HCL.HR

RETRO DOZA #118 – Captain Tsubasa i Tecmo Cup Soccer Game

Renato Pedišić 30.06.2014.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Mečevi osmine finala dodatno su užarili svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu pa ćemo se i mi u tom nogometnom duhu prisjetiti jednog animea i jedne, odnosno dvije igre nastale po njegovom predlošku.

Sjeća li se itko od vas crtića Goool! koji se nekad davno prikazivao na jednoj od naših komercijalnih televizija? Ne sjećate se? A one uvodne špice: “ZABIJ GOOOL, NEKA POLUDE SVIII!”? Eee da – sjećate se. Sada kada ste se sjetili tog bisera japanske animacije, nije na odmet dati neku pozadinsku priču tog animea koji se u originalu zove Captain Tsubasa.

Anime, koji je nastao po mangi, a koji će kasnije postati osnova za videoigru o kojoj danas pričamo, pratio je avanture mladog nogometaša Oozore Tsubase na putu do svjetske slave na nogometnim terenima. Od igranja za male japanske klubove do mlade japanske reprezentacije preko brazilskog Flamenga i katalonske Barcelone do nastupa na svjetskom prvenstvu, anime je kroz Tsubasinu priču obradio cijeli suvremeni nogomet onoga doba na svoj način. Nama je, što se tiče same priče, možda najzanimljivije spominjanje Igora Tudora kao Juventusova igrača Dotora ili pak Roberta Kovača, koji je u mangi i animeu predstavljen kao Bayernov igrač Seaken.

Manga i anime prikazivali su nogomet uz dobru dozu fantastičnog, drugačije od onoga kako mi vidimo taj sport, odnosno uz dobru dozu “japanskog”. Taj se utjecaj prenio i na videoigre po Captain Tsubasa predlošku kojih je do danas izašlo desetak, a koje se više-manje sve baziraju na istom stilu igre koji vuku iz prvog CT naslova. Taj je stil utjecao ne samo na igre u serijalu, već i na neke druge, budući da je glavna inovacija prvog Captain Tsubasa bila uspostava novog žanra nazvanog “Cinematic Soccer”. Njegovo glavno obilježje bila je mogućnost da igrači u određenim trenucima biraju akcije koje će se dogoditi na terenu te na taj način utječu na nastavak igre.

Ipak, takva je inovacija mogla ostati čisto japanska novotarija, da se na sebi svojstven način tvrtka Tecmo nije odlučila izdati tu prvu Captain Tsubasa videoigru iz 1988. godine na svjetsko tržište. Tako je nastao Tecmo Cup Soccer Game – igra uvelike bazirana na Captainu Tsubasi, ali uz nekoliko ključnih promjena napravljenih kako bi se taj nogometni RPG mogao što bolje prilagoditi zapadnom tržištu. I dok su Japanci Tsubasu igrali na svojim Famicomima već od 1988. godine, mi Europljani i kolege nam Amerikanci tek smo 1992. dobili priliku zaigrati Tecmo Cup Soccer Game na Nintendo Entertainment Systemu.

No, sigurno se pitate – koje su to točno razlike bile između ta dva naslova bazirana na istom konceptu? Pa, kao prvo, svaka je inačica igre imala svojega glavnog lika – japanska Tsubasu, a ova „naška“ na njegovo mjesto postavila je stereotipnoga bijelca plave kose i očiju, Robina Fielda. U igru je dodana engleska abeceda, promijenjeni su logotipi nekih tvrtki iz originalne inačice, promijenjen je dio glazbe, izmijenjene su neke sporedne misije, a kvaliteta golmana je drastično poboljšana što je dodatno otežalo zapadnjačku verziju igre. Zanimljiva je informacija kako Tecmo Cup Soccer Game ima i vlastitu preradu i to onu španjolsku pod nazivom Tecmo Cup Football Game. Ipak, jedina razlika između te dvije verzije igre je u jeziku koji se koristi unutar nje.

Captain Tsubasa i Tecmo Cup Soccer Game

Kvalitetan video prikaz originalnog Captaina Tsubase nismo mogli pronaći, ali vjerujemo kako ćete biti zadovoljni i sa snimkom iz zapadnjačkog izdanja koja će vam na razumljiv način prezentirati sve posebnosti tih pionira novog žanra nogometnih igara.

Jeste li gledali Captain Tsubasa anime? Zaigrali Tecmo Cup Soccer Game? Javite nam se svojim nostalgičnim komentarima podno teksta.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (9)

  • ArMeenius

    30.06.2014 - 12:11

    Gledao sam Captain Tsubasa, fenomenalan crtani! Pun emocija, ljubavi prema nogometu. Bio je još jedan anime na temu nogometa koji se vrtio po TV u isto vrijeme. Zvao se Kickers.
    Igricu nisam imao priliku da igram, nisam ni znao da postoji dok nisam ovaj članak pročitao.

    • Adam Jensen

      @ArMeenius, 30.06.2014 - 14:24

      Gledao sam i ja Kickers, to mi je bilo nešto fenomenalno tada. Eh dobra stara vremena

    • lucario

      @ArMeenius, 30.06.2014 - 14:27

      taj "Kickers" sam gledao na njemackim programima ako se ne varam 😀 preko stare satelitske 😛

    • Adam Jensen

      @ArMeenius, 30.06.2014 - 19:39

      i ja isto 🙂

  • lahvos

    30.06.2014 - 12:36

    Gol je bio na RTL-u, a igrao i Tecmo na super comu, kineskoj kopiji NES-a 🙂

    Inace tko zeli moze procitati Captain Tsubasa mangu na :
    http://www.mangareader.net/294-20842-1/captain-tsubasa/chapter-1.html

    • kazolzr

      @lahvos, 30.06.2014 - 18:27

      da da super com, igra mi je bila odlična!!! a crtic sam gledao na satelitskoj, neznam više koji je program bio, a da je bio na našem rtl-u nisam ni znao

    • redhillunited

      @lahvos, 30.06.2014 - 19:32

      Bio je na RTLu, dobro se sjećam crtića 😀

  • -Aragorn-

    30.06.2014 - 16:43

    Jel zna netko jel ima ovo gdje za pogledat ili skinut (sinkronizirano po mogućnosti)? Opet mi se gleda… 😀

    • lucario

      @-Aragorn-, 30.06.2014 - 19:44

      ja sam bio nasao sve epizode, dobra kvaliteta ali japanski sa engleskim subovima

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?