HCL.HR

Piratstvo je preuveličan problem gaming industrije, tvrdi istraživanje

Ante Malenica 16.05.2013.   •   58 komentara   •   Gaming Related


Prema jednom od najsveobuhvatnijih istraživanja teme piratstva u industriji igara, zaključci koji su proizašli vjerojatno neće previše razveseliti ljubitelje kataklizmičkih scenarija.

Do sada jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja ilegalnog “gamerskog prometa” koji kola P2P mrežama (u narodu poznati torrenti), koje su zajedno napravili znanstvenici s tri različita sveučilišta (dva danska, jedno kanadsko), pokazalo je na vremenskom intervalu od tri mjeseca onaj realni razmjer piratstva kakav danas pogađa tržište igara. Da budemo matematički konkretni, prema podacima koji su objavljeni ovdje, u 90 dana 12,6 milijuna ljudi preuzelo je ilegalno 173 igre.

Iako ovo nije zanemariv podatak, daleko je od od brojki koje je do sada u javnost iznosila ESA (The Entertainment Software Association) – prema njihovim podacima, samo u mjesec dana ostvareno je 10 milijuna preuzimanja čak 200 različitih igara. Naravno, treba biti realan i reći kako je u oba slučaja iznimno teško ustvrditi stvarno kvantitativno stanje na ilegalnim kanalima, no prema zaključcima istraživanja na koje se danas pozivamo, do sada pravih objektivnih (nepristranih) informacija skoro i nije bilo. Zanimljivo je kako znanstvenici za ESA-ine podatke ne isključuju da su pristrani i namjerno preuveličani, zbog određenih interesnih strana što nije čudno uzevši u obzir koga ESA predstavlja.

Izuzev ukupnog broja ilegalnih preuzimanja, istraživanje i pobija mit kako se isključivo skidaju AAA naslovi akcijskog usmjerenja – velik promet na torrentima su razne dječje i druge obiteljske igre, vjerovali ili ne.

Prema svemu iznesenom, long story short ovog istraživanja je sljedeći – piratsvo je značajan problem za industriju igara na kojem se mora raditi, no očigledno je kako je riječ o problemu pomalo preuveličanog opsega. Slažete se?

Komentari (58)

  • Werewolf

    16.05.2013 - 12:05

    Pirati su lopovi. I to sam uvijek govorio i uvijek cu govoriti.

    • Garamel

      @Werewolf, 16.05.2013 - 12:16

      Dishonor ne seri 😀

    • Adam Jensen

      @Werewolf, 16.05.2013 - 12:34

      Lopovi su i pirati a i ovi iz velikih studija (EA prije svega) jer samo gledaju gdje će zaje*ati poštene igrače i izmusti im pare. Tako da ja ne žalim takve, jedino žalim ove manje razvojne studije koji s mukom naprave igru koja im se kasnije ne isplati (dijelom i zbog piratstva).

    • dado01

      @Werewolf, 16.05.2013 - 12:36

      E ja sam lopov najveći na svijetu. EA mi može polizati raketu :-)

    • Werewolf

      @Werewolf, 16.05.2013 - 12:37

      EA je smece ;(

    • Garamel

      @Werewolf, 16.05.2013 - 14:20

      Slažem se s tobom. Baš sam jutro čitao o tome u kakvim je uslovima napravljem novi Metro, i prije ću kupiti tu igru nego Assassin Creed ili neki novi COD i ta sranja!

    • Mile_Ronhill

      @Werewolf, 16.05.2013 - 15:05

      Nisam budala dati preko 40 eura na nekoliko sati single player (vecina novih igara nema MP nego samo SP).

    • PhSxX!

      @Werewolf, 16.05.2013 - 15:08

      EA nije imao nikakve veze niti sa Assasins Creedom niti Call of Duty serijalom ;(

    • Badass_Bunny

      @Werewolf, 16.05.2013 - 16:01

      Ja sa druge strane ne vidim sta je lose sa AC serijalom.

