HCL.HR

PS4 izlazi 13., a Xbox One 27. studenog?

Žarko Ćurić 22.06.2013.   •   43 komentara


Datumi izlaska konzola nove generacije ovih dana kruže po internetu, a većina ih nagovještava datum od 13. studenog kada bi trebao izaći PS4 te 27. studenog kada se očekuje novi Xbox One.

Rat konzola nove generacije na neki način već je počeo, a Sonyjeva i Microsoftova konzola još nisu ni u prodaji. Oba giganta mudro šute o točnom datumu izlaska novih im konzola, najavljujući samo kako ćemo ih vidjeti u trgovinama pred kraj ove godine. No mnogobrojna zajednica gamera uočila je dva datuma kada bi se nove konzole zbilja mogle pojaviti na tržištu.

Uočeno je tako da su MediaMarkt i Bol.com u svojim maloprodajnim lancima već stavili plakate koji prikazuju PlayStation 4 s natpisom: „Release 13 November 2013.“ Iako nije sigurno je li u pitanju placeholder datum, nizozemska stranica budgetgaming.nl navodi da su dobili promotivne materijale od Sonya upravo s ovim datumom.

S druge strane, američki Amazon postavio je 27. studenog kao datum izlaska Xboxa One. Mnogi ovo vide kao placeholder i potvrdu jedino toga da će konzola izaći prije ‘Crnog petka’, kada se organiziraju ogromni popusti i ponude diljem američkih trgovačkih lanaca.

Da još jednom napomenemo – ovo nisu službeni datumi izlaska novih konzola već samo neki od najučestalijih tračeva vezanih uz izlazak PlayStationa 4 i Xboxa One. Čim saznamo službene datume izlaska od Sonya i Microsofta čitati ćete o tome upravo ovdje, na HCL-u.

Komentari (43)

  • q3clay

    22.06.2013 - 11:47

    meni rođendan 12.studenog 😛 sad moram donatora uhvatit xD

  • perisimus

    22.06.2013 - 12:15

    Tja toliko nabrijavanja a za što? Po dosad viđenom grafika će biti maksimalno 20-tak posto bolja od ove generacije a drugih prednosti ne vidjeh. Još uz to će se i PS 4 MP morati plačati tako da ne vidim neke potrebe za oduševljenjem glede nove generacije konzola. Ili je to samo zato što je nešto novo pa makar bila obična reciklaža postoječeg?

    • apach

      @perisimus, 22.06.2013 - 12:47

      + 100

    • MattSim

      @perisimus, 22.06.2013 - 12:50

      -1
      20% – Ti si nekakve gljive jeo?? A i nije sve u grafici, s jacim hardverom razvijat ce se motion capture, AI i druge mehanike. To sto ti launch igre izgledaju slicno kao i current-gen ne znaci nista. A MP ce se placati s PS+om koji kad kupis imas osjecaj kao da pljackas Sony. Molim te nemoj pisat ovakve gluposti na gaming site.

    • perisimus

      @perisimus, 22.06.2013 - 13:45

      "Kao da pljačkaš Sony"? Ljudska glupost (kao i naivnost) zaista nema granice.

    • RedEy3

      @perisimus, 22.06.2013 - 14:22

      20 posto jača kažeš? A raspoloživa grafička snaga i memorija je 8-12 puta veća. O ćemu ti pričaš?

    • drazensi

      @perisimus, 22.06.2013 - 15:07

      zabadava se razvija sve to sto si nabrojao jer se ne razvija ono sto bi se trebalo, prica, dugotrajnost iste te zabavan gameplay..
      mozes imati milijun gimika u igri, bolje ovo, ono, ali to nista ne znaci ako je igra srot..
      zato i dandanas postoje 2-3 igre koje se zapravo posteno isplati igrati, ostale su tu da zatupljuju gamersku publiku jer nemaju nista inovativno, ali ljudima koliko vidim to uopce ne smeta..
      vidi se po prodajnim rezulatima nekih igara..
      bolje da se next gen nikad nije dogodio ako ce na njemu glavna stavka biti grafika..

    • Badass_Bunny

      @perisimus, 22.06.2013 - 15:19

      Pa ako se uzme u obzir da za 12 mjesecii ćeš platit 55 dolara a PS+ nudi besplatne igre svakog mjeseca, ti ćeš za tih 55$ dobiti duplo više u samim igrama.

    • JaBitiTarzan

      @perisimus, 22.06.2013 - 16:59

      omg pa Sony je zaista humanitarna zaklada.

