HCL.HR

RETRO DOZA #107 – Claw

Renato Pedišić 14.04.2014.   •   12 komentara   •   Retro gaming


Danas se naša nova dozica bavi klasičnim PC platformerom koji je uz pomoć neobičnog glavnog lika učvrstio dobru startnu poziciju studiju koji će nam osam godina kasnije donijeti prvu igru u F.E.A.R. serijalu.

Klasičan PC platformer smješten u krasan dvodimenzionalni svijet prepun avantura tema je naše nove Retro doze. Ovaj kratki opis može se primijeniti na mnogo starijih igara kakve danas nažalost ne srećemo tako često, no ovoga se puta fokusiramo isključivo na Claw i njegovog protagonista, kapetana Nathaniela Josepha Clawa.

Claw je izašao pred kraj 1997. godine na američkom te početkom 1998. godine na europskom tržištu kao PC ekskluziva u produkciji tada još novog studija Monolith Productions. Monolithu je to bila tek druga igra nakon solidnog starta s i danas popularnim Bloodom, a upravo uz pomoć ove dvije igre taj si je studio osigurao svjetlu budućnost s brojnim dobro prihvaćenim naslovima među kojima prednjače Aliens versus Predator 2, F.E.A.R., Condemned serijal i drugi.

Igra o kojoj danas pričamo bila je privlačna publici primarno zbog svojega gameplaya koji se ugledao na mnoge platformerske hitove onoga vremena. Jednostavno, sadržavao je sve što su igrači tada tražili – izazovne neprijatelje, boss bitke, zamke, tajne i skriveno blago. Ovo potonje je možda najviše naglašeno budući da se radi o igri gusarske tematike.

No, možda najbitniji razlog zašto je publika prihvatila Claw leži u tome što je glavni lik, N. J. Claw personificirani mačak koji se bori protiv raznih drugih personificiranih životinja kao što su tigrovi, psi, vukovi i ostale beštije. Priča počinje kada Clawa zarobe Koker-Španjolci (igra riječi s pasminom koker-španijel, očito) nakon potapanja njegova broda. U zatvoru Claw pronalazi poruku i mapu kroz koje saznaje za blago zvano Amulet of Nine Lives – privjesak koji daje svojemu nositelju devet života. Po bijegu iz zatvora Claw kreće u potragu za svih devet dragulja koji čine privjesak kako bi stekao njegove moći.

U svojoj avanturi Claw će doći u sukob sa raznoraznim protivnicima koji žele njegovo blago, a među tim negativcima najviše se ističe Red Tail, zakleti neprijatelj kapetana Clawa. Upravo borbu između Clawa i Red Taila donosimo u videu.

Kroz ovaj ste video vidjeli gameplay, no ne bismo htjeli da propustite ni animirane sekvence koje su krasile Claw pa bacite oko i na sljedeći video, ako zbog ničeg drugog, onda zbog nostalgije i prisjećanja na stare crtiće sličnoga stila. Video je kompilacija svih cutscena iz igre pa kroz njega možete saznati čitavu priču ovoga PC platformera. Dakle, spoiler alert.

Mnogo godina kasnije, kad je Monolith već izgubio licencu za Claw, poljski Techland (Dead Island, Call of Juarez) najavio je kako će 2007. zgotoviti igru naslova Captain Claw 2. Datum izlaska odgođen je na 2008. godinu, a igra preimenovana u Jack, the Pirate Fat. Nakon toga igra je odgođena još jednom i nazvana Nikita: The Mystery of the Hidden Treasure te je konačno izašla kasnije te godine. Konačan proizvod nije imao nikakve veze s originalnim Clawom te se pravi nastavak još uvijek očekuje.

S tim nedočekanim nastavkom došli smo do kraja ovotjedne Retro doze. Ako ste igrali Claw, javite nam se u komentarima, a ako niste, provjerite naše ostale retro dozice kako biste se prisjetili nekog vama dragog naslova iz minulih vremena gaming povijesti.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (12)

  • Shazaam

    14.04.2014 - 13:41

    MAGIC CLAW! – toliko sam sati utrosio u ovo kao klinac da to nisu istine. Obozavam tu igru, odlican platformer s odlicnim animiranim cutscenama i glazbom. Presao sam je sigurno 3-4 puta. Teska igra i zabavna.

  • Shicko

    14.04.2014 - 14:14

    Zacaklile su mi se oči i zatitralo srce, a onda san se sjetia frustracije.

    Zauvjek ću se nervirat na drugu podvodnu razinu (11. level) i onaj dio di se trebaš popet po vodopadu dok platforme nestaju 🙂

  • Apocalypse4987

    14.04.2014 - 14:33

    Ja osobno ne poznajem nikoga od 20 do 30 godina ko ovo nije igra. Koliko živaca se gubilo, ajme meni, al nije bilo odustajanja.

  • Moffa

    14.04.2014 - 14:39

    Odlična igra, doduše, bila je teška

  • MaliMicek

    14.04.2014 - 14:45

    Ajme Captain Claw [3
    Koliko puta se ovo prošlo jendo 10 puta :)))
    Claw i dan danas vrlo dobar i izazovan platformer, nego imam prijedlog za iduću retro dozu: Jazz Jackrabbit serijal, ako već nije bio nadam se 😉

    • Disc0

      @MaliMicek, 14.04.2014 - 17:04

      Claw nisam igrao jer nisam imao dobar komp u to vrijeme, samo PS1, ali od svih cujem samo hvale za ovu igru.
      Ali zato spomenuti Jazz Jackrabbit, znam napamet i obozavam!!
      Prvi dio za DOS, drugi imam instaliran vec 100 godina ali nikako da ga odigram…

  • kmarkecGamer

    14.04.2014 - 16:06

    zadnji put sam igrao prije 10 godina negdje. stao sam na lvl 14 kolko se sjecam (level di je boss neki tip sa papigom). dobra vremena

  • Scorezzz117

    14.04.2014 - 20:28

    Još uvjek imam claw-a.presao sam ga bar 50 puta i jos je carski!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • DeratizatoR

    15.04.2014 - 06:41

    Sjajna igra…

  • Gringo_Okocha10

    15.04.2014 - 20:34

    Fenomenalna igra, kao i prije 15-tak godina, i sada je jednako zanimljiva i zabavna. Uz Prince od Persia i Road Rush jedna od prvih igri koje sam igrao.

  • ZyxHD

    16.04.2014 - 14:33

    Igra me i dan danas fascinira , prezarazno i fina igrica , teska dosta nije kao danasnja sranja koja svatko moze preci jer clawa stvarno nemoze svatko preci 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?