    • Ja Sam

      @Werewolf, 16.05.2013 - 16:40

      joj daj molim te, Deep Silver nije ništa bolji od EA i Ubisofta. Pa boga ti, napravili su dlc za hard mode. I još su se probali izvući nakon toga tvrdeći da je odluku o tom dlc-u donio THQ(čak i da je to istina, ne vidim razlog zašto bi oni imali obvezu naplaćivati to).

    • BsTyLer

      @Werewolf, 16.05.2013 - 18:23

      THQ je tu odluku najvjerojatnije donija kad im je pred oćima blicalo bankrot bankrot…stoga ih razumijem,(nije im pomoglo,DS je samo preuzeo sve od njih pa i to)Ljudi zaboravljaju jako brzo i kopiraju tuđa mišljenje MLL skoro nije ugleda svjetlo dana šta bi bila ogromna šteta u ovom moru jadnih naslova , igra je odlićna a tih čuvenih jadnih extra 5$ čovjek ne žali za igru koja je DOBRA!

    • hrga007

      @Werewolf, 16.05.2013 - 18:54

      onda si i ti lopov

    • kazuya3

      @Werewolf, 16.05.2013 - 19:55

      ti si konj

    • CookieTheMonsta

      @Werewolf, 18.05.2013 - 21:39

      +1

  • dado01

    16.05.2013 - 12:39

    Niko ne gleda na torrente kao na reklamu. Ako vrijedi kupujem, ako je smeće e onda adio. Pirati su lopovi??? Pa libo me taki šta ko misli. Trebam davati 30-100 eura za smeće i onda shvatiti da sam prevaren jer je igra u qrcu. Bolje je biti lopov nego biti prevaren.

    • movie

      @dado01, 16.05.2013 - 14:52

      Platim kino kartu, film je zakurac? Što da radim'? osjećam se prevarenim? Hoću novce nazad. Odem u maksimir na tekmu. padne kiša, sav sam mokar. Tekma je opet za kurac. I opet sam prevaren. Hoću svoje novce… primjera koliko hoćeš.. Nekom se igra sviđa nekom se ne sviđa, kao i sve na ovom svijetu ali zato ne možeš reći da si prevaren ili opljačkan. Gledam lubenice, lijepe, crvene. Kupim, dođem doma i nije slatka onoliko koliko bih ja htio. je li i to prijevara? Ali to sve ne može biti izgovor da ukradem nečije vlasništvo…

    • KhorneFlake

      @dado01, 16.05.2013 - 15:14

      E pa vidiš, lubenicu ne možeš uzeti, malo probati, pa ako ti se svidi platiš prodavcu… Igru možeš skinuti s torrenta, ako je dobra kupi, ako nećeš ne moraš. Ionako oduvjek ko može kupuje, ko ne – igra za džabe. 99% nas nema ni originalni Windows. Svi bi izdavači da samo uvaljuju nam nasljepo, i još uvode pre-order bonuse kao dodatni mamac, day 1 DLC-ove, ili sjecnu dio igre koji je već razvijen pa ga uvaljuju za dodatne pare. Bezobrazluku nema kraja. Uostalom, piratu ni ne treba bilo kakav izgovor, ili opravdanje. Piratujem, pa šta? Ima neki problem? Ko mi brani? Neko, poput mene, kupi igru nakon što se uvjeri da je dobra, al ne odmah naravno, mogu pričekati kakvu rasprodaju. Ako igra ne valja, šta ćeš, napravi bolje pa možda i kupim. Iskreno, ljudi koji cvile oko piraterije vjerovatno su se opekli sto puta kupujući igre prvog dana, a onda niko neće da im refundira lovu zato što igra nije ono što je obećano.

