HCL.HR

RETRO DOZA #106 – Shogun: Total War

Renato Pedišić 06.04.2014.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Alien: Isolation, novi nadolazeći naslov The Creative Assemblyja, potaknuo nas je da se prisjetimo povijesti tog studija te smo za ovu dozicu iskopali prvi naslov u proslavljenom Total War serijalu.

Onoga tko se diči po selu da je pravi primjerak veličanstvene rase PC igrača, a da pri tom nije zaigrao nijedan Total War naslov, možete odmah opaliti po mudima i reći mu da mu HCL poručuje kako se treba pod hitno uozbiljiti.

Gotovo četrnaest godina duga povijest tog TBS/RTS serijala zagarantirala je da su prije ili kasnije svi koji se ozbiljnije bave PC gamingom zaigrali neki Total War naslov. Nije bitno radi li se tu o rimskom dobu, srednjovjekovnoj kulturi, imperijalistički nastrojenoj igri ili pak naslovu vezanom uz zlatno doba Nippona i njegovih samuraja, Total War ste morali na neki način probati.

Cijela priča tog legendarnog serijala započela je 2000. godine kada je gotovo nepoznati studio The Creative Assembly, do tada orijentiran uglavnom na sportske igre, odlučio objaviti naslov koji u jedno povezuje RTS i TBS. Ta nova igra nazvana je Shogun: Total War, a njen je izlazak označio početak jedne epske priče o časti i važnosti pobjede.

Shogun je radnjom smješten u feudalni Japan u Sengoku jidai razdoblje između 15. i 17. stoljeća. To je razdoblje za prevlast na otocima carskoga Nippona, a igrač uzima ulogu vođe jednoga od zaraćenih klanova te misiju postati Shogunom, vojnim vladarom cijele zemlje. Igra je uvelike inspirirana Sun Tzuovim Umijećem ratovanja, a uz samo ratovanje poticala je kombiniranje utjecaja religije, diplomacije, špijunaže i ekonomije kako bi se došlo do konačne pobjede.

Sve bitke izvedene su kroz trodimenzionalan prikaz u stvarnom vremenu, nešto što isprva nije tako zamišljeno, ali je u konačnici ostvareno nakon što su dovoljno snažne 3D grafičke kartice naglo osvojile svjetsko tržište. Isprva je Shogun: Total War zamišljen kao u potpunosti dvodimenzionalan RTS B produkcije, no stvari su se kroz tijek razvoja drastično promijenile na bolje.

Igra je podržavala multiplayer i to kroz Electronic Artsove servise koji su nudili dva zasebna servera – jedan za matičnu igru, a drugi za Warlord izdanje iste koje je sadržavalo The Mongol Invasion ekspanziju. Matchmaking serveri uparivali su igrače po broju časti – svatko je počinjao sa 100, a mijenjala se pobjeđivanjem ili gubljenjem u mečevima.

Da se spriječi iživljavanje veterana nad novopridošlicama, svatko tko je pobijedio početnika, a u startu je imao 49 više časti od njega, na kraju bi gubio, a ne dobivao čast. Prijateljski mečevi bez sustava časti također su bili mogući, za sve one koji žele nabaciti partiju ili dvije bez pritiska. Prestanak rada ovih servera dogodio se tik pred izdavanje Rome: Total Wara.

Ranije spomenuta ekspanzija u kojoj Mongoli napadaju Japan stavljala je igrača u ulogu ili napadača ili ujedinjene nacije koja se branila od tih barbara. U smislu gameplaya ekspanzija nije donijela ništa novo, no igraća zajednica je i dalje dobro prihvatila njen dodatni sadržaj. Dobro je prihvaćena i cijela igra od strane publike i kritike što je bila osnova za nastavak izrade naslova u Total War franšizi pa tako danas imamo priliku zaigrati čak osam odličnih mješavina RTS-a i TBS-a iz tog serijala.

Kakva su vaša iskustva sa Shogun: Total Warom i drugim naslovima u serijalu javite nam u komentarima, ali ne prije nego što pogledate video koji prilažemo ispod, a koji će vas podsjetiti na to kako je sama igra izgledala i funkcionirala u praksi.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (6)

  • deadlyassassin123

    06.04.2014 - 19:42

    medieval 2 total war je po meni najbolja u serijalu
    kolike sam sate provodio osvajajuci svako carstvo u igri ^_^

    • BeerMan

      @deadlyassassin123, 06.04.2014 - 20:20

      I meni isto,tako dobra igrivost da sam je nekad igro 5 sati na dan:)

  • Hrv4tin4

    06.04.2014 - 20:03

    Vrhunska igra, zapravo cijeli serijal! I evo jednog prijedloga za retro dozu, igra s DOS-a NBA

    https://www.youtube.com/watch?v=tHw9Xu89jEM
    Ne znam je li ju tko igrao, no to mi je bila 1 od 2 igre koje sam imao na 386-ici 😀

  • l)oolvl

    06.04.2014 - 23:35

    igrao sam demo 2000. za igru koja je bila proglašavana najboljom strategijom. Iako volim strategije, Total War mi se od samih početaka nije sviđao

  • Arslan

    07.04.2014 - 03:28

    Original shoguna nisam nikad igrao ali zato dvojku igram i moram reć da je odlična

  • ck7

    07.04.2014 - 18:29

    Jučer sam igrao Empire od 12 do 22 h…toliko o tome 🙂
    a sate izgubljene u Romu neću ni komentirati 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?