    • MattSim

      @perisimus, 22.06.2013 - 17:06

      Kako ce se, molim te, prica razviti boljim hardverom? Dugotrajnost takodjer nema blage veze s tim, a gameplay ce se unaprijediti stvarima koje sam prije nabrojao.

    • buby8992

      @perisimus, 22.06.2013 - 17:23

      Mjesečno platim oko 35 kn i dobijem zabadava igre u vijednosti 500 kn. Koja sam ja samo budala i naivčina. Idem se odmah naručit za lobotomiju.

    • drazensi

      @perisimus, 22.06.2013 - 18:19

      ah, ti ocito ne razumijes sto drugi pisu, moras biti u pravu..
      pises bedastoce i uvjeravas sam sebe da si u pravu..
      nece se prica i gameplay unaprijediti boljim hardverom nego se sva pozornost u next genu baca na bolju grafiku, zato najprije razmisli prije nego bubnes glupost i ostanes ziv..
      nitko ziv nije spomenuo u ovom nazovimo ratu konzola da ce kod igara unaprijedivati gameplay i pricu i elemente koji su zapravo bitni u jednoj igri nego se spominje koja konzola ce imati jaci hardver, koja igra ce se vrtiti na 60 fps-a i na kojoj rezoluciji i na kojoj konzoli ce igra izgledati 20 ili 40% bolje..
      pa ti ako iz toga ne mozes zakljuciti na sto ce se ciljati na next genu onda ne mozes zakljuciti ama bas nista..
      bitno da igra lijepo izgleda, a to sto ce biti tupa i igriva jedino djeci do 10 godina jer njih ne zanima dobra prica i gameplay bitno da je lijepo i sareno i da imas velku strojnicu, tako mi se i ti cinis 🙂

    • perisimus

      @perisimus, 22.06.2013 - 20:27

      Ta priča o Sony-u (ili MS, svejedno) mi liči na onu epizodu iz "Bračnih voda" kada Peggy pobjegne od Ala sa frendicom Marcy i odu u Las Vegas. Došavši tamo, Peggy odigra Black Jacka (automat na potezanje za one koje ne znaju) te joj ispadne par kovanica. Oduševljena, pokazujući ih Marcy uzvikne " PA KAKO UOPĆE USPIJEVAJU OPSTATI". Slijedeća scena prikazuje ih kako tužne sjede na koferu ostavši bez ičega. Ovo me podsjeća na to, sva ova priča o hrpi igara koje će ljudi skidati sa Sonyeva servera, kako će dobro proći i kako bi oni trebali Sonyu biti zahvalni na tako velikoj dobroti ne svačajući da su, samim plačanjem online usluge već oguljeni kao najblesavije ovce. Plačaju ono što su kupovinom igre već platili (igre koje plačamo najskuplje u razvijenim i polu-razvijenim zemljama) a dobit će nekoliko besplatnih igara kojima će samo manjina biti zadovoljna.
      No opet, ljudska glupost – i njen derivat naivnost – zaista su beskrajne.

    • movie

      @perisimus, 22.06.2013 - 21:50

      perisimuse, konzole neće biti niti 2'% jače od starih. Primjerice, PS3 je sveukupno imao oko 512 rama a PS4 će imati samo 8GB trenutno najbrže dostupne memorije. Što je to? Zanemarivo, potpuno si u pravu. Snagu grafičke ne treba niti uspoređivati jer grafika stara deset godina jedva da je nešto brža od ove nove koju ugrađuju. Pa ta x86 arhitektura ili tako nekako, sve je to ništa… potpuno si u pravu… porez na budale..
      Sva sreća pa nas ima dosta da u tome uživamo. Naravno, vi pametni ćete sa strane mudro gledati i prodavati maglu, i dalje…

    • mihovil1111

      @perisimus, 22.06.2013 - 22:30

      odi ti gledat bračne vode pusti ti ovo.

    • MattSim

      @perisimus, 22.06.2013 - 23:17

      Kad sam ja rekao da mi prica nije vazna?? Ona mi je itekako vazna ali ti govoris kako se novim konzolama prica nece unaprijediti sto je retardirano i potpuno ne povezano. Mislim da si ti taj koji nezna citati. I JEBENI GAMEPLAY CE SE UNAPRIJEDITI jer ce biti vise mjesta za bolji AI (to ti je umjetna inteligencija seronjo ako ne razumijes) i druge mehanike poput motion captura i sl.

