HCL.HR

PlayStation 4 hakiran, vrti Pokemone

Zoran Žalac 05.01.2016.   •   6 komentara   •   Tehnologija


PlayStation 4 je nakon dvije godine postojanja hakiran. Grupa Fail0verflow uspjela je pokrenuti Linux na konzoli, a u sklopu njega i emulator s Pokemon igrom.

ps4

Krajem prošle godine hakerska grupa Fail0verflow demonstrirala je ono što još nikome nije pošlo za rukom već dvije godine – uspješno hakiranje PlayStation 4 konzole.

Hakiranje se u ovom slučaju odnosi na pokretanje operativnog sustava Linux, što otvara brojne mogućnosti za samu konzolu čiji je standardni OS prilično restriktivan i zatvoren. Ekipa iz Fail0verflowa demonstrirala je i jednu od tih mogućnosti pokrenuvši emulator unutar Linuxa te na njemu jednu od Nintendovih Pokemon igara.

Nintendove igre na PlayStationu? Eto, moguće je. Isto je tako moguće sanjati da bi jednoga dana ovo moglo značiti i pokretanje SteamOS igara na PlayStationu 4 pa bi Sonyjeva konzola komotno mogla biti i Steam mašina. Za sada su to samo maštanja, ali najveći i najteži korak prema tim ludim zamislima je upravo napravljen. Ostatak je, kažu hakeri, samo pitanje prilagođavanja drivera.

Naravno, kako će se situacija dalje razvijati ponajviše ovisi o Fail0verflow grupi i samom Sonyju. Ista grupa zaslužna je i za hakiranje PlayStation 3 konzole, te Wii U konzole. Njihovo hakiranje PS3 konzole na kraju je otvorilo vrata pokretanju piratskih kopija igara. Na Wii U konzoli to se nije dogodilo jer svoj hack nisu pustili u javnost.

Kako ističu iz Fair0verflowa, njihov cilj nije otvoriti vrata piratstvu na konzoli. Interes im je potaknuti zajednicu na korištenje Homebrew rješenja kao dodatka za proširivanje mogućnosti i funkcionalnosti konzole na različite načine. No kako je pokretanje piratskih igara mnogima jedina poželjna mogućnost, u Fair0verflowu za sada stoje pri odluci da svoj plod svog rada ne podijele s javnošću.

Valja napomenuti da je ovo hakiranje čisto softverske prirode. Drugim riječima, u PS4 konzolu nisu ugrađivani nikakvi dodaci da bi se omogućilo pokretanje Linuxa. Samim time, teoretski, ako PS4 jednoga dana bude hakiran kako bi pokretao piratske igre, vjerojatnost je da za to neće biti potrebna ugradnja nekakvog čipa, kako je to bio slučaj u ranijim generacijama PlayStationa.

Označeno sa: ,

Komentari (6)

  • Slim1992

    05.01.2016 - 12:41

    Svaka cast….

  • Virty

    05.01.2016 - 12:59

    Evala! 🙂

  • psycho01

    05.01.2016 - 13:03

    Svaka im dala :p

  • WoT

    05.01.2016 - 13:15

    Ja stvarno neznam koji k***c sve to rado PS-u , tj. ako si izdvojio veliki keš za PS 4 onda ga mozes i cipirat, neznam cemu svrha hakiranju 😛

  • Skyprotokol

    05.01.2016 - 20:26

    Stvarno bas njim svaka dala bravo momci necemo torturu sonyja ?.

  • Boris111

    06.01.2016 - 14:08

    Jedva cekam

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?