HCL.HR

Fanovi Pokemona morali ukloniti igru na kojoj su radili devet godina

Juraj Bevandić 15.08.2016.   •   8 komentara   •   Zanimljivosti


Pokemon Uranium koji su ljubitelji serijala sami radili devet godina službeno je ugašen nakon preko milijun i pol skidanja jer kreatori ne žele imati problema sa Nintendovim odvjetnicima.

pokemon-uranium

Jedna od najuzbudljivijih Pokemon igara u zadnje vrijeme začuđujuće nije Nintendov proizvod. Pokemon Uranium napravili su fanovi serijala koji su svoju ljubav usredotočili u punih devet godina rada ne bi li u RPG Makeru napravili 150 potpuno novih Pokemona, novu mapu, nove gameplay mehanike, online borbe i razmjene ljubimaca.

Igra je postala dostupna besplatno za PC prije desetak dana i u tom ju je roku preuzelo preko milijun i pol ljudi. Kao što je i bilo za očekivati, Nintendo nije bio oduševljen time, a iako kreatori igre kažu da ih nitko još nije izravno kontaktirao, nekoliko je Nintendovih odvjetnika prijavilo projekt i zatražilo njegovo uklanjanje s interneta.

Tvorci Pokemon Uraniuma Zbog toga su odlučili ukloniti igru sa svoje stranice. U svojoj službenoj izjavi pišu: „Nemamo poveznice s fanovima koji ponovno uploadaju igru na svoju ruku,“ nakon čega se obraćaju igračima „Slobodno nastavite raspravljati i dijeliti sadržaj povezan s igrom na našim forumima i Discordu gdje imamo veoma aktivnu zajednicu.“ Za one koji mrvu sporije kopčaju – igrači uploadaju torrente i .exe datoteke igre online pa je Pokemon Uranium tehnički još uvijek dostupan.

Nikoga ustvari ne bi trebala čuditi sudbina ovog nesuđenog Pokemon naslova, pogotovo s obzirom da novi Pokemon Sun i Moon izlaze ove godine. Nedavno je sličnu sudbu doživio i Another Metroid 2 Remake lansiran na tridesetu godišnjicu serijala i gotovo istog trenutka skinut s interneta. Oba projekta fanova imali su potencijala biti bolji od originalnog nadahnuća, ali velike si korporacije to jednostavno ne smiju dozvoliti, makar nitko od tih fan-made igara nema zaradu na tuđi račun s obzirom da su potpuno besplatne.

Kako biste se vi osjećali u koži kreativnih fanova? Zamjerate li velikim kompanijama na pritužbama?

Komentari (8)

  • SemirTheChosen

    15.08.2016 - 13:46

    Pa čuj,nintendo je postupio sasvim ispravno ako ga ti pokemon fanovi nisu pitali za dozvolu radi rada na njihovoj Pokemon igri,a vjerovatno nisu, mada ne krivim ni fanove koji su očigledno imali dobre namjere da uživanje u Pokemon igrama pruže i PC publici, ali eto kada se ne uzmu dozvole i prava ovakve stvari se dešavaju…

    • Zoran Žalac

      @SemirTheChosen, 15.08.2016 - 14:24

      Sve da su i pitali, dozvolu ne bi dobili.

    • TwinIon

      @Zoran Žalac, 15.08.2016 - 14:36

      Ima Pokemon Showdown. (smogon)

  • don5pro

    15.08.2016 - 14:20

    Meni nije ni radila ali šteta velik rad možda za ništa.

  • Tony Ghost

    15.08.2016 - 16:46

    Niko nije kriv sto je nitendo nesposoban pa fanovi moraju svojim radom i mukom nekako napravit igru da uzivaju u njoj. I na kraju 9 godina muke baceno u vjetar. Trebali su samo izbrisat ime pokemon i mogu ih poljubit u dupe.

    • closingtime

      @Tony Ghost, 16.08.2016 - 00:26

      E to me najviše čudi. Zašto su trebali nazvat igru Pokemon?

    • Tony Ghost

      @closingtime, 16.08.2016 - 09:03

      Ni ja ne znam. Pa ovo se moglo ocekivat. Sve su to korporacije.

  • mr-crime

    15.08.2016 - 17:13

    Ne znam koliko je to izvedivo jer igra je besplatna, i samim time vjerovatno ne podliježe sankcijama. No nikad ne znaš.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?