HCL.HR

Radi li Nintendo s novom konzolom staru grešku?

Zoran Žalac 26.02.2016.   •   2 komentara   •   Tehnologija


Sudeći po komentarima nekih proizvođača igara, Nintendo je s novom NX konzolom pretjerano tajnovit što bi mu se ponovno moglo odbiti o glavu.

ori

Nintendo se novom konzolom kodnog imena NX planira vratiti na stazu uspjeha nakon što je posrnuo s Wii U konzolom koju su mnogi proizvođači igara otpisali i prije nego je pošteno zaživjela. Jednim dijelom razlog za to ležao je u prilično slabašnom hardveru te konzole, pa se za NX sada najavljuju „vodeći čipovi“, što god to značilo.

No, glavni problem Wii U konzole bio je manjak interesa proizvođača igara za tu platformu prvenstveno zbog Nintendove zatvorenosti i otežane komunikacije. Očekivalo bi se da će tvrtka poraditi i na tome, no tvrdnje pojedinih developera za sada ukazuju na suprotno.

Naime, tvorci nedavnog Unravela, Coldwood Interactive, u jednom su intervjuu naglasili kako im Nintendo ne daje gotovo nikakve informacije o svojoj nadolazećoj novoj konzoli. Te tvrdnje na NeoGAFu je potvrdio šef Moon Studiosa, zaslužnog za indie hit Ori and the Blind Forest, kojemu Nintendo također nije otkrio ništa kada je pokušao pričati s njima, što je za njega nepojmljivo.

„Da se razumijemo, nije to samo problem Nintenda, svaki proizvođač hardvera tretira rane prototipe konzola za developere kao da su svete i ludo su tajnoviti oko njih, do razine čiste gluposti. Nije kao da hardver tih uređaja nije dovršen, ali mogli bi nam barem dati proklete specifikacije da znamo za što radimo svoje igre.“ – izjavio je Thomas Mahler.

Mahler ističe kako bez kontaktiranja developera još za vrijeme razvoja konzole nema dobre podrške softvera u startu same konzole, a ako developeri krenu raditi igre za nju prekasno, duže će vremena trebati da se uhodaju. „Kad konzola krene u prodaju, developerima bi već trebalo biti lako razvijati igre za nju; stvari ne bi trebale tek krenuti od tog trenutka.” – tvrdi Mahler.

Ranije glasine upućivale su na to da je Nintendo već poslao tzv. dev kitove konzola proizvođačima igara, no to je za sada nepotvrđeno. Još nitko nije spominjao NX konzolu za svoje najavljene igre, što je malo alarmantno je se očekuje da će NX izići na tržište do kraja ove godine.

Označeno sa:

Komentari (2)

  • Negan

    27.02.2016 - 20:05

    I opet ce se desiti da ce im konzola biti slabija od konkurencije kad (i ako) Sony i Microsoft izbace nove verzije svojih konzola. Sjete se izbacit konzolu 2 godine nakon konkurencije, ok, valjda im se isplati, ali 90% sam siguran da ce opet biti ograniceni first party igrama i da to nece sjesti svakome.

  • Nikola1941

    28.02.2016 - 11:30

    Nije točno da nitko nije najavio igru za NX.Dragon Quest XI je bio na predstavljanju najavljen za NX, prije nego što je Square Enix uklonio to najavu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?