HCL.HR

Pokemon GO smanjio stopu samoubojstava u Japanu

Juraj Bevandić 03.10.2016.   •   7 komentara


Stopa nesreća na Japanskom području poznatom po samoubojstvima se osjetno snizila otkako je područje popunjeno Pokestopovima i trenerima koji traže Pokemone.

Pokemon-love

Japanska kultura je nama zapadnjacima prilično strana pa nam je često neobična uopće ideja časnog samoubojstva, a kamoli područja koja su postala popularna mjesta za počiniti taj čin. Jedno takvo mjesto su Tōjinbō stijene u blizini gradića Sakai s kojih se samo prošle godine u smrt bacilo više od stotinu i pedeset ljudi.

Naravno da u Japanu postoje centri za prevenciju samoubojstava, no unatoč njihovu trudu vlasti vode neprestanu borbu protiv samoubojstava. No, čini se kako su barem privremeno pronašli neočekivanog saveznika u mobilnoj aplikaciji Pokemon GO od čijeg je izlaska stopa ubojstava na zloglasnim stijenama drastično opala.

Područje je popunjeno Pokestopovima
pa privlači trenere koji ondje dolaze loviti Pokemone. Yukio Shige, umirovljeni policajac objašnjava kako gradić sada vrvi lokalnim stanovništvom koje igra Pokemon GO i to odbija ljude od pomisli na samoubojstvo, ljude koji bi najčešće tamo došli okončati svoj život u miru i tišini. Također je predložio održavanje Pokemon GO eventova na sličnim lokacijama diljem Japana u nadi da će na barem na ovaj, pomalo neobičan način, spasiti nekome život.

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • Dom3gaming

    03.10.2016 - 14:06

    Eto. Napokon i da Pokemon go napravi nešto dobro.

    • trulex

      @Dom3gaming, 03.10.2016 - 20:45

      Ja se tio objesit neki dan jer sam izgubio u Dark Soulsu od bossa, i taman da izmaknem stolicu, upalim mobitel da na fejzbuku posaljem svima da mi kažu RIP kad ja slučajno otvori pokemon Go i kad ono bum… ispred mene pičkaču.

  • Tony Ghost

    03.10.2016 - 14:09

    Ne znam ko to vise igra. Izasla je nova igra, mislim jos je beta. Imaju pokemoni i jos cudovista. Uz to ne moras setat. Samo neko blesav ce ic vani po hladnoci i setat radi igre.

    • baDarmageddoN

      @Tony Ghost, 03.10.2016 - 14:33

      Ideja je dobra. Ljeti, dok traje odmor odeš malo u prirodu i uz razgovor potegnete pokoji pokemon meč. Idejno nema ništa loše u tome. Ideš na zrak i družiš se. Naravno, onaj gluplji (većinski) dio populacije ima drugačije ideje- igranje dok voze, dok prelaze cestu, dok su na lokaciji u kojoj je moguća opasnost od ozlijeda pa se igraju na mjestima gdje to nije prikladno poput crkvi ili prometnice ili nacionalni parkovi ili muzeji ili plaže… Meni se ideja Pokemon GO sviđa. A sad… blesav? Kaj su oni kaj skijaju blesavi? Kaj planinare po hladnoći isto? Sve je to stvar perspektive. Igra kao igra nije nešto i definitivno su se trebali potruditi da kad već rade sa takvim IPjem da naprave nešto stvarno neviđeno.

    • Tony Ghost

      @baDarmageddoN, 03.10.2016 - 15:21

      Znam. Ideja nije losa. Ne kritiziram ideju vec igru. Jako lose napravljeno. Manjak sadrzaja, igra dosadi nakon par dana. Nadam se da su sada konacno naucili, gledajuci popularnost pokemona da ce izbaciti igru u 3d izdanju. Velik projekt ali bi bio definitivno u top prodaji. Naravno kada bi bila za sve konzole i pc. Iako ne vjerujem ni da ce igru takvu nitendo ikada izbacit a jos manje vjerujem da bi dozvolio igru na drugim konzolama i pc.

    • Gabriel Gudelj

      @baDarmageddoN, 03.10.2016 - 16:02

      Ideja je originalna i odlična ! No neki da kažem budale su poludjeli i samo ih vidiš gdje god idu na mobitelu i Pokemon GO ! Prije par dana ide čovjek preko pješačkog i kad ga automobil nije zgazio na moje oči ! Uopće znači ne krivim developere nego krivim ovisnike o Pokemon GO. Pozdrav i ugodan dan 😉

  • SemirTheChosen

    03.10.2016 - 17:44

    Dobro kaže Ajnštajn rodilo mu pole…ehem: “Samo su dvije stvari beskonačne: svemir i ljudska glupavost,a za ovu prvu nisam siguran…”

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?