HCL.HR

RETRO DOZA #10 – Virtualna realnost u igrama

Filip Dumančić 04.03.2012.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Šanse su da ste čuli za Nintendov neslavni Virtual Boy, no jeste li čuli za uređaj zvan Virtual Reality Stuntmaster? U ovoj retro dozi uronili smo u virtualnu realnost!

Virtualna realnost je vrlo korisna stvar danas, barem što se tiče sustava kojima se mogu ostvariti značajne uštede u proizvodnji simuliranjem realnosti koja se prikazuje na određenom hardveru pomoću određenog softvera. Govorimo naravno o simulacijama za učenje vožnje aviona, automobila, podmornice, dinosaura, nindža kornjača i koječega drugoga.

Povijest virtualne realnosti u igrama nažalost nije toliko blistava. Problem je predstavljala tehnološka zaostalost tadašnjeg hardvera, odnosno, komercijalna primjena virtualne realnosti u igrama bi jednostavno bila preskupa kad bi se sve složilo kako treba. Nintendo 3DS je posljednja inovacija u igraćoj industriji koja bi se, ako malo razvučemo definiciju, mogla staviti pod grupu virtualne realnosti zbog svog trodimenzionalnog prikaza igre. No prava virtualna realnost bi bila ona u kojoj je igrač doslovce uronjen u igru, što znači da sami trodimenzionalni prikaz igre nije dovoljan faktor koji bi takav sustav nazvao virtualnom realnošću.

U ovoj retro dozi donosimo vam prikaz Nintendo Virtual Boya, prve Nintendove konzole koja se okušala u virtualnoj realnosti. O neuspjehu te konzole već ste vjerojatno čuli no za detaljniji opis pogledajte sljedeći video poznatog nam Angry Video Game Nerda. Kako ne bi sve tu završilo, donosimo vam prikaz još jednog propalog uređaja imena Virtual Reality Stuntmaster.

Komentari (2)

  • skeleton-47

    04.03.2012 - 23:57

    Hahahahah ,moj boze!!!!!!!!Cool……

  • Dr.Ares

    05.03.2012 - 14:55

    Virtual Boy je zakon, nooooooot 🙂 osobno sam ga probao i stvarno je užasno loš komad hardwarea.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?