HCL.HR

Qualcomm cilja dizajnirati VR uređaj za koji nećemo dizati kredite

Juraj Bevandić 03.09.2016.   •   3 komentara


Poznati proizvođač čipova za mobilne uređaje Qualcomm odlučio se ušuljati na VR scenu. Svojim će iskustvom i znanjem napraviti VR uređaj koji neće trebati kabele, a mogao bi biti i najjeftinije VR rješenje.

qualcomm-VR

Ako imate nešto bolji pametni telefon velike su šanse da je računalnu i grafičku jedinicu vaše zvjerke napravio Qualcomm. Nešto upućenijima će biti poznat njihov novi Snapdragon 820 čip s Adreno 530 grafičkim procesorom koji je trenutno jedna od najsnažnijih komponenti na mobilnom tržištu.

No kako ne bi ostali prikovani za naše dlanove, džepove i torbe, Qualcomm se odlučio proširiti na potpuno novi svijet virtualne stvarnosti. Dizajnirali su VR uređaj koji bi koristio njihove komponente i samim time ne bi zahtijevao spajanje s računalom ili sličan žični prijenos podataka.

qualcomm-vr-1

Tvrde da su u takvom VR headsetu sposobni dostaviti 1440×1440 AMOLED ekran s 70Hz po oku koji bi mogao vrtjeti 4K video u 70 sličica po sekundi s punim pogledom od 360 stupnjeva. Puno je to brojeva odjednom, a obećanja tu ne staju sa senzorima za praćenje očiju, duplim kamerama s prednje strane uređaja, četiri mikrofona, žiroskopom, senzorom brzine i magnetometrom, a vjerojatno i pincetom i čačkalicom kako su krenuli.

qualcomm-vr-2

Zvuči impresivno, no evo u čemu je kvaka. Sudeći po izjavi njihovog potpredsjednika, Qualcomm ne bi sam proizvodio svoje VR uređaje iako do kraja godine planiraju usavršiti svoj VR820 prototip na temelju kojeg bi se proizvodili potencijalni budući uređaji. Nude dizajn i ideju uređaja koji ne može stajati uz rame Oculus Riftu i HTC Viveu, ali bi otvorio vrata bežičnim, a opet dovoljno kompetentnim VR uređajima, za što vjeruju da je pravi korak unaprijed.

Komentari (3)

  • funky0308

    03.09.2016 - 13:04

    Hehe…evo opet mene 🙂 Ovo zvuci odlicno, a ako netko nema rijeseno grijanje za nadolazecu zimu, Snapdragon se pokazao kao odlican radijator za vas I vase najmilije 😛

  • DjokaBA

    03.09.2016 - 14:51

    Bas da vidim i ovo, mislim da su preterali, ali videcemo.

  • LuckyPro GamingExper20745

    05.09.2016 - 11:42

    Hahah,pa puno svari u Gaming svijetu se trenutno vrti oko VR-a,istina je,ovo je jedan od mnogo koraka u “Gaming Revoluciji”,ali svejedno nebi trebalo biti toliko skupo makar znam procijenti veliku vrijednost ovog Gaming uređaja,a također sam pronašao jednu Web Stranicu na kojoj se između ostalog naručiti može i VR po puno nižoj cijeni nego za onoliko za koliko se inače i prodaje,hahah!!! 😀 !!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?