    • dado01

      @dado01, 16.05.2013 - 20:04

      Znaš šta movie… Lubenica, tekma i film imaju veze sa gamingom kao gaming sa ajvarom. Ti slobodno kupuj šta hoćeš a ja ću kupovati šta ja hoću. U svakom slučaju, prvo torenti pa ako je igra OK (tipa farcry 2, dead space, dishonored…) ja je kupim. Ako je neigrivo smeće koje traje 4-5 sati a košta 50-ak dolara e onda je ne kupim a igram :-)

    • dado01

      @dado01, 16.05.2013 - 20:07

      U ostalom, kakvi su izdavači sjeti se samo one igre sa zombijima (ne da mi se tražiti naslov) kao 20 eura na steamu i ko je platio taj se i zajebao. Dobio je smeče, igra skinuta sa steama, 20 eura mane više i pogodi ko je magarac??? Ne dam keš dok ne vidim valja li. Pa ne rastu pare na grani da dođeš i nabereš sebi koliko ti treba.

    • SuperWarrior

      @dado01, 16.05.2013 - 20:36

      Možda WarZ?

    • Prophet

      @dado01, 16.05.2013 - 21:40

      Ma jasta,samo skidati sa torenta i wareza xD.Ali sakupi pare za Last Light za to vrijedi pare dati na originalu xD.

  • Rapsod

    16.05.2013 - 12:45

    žalosno je što su pirati krivi za sve a da možda proizvode bolje i kvalitetnije igre manje bi nas koristilo torrente jer jednom u godini ako svega izađe 1-2 kvalitetna naslova vrijedna novaca onda stvarno nemaju se čemu čudit što ljudi rađe skidanju ilegalno nego kupuju legalno … najbolji primjer loše igre je Alien colonial marines .. žao mi onih koji su prednaručili bacili novce na smeče od igre….. a najbolji primjer loše kompanije definitivno EA koja iznova izbacuje stare naslove sa malo šminke da bi skupili što više novaca za što manje truda …..

    • Zealot

      @Rapsod, 16.05.2013 - 12:49

      Ma kakvi crni pirati,zarade milijarde i hoce jos,da zivimo negde u svetu pa ajde,nebi bio neki problem izdvojiti 50 dolara za igru jer je to tamo dnevnica,a sta bi mi trebali,raditi 10 dana ko crnci da kupimo igru ili dvije ma daj…..

  • Black op

    16.05.2013 - 12:58

    Pa naravno da je problem kada svi stave cijenu od 50 i nesto eura, ne dadnu nam cak ni demo i onda dobijemo neko smece, cist primjer je Bioshock infinite, gameplayovi su bili cista prevara isto kao i kolonjski marinci.Vecina pirata su oni iz siromasnih zemalja i mladja publika.

    • slimshady

      @Black op, 16.05.2013 - 13:32

      u potpunosti se slazem pogotovo ovo za bioshock i colonial marines

    • Adam Jensen

      @Black op, 16.05.2013 - 13:55

      Što se tiče BioShocka barem su izdali vrhunsku igru, tako da rijetko se ko buni što je malo drugačija od prvobitnih gameplay trailera. S druge strane, Aliens CM je pljačka i lopovluk.

    • Ja Sam

      @Black op, 16.05.2013 - 16:41

      tomb raider*

  • iggyyy

    16.05.2013 - 13:43

    Jednom rječju – EPIDEMIJA!

  • maxim.x

    16.05.2013 - 15:06

    Ne razumijem kako netko moze tvrditi da je piratstvo krada? Ajmo malo pogledati cinjenice. Skines igru sa torrenta. Znaci igra je vec bila postavljena na internet, dostupna svima. Dali si ti dosao u trgovinu i ukrao tu igru te tako prodavacu napravio minus? Nisi. Nitko ne moze tvrditi da bi ti tu istu igru kupio original da ju nisi mogao skinuti sa neta. Prodavaci se uvijek pozivaju na to ali cinjenica je da bi se prodaja igara minimalno povecala jer vecinom ljudi koji skidaju igre si ne mogu priustiti da kupe original. Ja znam po sebi. Kupim mozda jednu igru u mjesec-dva a ostalo skidam sa torrenta. Jednostavno ne zelim vise od toga odvajati na igre te bi ista stvar bila i da ne postoji piratluk. Dosta puta i prije nego sto kupim neku igru prethodno ju isprobam da budem siguran da ono sto kupujem valja.

