HCL.HR

PlayStation 4 sada može pokretati PS2 igre, no je li to dobra vijest?

Zoran Žalac 19.11.2015.   •   9 komentara


Bez ikakve pompozne najave otkriveno je kako se na PlayStation 4 konzoli nalazi emulator za stare PlayStation 2 igre koji omogućava da ih se pokreće ljepše i brže.

Prije dvije godine spominjalo se kako će PlayStation 4 konzola dobiti podršku za igranje igara sa starijih PlayStationa. Igre za PS3 najavljene su za streamanje preko PS Now usluge, no PS1 i PS2 naslovi trebali su podršku dobiti preko emulatora. To se do dana današnjeg nije dogodilo, ili bolje rečeno jest – samo za to nismo znali.

Naime, kako otkriva portal Eurogamer, zajedno s izlaskom PS4 Star Wars paketa u kojemu se između ostaloga dobivaju PSN naslovi Super Star Wars, Star Wars: Jedi Starfighter, Bounty Hunter i Racer Revenge, po prvi put je primijećeno korištenje emulacije PS2 naslova na PS4 konzoli. Navedene igre koje potiču iz PS2 ere skidaju se kao digitalni naslovi s PSN-a, ali je jasno vidljivo kako to nisu posebne prerade.

Prilikom pokretanja pojavljuje se uvodni logotip PlayStationa 2, zatim se pojavljuje napomena kako se lijevi i desni kraj touchpada koriste kao start i select tipke, a pri igranju se emulira i sustav memorijskih kartica kakav je odbačen još prije osam godina. Jasni su to znaci da se igre emuliraju, a u usporedbi s originalnom izvedbom na PlayStationu 2 vidljiva su i neka poboljšanja u kvaliteti prikaza.

Igre se tako vrte u 60 sličica po sekundi i u nativnoj rezoluciji 1292×896 koja se potom razvlači na 1080p. Rezultat je, dakle, četiri puta više pixela za PS2 naslove. Kako navodi Eurogamer, može se učiniti kako podrška za trofeje dokazuje kako se ne radi o emuliranju PS2 naslova. Međutim, po svemu sudeći emulator ima sustav nadgledanja gameplaya tijekom kojega na određenim točkama odnosno “triggerima” aktivira dobivanje trofeja.

Dakle, ako je emulacija PlayStation 2 naslova na PlayStation 4 konzoli konačno tu, i to ni više ni manje nego u isto vrijeme kada konkurentni Xbox One dobiva povratnu kompatibilnost s X360 igrama, nameće se pitanje zašto to Sony nije razglasio na sva zvona. I zašto je za prve emulirane igre odabrao sasvim osrednje Star Wars naslove, a ne neke kultne klasike.

Službenog odgovora od strane Sonyja još nema, ali može se nagađati kako je situacija s PS2 emulacijom ipak malo škakljiva tema. Naime, nigdje još nije spomenuto da će se ta emulacija moći koristiti s igrama koje posjedujete, na DVD-ovima. I u tom grmu leži zec, s obzirom da se bit emulacije PS2 naslova dobrim dijelom gubi ako sve te naslove budemo morali ponovno kupovati preko PSN-a.

A iskreno, ne bi to bilo prvi put, jer su se i na PlayStationu 3 stari PS One klasici prodavali iako je PS3 imao pogon za optičke diskove, kao i emulator za pokretanje istih.

Komentari (9)

  • apenac

    19.11.2015 - 19:22

    naravno da je dobra vijest

  • GAMEmaher

    19.11.2015 - 20:36

    Ja ne kužim koje su to fore… daj brate ljudima da mogu vrtit te original igre od ps2. Ja na ps3 bih htio gran turismo 3 i 4 zavrtiti a nema ih na PSN-u! Rade gluposti.

  • Himand

    20.11.2015 - 05:53

    Pa jel bi mogo sad ja cod3 original pokrenit na ps4?

  • Vailent

    20.11.2015 - 13:11

    Ja imam još ps2 slim konzolu 😀 kupio je 2006 i radi dan i danas,nekada me spuca pa upalim pes na njoj i dalje je jak osjećaj igrat pes na ps2 😀 ali nikada mi neće biti jasno kod ps2 nekih igrica npr Gran Turismo 4 mi je išao jako super fluidno i ne znam koji mi je fps bio al je jako igrivo bilo nije bilo nimalo laganja mislim da je bio 60 fps,znači nimalo nije frejm a dok kod neke glupe igrice koja je lošija grafički padao fps i u momentima je bilo ne igrivo a GT je imao najaču grafu na ps2 po mome mišljenju,eh da mi se vratti u 2006

    • GAMEmaher

      @Vailent, 20.11.2015 - 13:36

      Nisam imao ps1 ni ps2 nažalost iako bio u danima mladosti a bez love za taj sport al sad uživam sa ps3 konzolom i psp koji sve od ps1 još vrti! Ovaj ps4 nek još čeka par godinama…nije mi žurba 🙂

  • vjkzg

    21.11.2015 - 11:10

    GAMEmaher odi kod jednog teleoperatera i za poprilično malu svotu 250 kn7mj uz sve za telefoniranje ide i ps4!!!!

    • GAMEmaher

      @vjkzg, 21.11.2015 - 14:47

      A vidio… i mozgam se još 🙂 Kad gledaš a su prije i slabiji telefoni bili za tu lovu a sad još i ps4…skroz ok.

  • Boris111

    06.01.2016 - 14:11

    Predobra vest

  • movie

    @Chris28, 20.11.2015 - 19:12

    A kako da ti to omoguće kad je svaka konzola potpuno druge arhitekture? Nemaju ništa zajedničkog a hoćeš da ti recimo igra s PS3 radi na PS4. Kako da auto benzinac pokrećeš na diesel?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?