HCL.HR

Priprema li Microsoft nove verzije Xbox One konzole?

Zoran Žalac 02.01.2016.   •   6 komentara   •   Tehnologija


Glasine o jeftinijoj inačici Xbox One konzole ponovno su aktualne, a šuška se i o potencijalnoj snažnijoj verziji konzole baziranoj na novoj arhitekturi iz AMD-a.

xbox

Od izlaska aktualne generacije konzola prošle su već dvije godine i polako dolazimo do onog stadija u njihovom ciklusu kada je sve izglednije kako će konzole dobiti nove inačice. PlayStation još nije imao generaciju u kojoj konzola nije dobila kompaktnije izdanje, a tu praksu prošle je generacije prihvatio i Xbox (360). U ovoj generaciji aktualna su različita izdanja s različitim kapacitetima tvrdih diskova, no ako je vjerovati u glasinama, u Microsoftu ponovno razmatraju ideju da uz Xbox One lansiraju i slabiju verziju konzole.

Kako doznaje Microsoftov bloger Brad Sams, Microsoft navodno želi smanjiti jaz za Sonyjem osvajanjem tržišnog segmenta „casual gaminga“. U tu svrhu lansirali bi znatno jeftiniju verziju Xbox One konzole, namijenjenu igranju igara s Windows Storea, koje su mahom zapravo mobilni naslovi Windows Phone platforme, te PC-a. Takvu ideju imali su i ranije, no ako pamtite kako je startao Xbox One, sjetit ćete se i da je lansiran bez nekih ideja koje su bile najavljivane.

U bilo kojem slučaju, sve je još uvijek na razini nagađanja i nepotvrđenih tračeva. Slično vrijedi i za mogućnost pojavljivanja snažnije konzole. Te glasine potiču iz spominjanja kodnog imena Polaris na Xbox One konzolama koje koriste Netflix. Slučajno ili ne, Polaris je i naziv nove GPU arhitekture AMD-a, za koju je obećano kako će omogućiti 2,5 puta brže performanse od trenutne GCN arhitekture grafičkih kartica.

Međutim, Xbox One Polaris je naziv koji je Netflix koristio još po izlasku XBO konzole, a kodni naziv nove AMD-ove GPU arhitekture otkriven je tek ovoga tjedna. Šanse su, stoga, da je riječ tek o slučajnosti, s obzirom da nije izgledno da bi konzola koja se prodaje slabije uvođenjem snažnijeg modela s novom arhitekturom išla dijeliti bazu korisnika i igara na temelju hardverskih razlika.

Komentari (6)

  • Ghost1105i

    02.01.2016 - 17:40

    “sad staviš disk i čekaš da ti se igra instalira” pa šta očekuješ da ti igra od 30gb+ učita sve u ram ili da ti očitava sa cd-a svaki put kad ti treba loading? Update ko update pa šta, zamisli da nema update-a ? Da imaš bug i nikad ne moze biti sređen? To ne mijenja uopšte prinicip konzole, ionako ti je install samo prvi put ,a update ko update, to je stvar današnjice i za svaki softver krenuvsi od satova telefona i auta , tako i konzola , konstantno se unaprijeđuju, ako ti se ne dopada update brate ne spajaj konzolu na internet nikad i igraj offline samo ko u prastara vremena. A to ti sve kažem kao pc gamer koji povremeno igra i na konzoli.

    • BaDly

      @Ghost1105i, 02.01.2016 - 18:34

      Nacelno se slazem sa ovimdjelom oko instalacije i update….obzirom na velicine igara to je nuzno zlo i bez toga ne ide. Iako mislim da je i taj dio ok rijesem na next gen konzolama jer ipak i prije cijele instalacije mozes igru pokrenuti i poceti igrati. To me na ps3 izluđivalo…ali sad je ok.

      Ali ono sto mene brine je upravo te ‘hardverski jače’ konzole jer ako to naprave onda upravo konzolu ravnaju sa pc-em.

      Osobno doma imam 35+ konzola i ako se ovo dogodi sa ovom generacijom ostajem na toj brojki i vise ne kupujem konzole jer to vise nisu konzole nego pc-evi. Za mene bitobilo veliko razocaranje ki ispao bi zadnja ovca kad konzolukupujem na pocetku jer kupujem najlosiji i najjadniji model…obrnuto nego do sad (primjer ps3 fat 60gb…cechc…najbolji i najopremljeniji ps3)

  • baDarmageddoN

    02.01.2016 - 18:17

    Ne vjerujem da postoji šansa da se promjena CPUa ili GPUa desi. Mislim, ima to dobrih strana ako se na to nadovežu neke druge stvari ali nisam za to.

  • Andrash

    02.01.2016 - 21:20

    Gotovo sigurno je ova drugo – slučajnost. Jači hardver pod istim imenom nema smisla – samo bi jaz napravilo između različitih xboxova, a konzole ne funkcioniraju tako. Novu amd arhitekturu će gotovo sigurno dobiti sljedeći nintendo
    http://wccftech.com/amd-making-custom-x86-soc-apple-imacs-2017-2018/

  • Virty

    04.01.2016 - 15:50

    Nadam se da neće biti hardverskih promjena, za to imam PC.
    Trenutno sam zadovoljan sa Xbox One.

  • LeonGamer47

    05.01.2016 - 00:01

    Nisam baš neki ljubitelj konzola , ali Xbox One sam kupio i ne zalim stvise dobar je ko kruh haha.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?