HCL.HR

Prey nije dobro startao u prodaji na britanskom tržištu

Zoran Žalac 08.05.2017.   •   12 komentara


Iako je izašao na tri platforme i kupi odlične ocjene, Bethesdin Prey prvog je tjedna u prodaji na britanskom tržištu gledao u leđa tri godine starog Mario Karta 8.

Prey odluke

Mnogi od nas reći će kako je Bethesdin novi Prey ugodno iznenađenje, možda čak i kandidat za igru godine. Međutim, mnogi britanci ne dijele to mišljenje, barem ako je suditi po njihovim prodajnim rezultatima od prošlog tjedna. Naime, Prey je kod Britanaca uspio sjesti tek na drugu poziciju, iza Mario Kart 8 Deluxe izdanja za Nintendo Switch koje je prodano u preko 600 tisuća primjeraka.

Zvuči tužno da tri godine stara igra ostvaruje bolju prodaju od novog hita, ali treba reći da je ekipa iz Bethesde jednim dijelom sama kriva za ovu situaciju. Naime, kao i u slučaju Dishonoreda 2 (čija prodaja također nije bila blizu očekivane), iz Bethesde su odlučili da recenzentima neće davati rane primjerke igre prije službenog izlaska, što je kod igrača vjerojatno izazvalo oprez.

Ipak, u obranu Preyja i njegovih rezultata, Britanci u obzir uzimaju samo prodaju fizičkih primjeraka igre, a sasvim je moguće da je Prey ostvario dobru digitalnu prodaju te da je možda ipak bio najpopularnija igra u Britanaca ovog vikenda.

Lista deset najprodavanijih igara protekloga tjedna na UK tržištu je sljedeća:

  1. Mario Kart 8: Deluxe
  2. Prey
  3. Grand Theft Auto V
  4. Call of Duty: Infinite Warfare
  5. LEGO Worlds
  6. Rocket League
  7. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
  8. FIFA 17
  9. Horizon: Zero Dawn
  10. Forza Horizon 3

Označeno sa:

Komentari (12)

  • delight353

    08.05.2017 - 12:33

    Nije ostvario dobru prodaju zbog fizickih kopija, ali MOZDA ipak je zbog digitalnih??? Moram reci da ne razumijem zasto je prodaja Preya na britanskom trzistu ovdje bitna? Shvatio bih overall world wide prodaju, ali ovako mi se cini da je clanak click bait…

    • Goran1234

      @delight353, 08.05.2017 - 15:08

      Možda i je….možda i nema veze britanska,američka i daleko istočna prodaja igara s nama….Ali tako realno možemo znati kako što se prodaje na svijetu…sigurno neće uzeti u obzir Hrvatsku ili regiju(ja bih osobno volio znati što se na našim prostorima prodaje,barem neki top 10)gdje se igre prodaju dosta manje i nisu sve platforme aktualne,zbog nekakvog krajnjeg broja ili prosjeka u prodaji.

    • PppPP

      @delight353, 08.05.2017 - 15:14

      “Prey nije dobro startao u prodaji na ” – na koji način je ovo clickbait? jel fino piše na britanskom tržištu?

    • delight353

      @PppPP, 08.05.2017 - 18:27

      “Ipak, u obranu Preyja i njegovih rezultata, Britanci u obzir uzimaju samo prodaju fizičkih primjeraka igre, a sasvim je moguće da je Prey ostvario dobru digitalnu prodaju te da je možda ipak bio najpopularnija igra u Britanaca ovog vikenda.” – dramatican clanak o losoj prodaji i onda twist na kraju. Smatram clanak nepotrebnim, jer se stavka koju sam citirao, nije uzela u obzir, istrazila, ili kako god to zelis nazvati.

    • Zoran Žalac

      @delight353, 08.05.2017 - 18:50

      Ukupne prodaje diljem svijeta nema dok to Bethesda ne potvrdi u financijskom izvešću – za idući kvartal ili pak na kraju fiskalne godine. Britansko tržište se uzima za okvirni primjer prodajnih rezultata jer je najsnažnije u Europi te generalno najredovitije s izvještajima uz Steam (koji ne navodi iznose prodanih primjeraka). S obzirom da nema nekih velikih kulturnih razlika između britanskog i američkog tržišta, ono što je popularno u Britaniji obično je popularno i u SAD-u (izuzev Fife). Razlikuju se uglavnom samo prodani iznosi, ali ljestvica popularnosti je dovoljno slična da se izvješće s britanskog tržišta samostalno može promatrati kao nekakav indikator popularnosti.

    • delight353

      @Zoran Žalac, 08.05.2017 - 19:11

      Upravo ovo obrazloženje nedostaje u članku.

    • NomadCro

      @Zoran Žalac, 09.05.2017 - 02:42

      Zoran je plano, ajmo spavat.

  • L3gi0naR

    08.05.2017 - 12:54

    Britanci imaju manji mozak zbog stalne kiše a u Prey treba uključit malo i to da se pohvata priča i cjela igra kompletno.Meni je odlična igra,podsjeća me na prvi Bioshock.

    • Duanador

      @L3gi0naR, 08.05.2017 - 14:09

      I meni je igra super. Poteska je. Ali zanimljiva.

    • L3gi0naR

      @Duanador, 08.05.2017 - 15:43

      Sigurno da je zanimljiva jer ako se tu samo rusha em se pogine brzo i ne shvati se uopće priča Pa saml kad se idu pregledavat fajlovi po PC-u otkriva se sve i svašta a da ne velim da se nemogu nit neka vrata otključat ako ne pronađete šifru,ne možete spasite druge ljude jer za njih niti ne saznate ukoliko ne pronađete podatke gdje se nalaze.Ima brdo toga za istraživat.Igra mi se jako sviđa,i pravo je osvježenje.

  • Czar

    08.05.2017 - 17:36

    To je skroz krivo da se gleda samo fizikalija jer digitalni dio prodaje se povećava iz godine u godinu.
    Uostalom po tom kriteriju bi ispalo da ja nisam kupio igre skoro desetak godina…

  • pesek32

    08.05.2017 - 20:02

    IW na 4. mjestu? Razočarali ste me Britanci.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?