HCL.HR

RETRO DOZA #120 – Diablo serijal, drugi dio: Hellfire

Renato Pedišić 13.07.2014.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Svako dobro dragi čitatelji, ili da kažemo – svako zlo! Muahaha! Da, da, shvaćate stvar – ove nedjelje nastavljamo priču o Diablo serijalu s dozicom o ekspanziji prve igre nazvanoj Diablo: Hellfire.

U prošlotjednoj smo Retro dozi obradili povijesni značaj Diabla iz 1996. godine, a sada, kao što smo i najavili, nastavljamo priču s njegovom ekspanzijom znanom pod nazivom Diablo: Hellfire. Iza tog se proširenja krije veoma zanimljiva priča pa odložite taj suncobran i loptu za plažu i upustite se u nastavak vražje dobrih dozica o Diablo serijalu.

Diablo: Hellfire izašao je 1997. godine na američkom, odnosno 1998. godine na europskom tržištu. Ono što tu ekspanziju u startu razlikuje od bazne igre jest činjenica da ima drugog proizvođača, ali i izdavača! Upravo tako – Hellfire je izradio Synergistic Software (njihov zadnji projekt), a izdao Sierra On-Line, danas dio Activision Blizzard koncerna.

Dakle, za Diablo: Hellfire Blizzard nije ni najmanje zaslužan, a iza toga se vjerojatno krije razlog zašto događaji iz Hellfirea nisu priznati u službenom Diablo kanonu. Ipak, Hellfire je jedina službena, priznata ekspanzija za prvi Diablo koja je u serijal unijela mnoge značajne novine za buduće Blizzardove igre.

Primjerice, Blizzard North je u Diablo 2 ubacio špilje s insektima i kripte slične onima u Hellfireu, a prenesena je i do tada nepostojeća mogućnost trčanja. Osim toga iz Hellfirea je preuzeto označavanje stvari na podu tipkom, umjesto čarolijom te mogućnost automatskog primanja liječenja od strane NPC-a, bez da igrač mora odobriti takvu pomoć.

Ipak, kao što smo spomenuli, Blizzard nije priznao mnogo toga kod Hellfirea pa tako ni njegova fabula nije dio službenog Diablo kanona. Ona prati hrabroga junaka s misijom ubijanja demona Na-Krula koji se našao u svijetu ljudi, točnije u gradu Tristramu. Ta misija nije nimalo jednostavna, što dokazuje činjenica da je težina razina 1-8 u Hellfireu jednaka onima 9-16 u originalnom Diablu. Diablo: Hellfire su upravo radi toga uspjeli završiti samo najiskusniji Diablo veterani.

Osim novih neprijatelja, Hellfire je predstavio i novu klasu nazvanu Monk, s tim da je sadržavao i dva skrivena lika – Bard i Barbarian. Oni su se otključavali mijenjanjem određenog dokumenta u datotekama igre, a da muka s petljanjem po tim dokumentima nije bila bezvezna dokazuju posebne sposobnosti tih likova. Naime, Barbarian je imao najviše životnih bodova i najveću otpornost te je mogao koristiti veliku sjekiru, a Bard je mogao koristiti dva manja oružja u svakoj ruci. Budući da su ti likovi bili nedovršeni, nisu imali vlastiti izgled, već su koristili one Roguea i Warriora. Što se tiče Monka, on je imao svoj vlastiti izgled i pozadinsku priču, a borio se štapom koji mu je omogućavao veliku brzinu udaranja.

No, Hellfire nije skrivao samo likove, već i nekoliko posebnih zadataka od kojih se posebno ističe pomalo blesavi “The Cow Quest” baziran na internetskoj šali onoga doba. Kako se rješavao taj zadatak i onaj nazvan “The Theo Quest” (također jedan od skrivenih zadataka) pogledajte u sljedećem video prilogu.

Diablo: Hellfire se 1998. godine našao u paketu Diablo + Hellfire, što je bila zadnja naznaka službene podrške Hellfirea od strane Blizzarda. Ta se ekspanzija nije našla u nijednom “Battle chest” paketu, niti je igriva putem Battle.neta. Ipak, kao što smo vidjeli, Blizzard je mnogo toga “posudio” od Hellfirea učinivši tu ekspanziju veoma značajnom za povijest Diablo serijala pa koliko god se odricali tog naslova pri predstavljanju Diabla 3 (kontroverze oko “premijernog” predstavljanja klase Monk u Diablo serijalu), od povijesti, čini se, ipak ne mogu pobjeći.

A mi se nadamo kako vi nećete moći pobjeći od naše sljedeće Retro doze u kojoj ćemo se baviti slavnim drugim Diablom, naslovom koji je mnogim igračima i dan danas na pijedestalu najboljih RPG-ova, ako ne i igara, ikad napravljenih.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (2)

  • Lord of Destruction

    13.07.2014 - 22:00

    presao sam hellfire prosle godine ,ali mi nije tolik odobar kao obican diablo. kolko se sjecam ima dosta teske i iritantne neprijatelje pred kraj

  • Emperor Ghaleon

    14.07.2014 - 08:19

    Hellfire mi je bio odličan, čak i bolji od ''regularne'' jedinice. Dvojku sam nekoliko puta započeo, ali ne i odigrao – nimalo mi se ne sviđa. LOL. Sto ljudi…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?