    • JaBitiTarzan

      @perisimus, 23.06.2013 - 04:53

      Na ovim konzolama ćeš imati bolju teksturu i to je to. Nove konzole ne znače okoliknu podložnu izmjenama ili sandbox mape sa fizikom isl. Laički rečeno grafiku ćeš prevazići za mjesec dana i to će biti to narednih 7-8 godina.

    • JaBitiTarzan

      @perisimus, 23.06.2013 - 05:03

      Dječače jesi li ti normalan. Šta je ovaj HCL? Eksperiment gdje je su bitno važnija djeca koja pokazuju šta misle o onima koji nemaju isto mišljenje kao i oni na vrlo vulgaran način od normalnih ljudi. Ementaler, da li je MattSim dobio ikakav vid upozorenja za ovako lijepe atribute što ih djeli članovima?

    • kaisersephirot

      @perisimus, 23.06.2013 - 07:18

      @MattSim polako s takvim riječnikom, nikad nećeš postići nešto ako koristiš riječi retardiran i pišeš riječi velikim slovima, samo ćeš dokazati da te je lako isprovocirati
      @JaBitiTarzan molim te, ne budi Tarzan na temama, ako nisi upućen u njih. OK, shvatili smo, ne voliš konzole, ali to ti nije opravdanje da lupaš gluposti poput toga da će se izmjenuti samo teksture. Ne možeš neke stvari vaditi od nikud i predstavljati ih kao činjenice. Kakve veze ima fizika nečijeg enginea s konzolama. Ako su developeri dobili jače konzole u odnosu na prethodnu generaciju, na njima je da iskoriste te prednosti nove arhitekture, e sad njihova je stvar hoće li resurse iskoristiti da dorade fiziku, srede gameplay elemente…

    • Ementaler

      @perisimus, 23.06.2013 - 10:48

      Opomene pred ban su dobili 'movie' zbog vulgarnih riječi u komentaru, 'MattSim' je dobio opomenu zbog vrijeđanja u komentaru, a JaBitiTarzan je dobio i svoju drugu opomenu unutar mjesec dana zbog više-manje istih razloga kao i prije – što znači da je ovaj put dobio i permanentni ban s HCL-a. Neki od komentara zbog kojih su njihovi autori dobili opomene ili banove su u međuvremenu izbrisani. Lijepo raspravljate momci; jedno je ostaviti svoje mišljenje, a potpuno drugo je vrijeđati (direktno ili indirektno) druge korisnike i nametati im svoje mišljenje kao jedino točno, ometati normalan tijek rasprave i tome slično. Poštujte jedni druge i ako mislite da netko nije u pravu probajte mu na kulturan način objasniti zašto to smatrate.

    • perisimus

      @perisimus, 23.06.2013 - 12:14

      Što smo principjelni i konzistentni. To je bila mala maca prema onome što je meni upučeno u odjeljku "Lajaonica" tema "Bića i stvari…koje vam uljepšaju dan" strana 684. biver hantera. Ako taj nije zaslužio permanentno udaljavanje, onda netko ima poremečene kriterije. Budala se još slikala sa svojim(?) djetetom u naručju usput mi upučujući najvulgarnije uvrede. Najgore je što ni kajzersafirot nije reagirao iako je bio u toj raspravi i komentirajući, pokazavši da je nedorastao poslu, a sa svojim komentarom da ništa nije shvatio i da nije, eufemistički rečeno, baš jake pameti.
      Zato ne serite, ili kaznite sve ili ostavite rasprave otvorene a ne ovako da se za neku nelijepu riječ dobije ban a najvulgarnije vrijeđenje prođe bez sankcija.

    • Ementaler

      @perisimus, 23.06.2013 - 12:23

      Nije ovo mjesto za raspravu o tome. U biti, nema se tu što raspravljati. Prouči pravila Lajaonice, prouči opća pravila ponašanja foruma, shvati kako ne možemo brzo reagirati u svim mogućim situacijama stoga dobro dođe ona mogućnost prijave postova (na forumu), upoznaj se sa zajednicom malo ako misliš aktivnije sudjelovati u nekim starim temama u Lajaonici i molim te ne nastavljaj raspravljati ovdje u komentarima o stvarima nevezanima za temu ove vijesti. Tema vijesti je jasna, o tome se priča ovdje.

  • _CR7_

    22.06.2013 - 12:35

    PS4 i GTA V se uzima bez razmisljanja..

