HCL.HR

Procurila hrpa Mass Effect 4 detalja

Zoran Žalac 21.04.2015.   •   9 komentara


Marketinška anketa otkrila je opise priče, misija, gameplaya i ostalih sadržaja sljedećeg nastavka u Mass Effect serijalu.

Znate ono kako ne postoje slučajna curenja informacija? E pa, jedno takvo dogodilo se Mass Effectu 4 koji je neslužbeno detaljiziran zahvaljujući marketinškoj anketi prenesenoj na Redditu. Za BioWare ovo inače nije ništa novo jer su detalji o Dragon Age: Inquisitionu također prijevremeno izneseni upravo na sličan način. No, što smo to doznali? Mnogo lijepih stvari, izgleda.

Za početak, sljedeća igra bi trebala biti smještena u Helius Clusteru koji sadrži stotinu sunčevih sustava u Andromeda galaksiji. Definitivno najzanimljivija stvar je u njegovoj veličini – četiri je puta veći od prostora Mass Effecta 3. Taj je dio svemira odvojen od dosadašnjih događanja originalne Mass Effect trilogije.

Igrač će se naći u ulozi tzv. Pathfindera koji vodi ekspediciju u Helius kako bi našao novi dom za ljudsku rasu. No, Helius je divlji i nepripitomljen, a vanzemaljske rase neće blagonaklono gledati na dolazak ljudi. Da bi kolonizirao taj kutak svemira, igrač će morati ojačati svoj arsenal i posadu te stvoriti koaliciju s različitim frakcijama. Pritom će, dakako, naletjeti i na zaboravljenu tehnologiju misteriozne rase pod nazivom Remnant. Naravno, kao i obično, misteriozna rasa ima ključ koji će odrediti sudbinu čovječanstva.

Skupljanje resursa i dalje će biti važna stvar u Mass Effectu. Što više resursa budemo imali na raspolaganju, to ćemo moći istraživati bogatije, ali i opasnije lokacije u galaksiji. Spominje se mogućnost nadograđivanja fizičkih vještina resursima, poput pojačanog „jet-pack“ skoka. Sve nas to podsjeća na sustav snage i utjecaja u Dragon Age Inquisitionu od kojega će novi Mass Effect svakako uzeti nekoliko ideja.

Ako je vjerovati ovim podacima, u posadu ćemo moći regrutirati sedam različitih članova. Jedna od njih zove se Cora i ima mogućnost stvaranja biotičkog štita za cijelu grupu. Posadi ćemo sada moći nadograđivati oružja, a nadamo se da će nam oni to nekako i vratiti. No zasad ništa od najave vanzemaljskog seksa. Dakako, svaki će lik imati svoje ambicije i svoju pozadinsku priču, a ovisno o tome koliko budete zainteresirani za njih, moći ćete im otključati dodatne vještine. Po pitanju dijaloga, u igru se uvode izbori baziran na akciji. Primjerice, usred razgovora moći ćemo jednostavno izvući pištolj i prisiliti nekoga da riješi određenu situaciju.

Slično sustavu upravljanja Inkvizicijom u Dragon Ageu, Mass Effect 4 trebao bi imati Strike Team misije u kojima šaljemo posadu na nasumično generirane zadatke. Oni nam za 20-30 minuta potom donose nagrade i resurse koje možemo uložiti upravo u njihov trening kako bi bili još uspješniji. No, za razliku od Dragon Agea, ovdje ćemo Strike Team misije moći igrati i sami, odnosno u multiplayeru. Multiplayer za četvero igrača odvijat će se u svojevrsnom Horde modu, a sve ono što ostvarimo unutar njega moći će se koristiti i u singleplayeru.

Baš kao i u Dragon Ageu, velik značaj bit će postavljen na istraživanje. U sklopu toga omogućeno je brzo prebacivanje između svemirskog dijela i zemljanog dijela. Naime, prijelazi između istraživanja svemira letjelicom Tempest i istraživanja pojedinog planeta vozilom Mako trebali bi se odvijati bez ikakvog učitavanja. Na planetima ćemo tražiti artefakte kojima ćemo moći modificirati oba vozila, te pljačkati trezore mistično nestalih Remnanta. U takvim ćemo primjerice moći pronaći Star Keyeve kojima se otključavaju velike orbitalne ustanove koje daju stalne bonuse za karakteristike likova.

Sve ovo zvuči dobro i vjerodostojno, ali ipak još nije službeno potvrđeno – barem ne u cjelini. Iz ranijih izjava već smo znali za fokus na istraživanje i povratak Mako vozila, no za sve ostalo ipak treba čekati potvrdu – najkasnije do lipnja kada se održava E3 sajam.

Komentari (9)

  • IaMarmageddoN

    21.04.2015 - 18:26

    Mnogo toga ovih dana zvuči dobro pa dan kasnije manje dobro. Nadam se da me BioWare neće razočarati kao Dice.

  • AceSB

    22.04.2015 - 12:03

    Samo da ostave sp kampanju kao i do sada i to će onda biti savršeno

  • ZhatCRO96

    22.04.2015 - 12:24

    Veliki sam fan ME triologije (cak do te mjere da ne samo da branim ME3 i njegov kraj nego ga smtran fascinantom zavrsnicom odlicnog serijala, medu boljim koje sam odigrao) i cini mi se ovo istrazivanje nove galaksije kao dobra ideja, ali bi trebali paziti da ostanu vjerni orginalu. Ocekujem neke vec poznate rase da i one mozda pokusavaju kolonizirat nove planete ili se pojavljuju kao trgovci, placenici itd. Svakako jedva cekam opet stavit u pogon nespretnog Mako-a koji mi je pravio drustvo u meni osobno najdrazoj igri, prvom Mass Effectu.

  • BayernFanForever

    02.05.2015 - 10:53

    Dobar serijal nadajmo se da nas ova igra nece razocarati

  • drazensi

    @MoGaming, 21.04.2015 - 19:19

    mene iskreno Bioware vec pomalo razocarao u Inquisitionu…izgubili su ocito onu nit i car pricanja koju su imali…prica mi je za kao epski zavrsetak Dragon Age premlitava :)..
    a vjerujem da od Mass Effect-a ljudi ocekuju jos vise..nadam se da ce se znati nositi s tolikim pristiskom i da ce napokon naci tu nit pripovijedanja koju su nekad imali kad su pisali odlicne price i radili odlicne svjetove i zanimljive likove..

  • maxim.x

    @MoGaming, 21.04.2015 - 20:13

    Tu se potpuno slazemo, kraj Inquisitiona mi je bio bas bezveze i nije slijedio epski dozivljaj ostatka igre. Nekako mi BioWare ima problema s tim krajevima igara jos od Mass Effecta 3.

  • delight353

    @MoGaming, 22.04.2015 - 06:51

    +1

  • shepard-fan

    @MoGaming, 22.04.2015 - 11:19

    Ovo me iznenadilo nadam se dobrome nastavku što se tiče Inquisitiona ni meni se baš nije dojmio , nemojte me krivo svatiti što nije EA malo kriv za to kraj Mass Effect-a 3 i za
    Inquisitiona , Maxis je zaključao bravu zbog njih koliko se dobro siječam . Ako sam nešto krivo rekao ispravite me

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?