HCL.HR

RETRO DOZA #102 – South Park igre

Renato Pedišić 09.03.2014.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Nedavno izašli South Park: The Stick of Truth podsjetio nas je na tri retro South Park igre koje smo igrali dok smo bili mnogo mlađi, ali jednako otvoreni prema bolesnom humoru i dobroj zabavi.

Iako smo ovih dana dosta zaposleni radeći sve i svašta u novoizašlom South Park: The Stick of Truth, ipak smo odvojili malo vremena da se posvetimo povijesti videoigara nastalih po licenci tog odličnog TV serijala.

Ona počinje 1999. godine, samo dvije godine nakon početka emitiranja serije na američkim TV postajama, što je samo svjedočanstvo ondašnje ogromne popularnosti Stana, Kylea, Cartmana, Kennyja i ekipe. Ta popularnost nije izblijedjela već 17 godina, a spomenik tomu je već spomenuti Stick of Truth kojega smo dostojno nagradili u našoj opširnoj recenziji. No, jesu li prethodnici Štapa Istine mogli isto tako s ponosom nositi ime South Park? Jedna dugotrajna diskusija mene kao autora ove doze i Dominika kao autora South Park: The Stick of Truth recenzije nije nas dovela do konačnog odgovora pa će ga ova Retro dozica pokušati pronaći kopajući po povijesti igara sa South Park licencom.

Prva igra bazirana na TV seriji jednostavno je nazvana South Park, a izašla je 1998. godine za Nintendo 64, odnosno ’99-e za PC i PlayStation. Titulom developera diči se nekada slavni Iguana Entertainment (Turok serijal), a igru je izdavao Acclaim Entertainment. Verzija za Game Boy Color bila je u izradi, ali su odluku o otkazivanju iste donijeli tvorci serije Matt Stone i Trey Parker jer su smatrali kako South Park nije igra za djecu. Unatoč tome što ta inačica igre nikada nije izašla u prodaju, nekoliko kopija postoji, ali su sve u vlasništvu Stonea i Parkera koji ih smatraju svojevrsnim spomenikom ostavštine South Parka.

South Park je bio FPS u kojemu je igrač mogao birati ulogu Stana, Kylea, Cartmana ili Kennyja u borbi protiv zlih bića koja se pojavljuju kako se misteriozni komet približava Zemlji. Osim singleplayera, igra je sadržavala i kompetitivni multiplayer koji je u PC inačici dolazio i u mrežnom obliku. Igrači su mogli birati vremensko ograničenje, likove i level, a krajnja je misija bila nadjačati drugoga igrača. Konačna presuda kritike ipak nije išla u korist prve South Park igre – humor igre je bio na razini, ali su kritičari popljuvali gotovo sve druge elemente kao prosječne ili u potpunosti loše. Kako je to izgledalo možete vidjeti u sljedećem videu.

Sljedeći pokušaj izrade kvalitetne South Park igre bio je South Park: Chef’s Luv Shack. To je bila 2D party igra koja je 1999. godine izašla za Nintendo 64, Dreamcast, PlayStation i PC, a sadržavala je čak 23 različite aktivnosti uglavnom bazirane na popularnim i priznatim retro naslovima kao što su Asteroids, Tapper, Galaga i drugi. Na igri je opet radio Iguana Entertainment, ovoga puta pod novim imenom – Acclaim Studios Austin. Kao i prva igra, ni ovaj pokušaj nije prošao najbolje kod kritike te je nagr(a)đen lošim ocjenama sa svih strana. Dojam kako je igra izgledala dobit ćete ako bacite oko na sljedeći video.

Posljednji retro pokušaj izrade South Park igre jest South Park Rally iz 1999./2000. godine. Igra je izašla za PlayStation, PC, Nintendo 64 i Dreamcast, a za proizvođača ovoga puta nije odabran Iguana Entertainment/Acclaim Studios Austin, već Tantalus Interactive poznat po portovima Wipeout igara za Segu Saturn.

South Park Rally bila je karting igra koju je obilježio iznimno kratak period izrade od samo sedam mjeseci, što je vjerojatno razlog apsolutne propasti igre u recenzijama svakog portala ili časopisa koji je imalo držao do svojega ugleda. Parker i Stone nakon ove igre počeli su javno kritizirati Acclaim što je rezultiralo time da je sljedeća South Park igra izašla tek 2009. godine. To se dogodilo pod Microsoftovom izdavačkom palicom što je rezultiralo mnogo boljim South Park naslovom, ali ne i savršenom igrom koja bi zadovoljila sve fanove serije.

Što se tiče te South Park karting igre, ona vam izgleda ovako:

Pregled retro povijesti igara sa South Park licencom doveo nas je do zaključka kako do danas vjerojatno nije izašla bolja igra od The Stick of Truth, što bi značilo da su kroz povijest uglavnom krivi ljudi dolazili u posjed licence za seriju koju svi tako volimo i poštujemo. Humor je u svakoj igri bio na razini, ali za razliku od serije, u svijetu videoigara dobre šale samo su pomoćno sredstvo dobroj igri.

Zato smo sada veoma zadovoljni što napokon možemo s užitkom i bez žmirenja na nebrojene greške igrati nešto kvalitetno sa South Park imenom. Hoćemo li u budućnosti vidjeti bolje ili gore South Park naslove? Odgovor na to pitanje ne možemo vam dati, ali bismo voljeli čuti vaše prognoze u komentarima ispod.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (4)

  • kmarkecGamer

    09.03.2014 - 19:35

    south park rally sam igrao satima i satima :))

  • tomislavc

    09.03.2014 - 20:23

    neznam za vas al meni je rally bio zakon, mozda zato sto sam bio dosta mlađi, al na ps1 sam ga unistavao :))

  • CrashGamer

    10.03.2014 - 13:56

    pa koji idiot odluci napravit south park u 3d

  • Doomyx

    10.03.2014 - 18:41

    ajme sjecam se ovog prvog na PS1 i onih zapisanih gruda,to se sa selectom radilo ako se jos dobro sjecam haha

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?