    • Ja Sam

      @maxim.x, 16.05.2013 - 16:42

      Ako neko zaštiti patent, i ti ga i dalje odlučiš koristiti iako nemaš licencu, to nije krađa? E pa isto tako je i sa igrama.

    • Apocalypse4987

      @maxim.x, 16.05.2013 - 17:04

      nije dok taj patent ne koristiš u svrhu vlastite zarade

    • dado01

      @maxim.x, 16.05.2013 - 20:24

      E druže svaka čast. To je baš srž problema.

    • maxim.x

      @maxim.x, 16.05.2013 - 20:59

      Jedini studio ciju igru nikada necu skinuti sa torrenta i to zato sto su zasluzili svojim odnosenjem prema gejmerima je CD Projekt RED :)

  • mickolopi

    16.05.2013 - 15:25

    Ovdje se racunaju skinute igre, sto je normalno, ali dosta ljudi skine igru da vidi uopste godi li mu, ako nema ta igra demo, realno nikada 50eura ne bih dao dok ne probam igru, jer novac ne pada s neba. Piraterija ce uvijek biti prisutna dok postoji i interneta.

  • Metalni

    16.05.2013 - 16:35

    Ja skinem igru, probam i ako valja i vrijedi- sačekam malo da padne cijena i onda je kupujem. A često i zapadnu Steam akcije, pa se isplati…. Ionako ne žurim nikuda.

    • BsTyLer

      @Metalni, 16.05.2013 - 16:44

      +5 također …

    • dex19

      @Metalni, 16.05.2013 - 17:12

      +1 najbolje…

  • battery992

    16.05.2013 - 17:06

    Ovako, neka kupiš po jednu igru na mjesec 12 X 50€ = 600€ znaći brate što je previše previše, ne govorite nitko vas ne tjera da kupite, jer nitko i njih ne tjera da izdaju igre sa slabom zaštitom, ali to je samo pokazatelj koliko ih piratstvo uopče smeta da nisu spremni uložiti u razvoj neke suvisle zaštite…Stoga bolje da šute, jer su zaslužili mnogo gore….

  • manjamax

    16.05.2013 - 17:47

    Kako nešto može biti lopovluk ako je postavljeno na internet kao kopija,a ne kao original,ako ćemo tako onda svaka slika Mona Lise na internetu mora biti izbrisana.Kakve li gluposti…

  • BANANCO

    16.05.2013 - 18:04

    SVI SMO MI LOPOVI 😛

  • mighty trol

    16.05.2013 - 18:07

    PIRATSTVO JE NAJBOLLJA STVAR NA SVIJETU. ZAŠTO BIH PLAĆAO IGRU AKO JU MOGU DOBITI ZABADAV. NISAM TOLIKO GLUP.

    • Adick

      @mighty trol, 16.05.2013 - 20:11

      tako je samo budale plačaju pc software, budale i nesposobni, ako nesto možes badava dobiti zašto to platiti, nije da kompanije skapavaju od gladi, ko nezna on nek plača, tako je i sa svime u životu

    • Filozoff

      @mighty trol, 16.05.2013 - 20:46

      +1

  • nesko123

    16.05.2013 - 18:09

    hahahah sad smo lopovi jedino koju mogu igrat orginal a besplatnu igru je world of tanks a sve ostalo skidam naravno nikad necu dati 10-90 € za neku igru

  • adycro

    16.05.2013 - 18:33

    Piratstvo nikad nece prestati ali neka se barem prilagode svim statusima drustva, jer ne moze ista biti cijena nekome Njemcu koji dobiva socijalu vecu nego li kod nas sto je najveca placa. Njemu je 50 eura dati za igru kao sto je meni 3000kn. Osobno nikad ne zurim s kupovinom i uvjek se ceka nekakva akcija ali nekad nisi u mogucnosti uzeti ono sto zelis i na duze vrijeme pa onda nista drugo covjeku ne preostaje nego li da se pozabavi jogurt verzijom.A i u dosta slucajeva bas skinuta verzija posluzi kao test i provjera sadrzaja namjenute kupnje.