    • Minimoy33

      @_CR7_, 23.06.2013 - 09:32

      slažem se s tobom u potpunosti

  • Disc0

    22.06.2013 - 12:39

    Mislis ps3 i GTA V.

    • MattSim

      @Disc0, 22.06.2013 - 12:45

      Ne, misli PS4 i GTA V. To sto je GTA za PS3 ne znaci da je povezano jedno s drugim.

    • _CR7_

      @Disc0, 25.06.2013 - 08:55

      ne,mislio sam GTA V za PS4

  • q3clay

    22.06.2013 - 14:37

    FFXV [3

  • crocop97

    22.06.2013 - 16:17

    što se mene tiče xbox ne mora ni izaći

    • JaBitiTarzan

      @crocop97, 22.06.2013 - 17:00

      Da se mene pita konzole ne moraju izlaziti.

    • napaljeon

      @crocop97, 23.06.2013 - 00:03

      Ahh pusti tu pricu sad da ti starci kazu da ces ga dobit ljubio bih ih do besvijesti pa bi te vidio jel bi to ponovio…

    • segii

      @crocop97, 23.06.2013 - 01:00

      da se tebe pita bio bi tarzan

    • JaBitiTarzan

      @crocop97, 23.06.2013 - 04:46

      Pa dobro, i ovaj crocop kad bi dobio X1 džaba ljubio bi onoga ko mu ga kupi.

  • Minimoy33

    23.06.2013 - 09:32

    slažem se u potpunosti s tobom

  • buby8992

    23.06.2013 - 14:36

    Ma ove sve Picijaše iliti ga "pripadnike više rase" treba banati ili im zabraniti komentiranje u temama o konzolama. Stalno samo provociraju i pišu gluposti koje nemaju veze sa zdravim razumom, te vrijeđaju nas konzolaše, kao da je kupiti konzolu zločin protiv čovječanstva. Isto kao što vrijeđaju i PS+ koji je daleko najbolja stvar na ovoj generaciji, ali su oni naučeni na pirateriju pa im je teško i tih 35 kn dati mjesećno. Nije kao da oni žive od toga i trebaju novce za izradu novih igri. Sve su to teški lopovi, a pogotovo ovaj Sony koji "prisiljava" korisnike da plaćaju tih 35 kn mjesećno i zauzvrat dobiju igre u vrijednosti od 500 kn. To je nečuveno isto kao što je i nečuveno davati novce za igre u 2013.

    • Resycler

      @buby8992, 23.06.2013 - 15:14

      Dok god cijene software-a u Hrvatskoj ne budu prilagođene standardu hrvatskih građana, nego još i veće od cjena u državama gdje su građani plačeni u eurima i $, mi "lopovi" ćemo koristiti socijalne mreže za dijeljenje bez ikakve moralne dvojbe. Razmisli malo o tome što bi jedan Njemac ili građanin SAD-a rekao na to da mu se internet, koji već plaća svom provider-u, dodatno naplačuje 35, a ne 5 eura ili $, što je cijena PS+ pretplate u DRN ili SAD-u. Mislim da ni jedan gamer u Hrvatskoj ne bi imao problema dati 5 kuna mjesečno, ali 35 kn je principijalno previše, kao što je i lopovski previše naplačivati pojedinu igru oko 10% prosječnih mjesečnih primanja. Sva sreća, i u budućnosti će se pojaviti jedan George Hotz, koji će omogućiti balansiranje ovakavih nepravdi. Savjetovao bi ti da iskoristiš njegovu genijalnost i ne bacaš novac ako ne trebaš, osim ako imaš plaću od 3000 eura.

    • Resycler

      @buby8992, 23.06.2013 - 16:27

      Ni najmanje me ne interesira kome ide taj novac i za što će ga iskoristit, nego koliki postotak plaće $ony ili M$ žele izvuči iz džepa hrvatskog građana. Razmisli da li bi 1 euro ili $ dnevno bilo prihvatljivo njemcu li ameru? Misliš li da bi njima bilo prihvatljivo platiti jednu igru 400$? Tolika će biti cijena PS4 konzole, a ne igre u njihovim državama.

