HCL.HR

Quake Live više nije besplatan

Juraj Bevandić 30.10.2015.   •   5 komentara


Quake Live je u potpunosti prebačen na Steamworks skupa sa hrpetinom promjena, no i cijenom od 10 dolara za praktički petnaestak godina staru igru koja je zadnjih pet godina bila besplatna.

Divno je vidjeti kada zajednica gamera mnogo godina nakon izlaska još uvijek mari za igru i da se developeri trude ne bi li udovoljili njihovim zahtjevima. No, najnovije promjene u Quake Liveu mogle bi uvelike podijeliti zajednicu.

Igra je prebačena na Steamworks, što je omogućilo igranje sa Steam prijateljima, lobijima, listom servera, statistikama, achivementima, anti-cheat sustavom, karticama, pa čak i Workshopom za modove – sve redom ugodnim dodacima. Osim toga doživjela je laganu optimizaciju te brojne popravke u kodu i na mapama.

Sve to ipak ima svoju cijenu, u ovom slučaju doslovce, jer Quake Live koji zadnjih pet godina igramo besplatno (osim ako ste se odlučili za Pro opciju) sada košta deset dolara. To je pomalo neobično kad razmotrite da je Quake Live zapravo prilagođena verzija Quake III Arene iz 1999. te je prvotno izdan kao free-to-play varijanta iste igre.

Ne samo da bi to moglo odbiti povremene igrače kao i novu publiku, već bi činjenica da su sve dosadašnje statistike, ljestvice, liste i klanovi pobrisani mogla odvratiti i vjerne igrače. Id Software kažu kako su uživali raditi na ovome projektu i jedva čekaju vidjeti što će sada zajednica napraviti s njime, a mi se samo nadamo da će zajednica biti dovoljno čvrsta i vjerna da Quake Live ovim potezom ne propadne.

Igrate li vi Quake Live? Biste li platili traženu cijenu za navedene novosti? Inače, ako ste napravili svoj korisnički račun još dok se igra mogla igrati samo na quakelive.com, a zatim se prebacili i na Steam, igra bi vam trebala biti besplatno dostupna u Steam biblioteci.

Kada je Quake Live dobio Steam izdanje prije godinu dana Igor vam je snimio i jedan video komentar. Čujemo da i dan danas žali što YouTube tada nije podržavao 60fps-a da vam pokaže igru u nešto boljem svijetlu. Ako niste, pogledajte taj video ispod ovih riječi.

Komentari (5)

  • Jasterrr

    30.10.2015 - 12:56

    Mislim da je pun pogodak što su uveli community dedicated servere i integrirali sve sa Steamom. Dedicated serveri = potencijalno bolji ping jer možeš hostat u svojoj državi ako želiš, a i imaš full kontrolu tko može igrat a tko ne, ljude koji su umišljeni i vrijeđaju mogu bit perma-banani. I cijena je ok, za 10 eura možeš igrat još uvijek jednu od najboljih kompetitivnih pucačina, i zbog Steama nikad nije bilo lakše naći ljude, formirat ekipu i modirat igru. Stari igrači koji su instalirali na Steamu prije update-a svakako imaju svoj primjerak i ne moraju dat novac. Gubljenje statistike i nije toliki big deal, ta statistika je psihološki trik da više igramo igre, kao i achievementsi, ne treba bit butthurtan oko toga. Meni je bolesno da ljudi imaju više zabave u grindanju statistike i achievement huntu nego u samom iskustvu igre.

    Što se tiče popularnosti, nikada Quake neće biti popularna igra (neovisno o modelu pretplate/plaćanja), previše su se promijenili zahtjevi igrača. I to je normalno, sve se mijenja, pa tako i igre. Mislim da bi bila dobra ideja hostat nekoliko servera na balkanu jer ima barem 50-100 redovitih igrača pa bi bilo super imat lokalni community koji bi dizao kvalitetu i zabavu igre.

  • Wingmaker

    30.10.2015 - 13:13

    Najveća glupost 3 confirmed ;P

  • trulex

    30.10.2015 - 18:55

    Iz dana u dan sve očekivam kada će kapitalizam malo da splasne, ono svaki dan sve gore i gore ide.

  • ?ux

    31.10.2015 - 16:23

    Ajd konačno neš dobroga, dedicated serveri fale od 1. dana na QLive. Server fileovi su vani badave, ima i LAN support, ma divota. 10 baksa je minus možda, ali kolko mi se čini, svi koji su linkali QLive i steam accounte još prije imaju igru u steam libraryu i mogu peglat odma. Sve skupa GG

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?