  • rokonja

    16.05.2013 - 18:41

    eto vidim da tu ima pun kofer komentara, pa eto i mojeg: kupio šugavi SimCity 5 i totalno mi žao, a dao 50€, a za što. e da je bilo barem demo verzije ili pirat vjerojatno je ne bi ni kupio. i sad da je barem mogu prodati samo SimCity, nego prodaj ako želiš cijeli Orgin. e pa ljudi igre su skupe a cijene za cijeli svijet iste – nema logike. dok ima piritstva bit će i produkcije.

    • dado01

      @rokonja, 16.05.2013 - 20:26

      Da su izdali demo ne bi niko dao ni 5 eura za nju. Prave smeče i prodaju ga kao nakit. I još kukaju na pirate…

  • general98

    16.05.2013 - 18:44

    E pa ajmo to ovako definirat: prije su igre kostale 15€~ i nisu imale nikakav DLC i trajale su bar 15h i vecina ih je imala MP.Danas kostaju 35-50€ (one "poznatije") ,traju 5 sati,imaju hrpu prokletih DLC-ova,i vecina ih nema MP.Pa onda …Kupujem igre kao sto su Dirt Showdown i Sleeping Dogs,duge,pouzdane i zanimljive ,ali mnoge su zaista overpriceane…

  • megatr0n98

    16.05.2013 - 20:18

    Neisplati se dati novce za sp igru, jer se to igra par par dana i gotovo.
    Igre koje se isplate su mp, npr- Battlefield, Cod…

  • trulex

    16.05.2013 - 20:27

    Mito bekrijo

  • Filozoff

    16.05.2013 - 20:45

    Jedina igra koju sam kupio orginal je Starcraft2 WoL i HoTS i ne zalim ni lipe, a svi koji kupuju igre koje imaju samo singleplayer ili nekakav jadni multiplayer su po mom misljenju budale.
    Ispricavam se ako sam koga ovrijedio 😀 ali sta je tu je.

  • deltafors

    18.05.2013 - 12:58

    Piratstvo je krađa što god itko rekao. Misliš da je cijena neke igre pre velika? Okej, nemoj je kupit. Jel ti uđeš u dućan i nađeš majcu koja ti se sviđa, al je preskupa, je li je onda samo ukradeš? Okej, druga je stvar ako piratiziraš igru da vidiš jel valja i onda ako ti se sviđa je kupiš, ali ako samo piratiziraš eh…

    • Zealot

      @deltafors, 18.05.2013 - 14:21

      Piratstvo je kradja al je uredu piratizirati igru da vidimo isplati li se kupiti,ako ne valja necemo kupiti i to je uredu(iako smo piratrizovali igru)….ahahha kakav si ti noob

    • deltafors

      @deltafors, 18.05.2013 - 15:51

      To je u redu ako igra nema dema. Zar ne možeš u dućanu isprobati majcu da vidiš sviđa li ti se kako ti stoji?

    • Zealot

      @deltafors, 18.05.2013 - 15:56

      Ma ne mlati gluposti,il budi na strani pirata ili kupuj originale i nemoj pricati gluposti :)

    • deltafors

      @deltafors, 18.05.2013 - 17:46

      A vidiš da ni sam ne znam što da mislim, ali opet sam protiv piratstva 😛

  • Zealot

    18.05.2013 - 18:00

    I ja sam protiv piratstva a skidam i igram godinama pirate isto kao i ti 😉

  • Apocalypse4987

    @MaliMicek, 18.05.2013 - 15:41

    najgluplja izjava na cilom portalu zadnjih par miseci

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!