    • buby8992

      @buby8992, 23.06.2013 - 18:38

      Ne možeš to tako gledati. Euro i dolar su mnogo jače valute od kune. Da oni plaćaju 35 €/$ ispalo bi ih daleko više. Ovako svi plaćaju jednako, pa i mi (barem sa europskom cjenom). Ali mislim, 35 kn mjesećno je stvarno mizerno za ono što dobiješ. Za tih 35 kn ti dobiješ igre koje vrijede daleko više od tih pišljivih 35 kn (jedna i pol kutije cigareti) i svakako se isplati, kako god da gledaš. Evo ja sam preplatnik na PS+ od 2010. i do danas sam dobio oko 50 besplatnih igri. Znači platio samo u te 3 godine oko 1000 (malo više) kn i dobio igre u vrijednost od oko 10 000 kn. I to ne neke indie naslove, nego naslove kao što su Little Big Planet, Mass Effect, Uncharted 3… i mnogi drugi. PS+ je daleko najbolja stvar koja postoji na ovoj generaciji i po njoj može pljuvati samo neki isfrustrirani Xbox/Nintendo fanboy koji su povrijeđeni jer nemaju tu opciju ili PC "elitisti" koji svejedno sve piratiziraju, pa im je i 35 kn mjesećno previše dati za igru.

  • perisimus

    24.06.2013 - 11:10

    Ako će to biti slučaj i sa PS 4+ pretplatom to ne zvuči loše. No treba pričekati, nemojte zaboraviti da je stara PS+ bila opcionalna i Sony je itekako imao motiva privuči nove mušterije. Sa ovim obaveznim plačanjem pitanje je da li će to biti tako isplativo i upitno je koji će se to naslovi nuditi besplatno ili po sniženim cijenama.

  • blizanac1983

    25.06.2013 - 08:05

    Od kad je ps+ članstvo u Hrvatskoj skinuo sam preko 100 igara besplatnih, a tek sam ih nešto platio po smješnim cijenama kad su na božičnoj akciji ili slično.. Da li se isplatilo? Naravno da jest uopče nema dileme oko toga. Ova diskusija oko hrvatskih plača i cijena igara je smiješna jer cijena igara je vani u trenutku izlaska ista kao i u Hrvatskoj kasnije je na pola niža pa kupujem vani, a uvijek vrijedi ona stara..AK NEMAŠ NE KUPUJEŠ, jer ne pada mi na pamet dizat kredit ili ulazit u minus zbog PS4 konzole

    • blizanac1983

      @blizanac1983, 25.06.2013 - 08:11

      Da se nadovežem.. po vašem bi onda cijena bilo kojeg proizvoda (tv-a, frižidera, automobila) trebala biti prilagođena plačama građana u svakoj zemlji? Luksuz se plača a ps4, igre, tv od 20k kuna, auto od 500k kuna je svakako luksuz i nije za svakog. Bmw M5 bi u Hrvatskoj trebao biti 10k eura, a u Njemačkoj 100k, u Skandinaviji 150k hehe

    • Resycler

      @blizanac1983, 25.06.2013 - 08:54

      U pravu si, trebala bi, he he.

  • intronic

    @Shazaam, 20.08.2013 - 20:17

    PS4 nema onaj VAU osječaj i ne nudi neki poseban razlog da ga se uzme. Ništa posebno, hardverski je superioran no i da ima 164 jezgre i 30 GB rama što to predstavlja, igre to ne mogu iskoristiti, a drugih novosti nema

    PS3 je nešto bio nešto EXTRA FANTASTIČNO , POSEBNO , NOVO , REVOLUCIONARNO,

    dobili smo:

    1. INTERNET
    2. MULTIPLAY (u punom smislu)
    3. WIRELESS
    4. BEŽIČNE KONTROLERE
    5. HDD
    6. BLU RAY PLAYER
    7. MULTIMEDIJU
    8. HD IGRE
    9. MOVE IGRE
    10. HDMI

    E to je bila revolucija, to se moralo imati.

    A PS4 ne nudi poseban razlog da se njime zamjeni PS3,
    svakako da je bolji i jači no ne nudi VAU osječaj ni po čemu.

    Jedino što bih izdvojio je trenutno učitavanje igre i ulaz za slušalice na PS3 iako mrzim kablove( bolja opcija su wirelles slušaslice) a dok one završe na punjaču može poslužit kabal. A zanima me i primjena onog touchpada.
    Na PS4 če grafika biti malo bolja i to je to, uostalom niti ne vidim mjesta nekoj revoluciji jer je PS3 pobrao dosta toga.
    Ipak uzet ču ga na dan izlaska ali ne zbog igre nego što volim takve stvarčice,
    Hoče li dolazit kakva igra uz konzolu? Ako ne treba dodati još bar 500 kn za neki ok naslov

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?