zahtjeva još puno vremena, pa za sada samo prati situaciju na tržištu.

Koliko ste vi trenutno zagrijani za VR? Što mislite da će biti s konzolama u skorijoj budućnosti?

Označeno sa: ,

Komentari (16)

  • Dragan[MKD]

    01.11.2016 - 15:22

    Bravo Phil, samo jos kad Sony bi mislio kao ti, cekam sa strpljenja vasu prezentaciju Skorpio, i da vidimo gdje stvari stoje polako sam poceo skupat pare jos ljetos i nadam se da cu skupit dovoljno do jesen 2017. Nadam se da necu ostati razocaran i da ce biti ugodno iznenadjenje , bas kao i S model XO. Samo napred i produzi sa dobrom poslu.

    • Matija Boskovic

      @Dragan[MKD], 01.11.2016 - 15:58

      Preporučujem ti da umjesto na Xbox Scorpio te pare iskoristiš za jedan dobar gaming PC.

    • josipk

      @Matija Boskovic, 01.11.2016 - 16:06

      tako je

    • Dragan[MKD]

      @Matija Boskovic, 01.11.2016 - 16:09

      Pa i mogao bih, pravo kazes, i onako sam vrlo los sa kontrolerom u ruci, zato i igram COD na PCu, sve zavisi koliko ce kosta Skorpio, a po pretpostavljam saznacemo na prolecu, Bas sad skoro gledao sam 1060 sa 6GB za neki 320eura kod nas dolje, pa eto po meni sasvim dovoljan je 1060 za 1080p i 60fps onako sweet spot za trenutnu generacija igara.

    • DjokaBA

      @Dragan[MKD], 01.11.2016 - 22:42

      Mozes i jeftinije da nadjes.. naravno u zavisnosti od toga koji model 1060 trazis.

    • Dragan[MKD]

      @DjokaBA, 02.11.2016 - 00:45

      Ma nije ti ovo Americi pa da nadjes jeftinije raznih modela i raznih proizvodaca kao MSI, Gigabyte, EVGA, ASUS, Makedonija je mali pazar i nije clanica EU pa nemozes da poracas iz Njemacke jeftiniji model. Moras kupiti ono sto se nude evo taj model koji ima koda nas link

    • Silvio_7Tech

      @Dragan[MKD], 01.11.2016 - 23:34

      Loš si ti jer igraš CoD 😀

    • Dragan[MKD]

      @Silvio_7Tech, 02.11.2016 - 00:46

      Ne mora znaciti los sam i kad igram BF hahaha i to bez ogled na to sto koristim dal controler ili mouse. Naravno ne kao Igor kad je igrao MW sa DS4 hahaha.

    • Silvio_7Tech

      @Dragan[MKD], 02.11.2016 - 14:45

      Sarkazam rođo, sarkazam haha 😀

    • movie

      @Dragan[MKD], 02.11.2016 - 08:18

      Ljudi izdaju tri konzole u istoj generaciji kao i sony i kazeš im, bravo. Koja je razlika? Osim toga ekspanziju konzola u istoj generaciji prvi je najavio upravo microsoft. Ne pada mi na pamet kupovati konzolu koja se službeno ne prodaje u mojoj državi niti konzola ima market namjenjen nama a kao šlag na tortu izjave da neće doći na teritorije poput naših dok podržavamo piratstvo. Što će mi takva konzola tim više što neće imati niti jednu eksklizivu. Jeftinije mi je kupiti onda igru za pc a novce skupljati za PS4 i njegove ekskluzive i zbog svega drugog što sam nabrojao.

  • Mixa

    01.11.2016 - 16:15

    Phil dobro razmislja. Pitanje je samo kako ce se to odraziti na prodaju konzola. Mislim, pitanje je kako ce Sony proci sa VR-om posto vec polako uplovljava u te vode. Da li ce doziveti nevidjeni uspeh ili ce to biti neuspeli pokusaj? Xbox, kako sam Phil navodi, nema nekih ideja za dalje. Dok Nintendo krece sa Switch-om i pokusava da uradi opet nesto inovativno. Ima mnogo pitanja u vezi buducnosti konzola, a malo odgovora. Ali, ipak, ko ne riskira ne moze da profitira. 😉

  • baDarmageddoN

    01.11.2016 - 16:28

    Ja sam prednaručio i Pro i VR pa kaj bude bude. Radije bih Oculus ali grafa mi je na granici a VR za PC je preskup. 6500 kn je maksimum koliko vrijedi neki početni VR set. Kada bi poštenu grafu i npr Oculus bilo bi to i preko 11 somova.

  • Sackboy

    01.11.2016 - 17:05

    Potpuno se slažem sa čovjekom, same demo verzije za taj VR. Ništa neće progurati VR kao nekoliko “must play” naslova. Kada izađe par igara u rangu Uncharted-a onda će VR zaživjeti kako treba. Bio sam JAKO zagrijan za VR ali trenutno se na mogu sjetiti jedan jedini naslov koji baš moram zaigrati.

  • Zoran Žalac

    01.11.2016 - 18:43

    U prijevodu, VR-u treba još vremena da ga zaboravimo.

  • l)oolvl

    02.11.2016 - 00:33

    mislim da je lako moguće da je budućnost konzola i gaminga općenito u cloudu, a (opcionalni) hardver će biti upravo VR/AR koji mogu samo napredovati. Scorpio i sljedeći PS bi zapravo mogle biti zadnje “prave” konzole.

  • brlja

    02.11.2016 - 11:41

    Slazem se apsolutno za vr, prije 4k reze po oku u 90 fpsa, to je sve eksperimentala. S druge strane poznavajuci Microsoft, kroz par mjeseci ce najavit podrsku za isti. To je nazalost bezidejna kompanija, koja osim sto nema sama ideju treba joj barem godina delaya da shvate sta je trend.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?