HCL.HR

RETRO DOZA #126 – Star Wars: Shadows of the Empire

Renato Pedišić 24.08.2014.   •   0 komentara   •   Retro gaming


Možete li vjerovati da se HCL još nije dohvatio priče o prvim Star Wars igrama? Strašno! Ni mi! No, kako smo poznati po tome što svoje greške ispravljamo, prva slova o golemom univerzumu Star Warsa upravo slijede.

O “galaksiji daleko, daleko” može se napisati količina tekstova koja bi popunila knjižnicu u Aleksandriji, a o igrama koje su vezane uz Star Wars barem jedna knjižurina debljine slavne enciklopedije Britannice.

HCL se, na čuđenje svih, priče o igrama na temu Star Warsa, barem o onima iz retro perioda, još nije dohvatio. Zašto? Ne znamo – možda se jednostavno nismo sjetili, a možda se pak nismo htjeli okrenuti i pogledati u oči tu golemu količinu posla koju predstavlja Star Wars univerzum. Razlog zašto ovo čitate možda je banalan i vjerojatno ćete svojega autora prozvati lašcem, no ideja o dozici na temu Star Warsa došla mi je u snu koji je bio totalno “bad-ass”, a uključivao je mnogo mlaćenja svjetlosnim mačevima, krađe nekakvih zabranjenih artefakata, borbe s odvratnim vanzemaljskim vrstama i taj ispunjavajući Star Wars osjećaj. Kako vašem autoru uistinu nedostaje i najmanja razna vještine u izradi videoigara, odlučio se posvetiti koje slovo nekoj od već proslavljenih Star Wars igara, a kako u svakoj dobroj priči uvod mora biti intrigirajući, zanimljiv, ali ujedno i lako shvatljiv, počinjemo s nečim takvim – igrom Star Wars: Shadows of the Empire.

Star Wars: Shadows of the Empire jedina je igra u Star Wars: Shadows of the Empire multimedijskom projektu Lucasfilma kojim je ta nekoć velika filmaška kuća htjela ispitati tržište i njegovu otvorenost prema novom Star Wars filmu koji bi obrađivao pozadinsku priču smještenu između filmova The Empire Strikes Back i Return of the Jedi. Osim videoigre izrađen je i stripovski serijal, napisane su dvije knjige, prodavane su igračke s glavnim likovima, stvorena je serija trading cardsa, ali sve nije kulminiralo jednim blockbuster filmom – Zašto? Pa, Lucasfilm je u konačnici bio toliko zadovoljan onime što su postigli bez stvaranja filma da su odbacili mogućnost izrade jednoga, iako je sama priča, čak i po njihovim kriterijima, bila dovoljno jaka da postane novi Star Wars filmski serijal.

Star Wars: Shadows of the Empire videoigra izašla je krajem 1996. u Sjevernoj Americi, odnosno 1997. na PAL tržištu u verziji za Nintendo 64 te u PC inačici godinu dana kasnije. Taj TPS stavio je igrače u ulogu Dasha Rendara, plaćenika kojemu je cilj pomoći Lukeu Skywalkeru spasiti princezu Leiu iz ruku princa Xizora, vođe kriminalnog udruženja Black Sun. Priča se dotiče mnogo događaja iz The Empire Strikes Back i Return of the Jedi filmova pa tako igrač dobiva priliku saznati više o ključnim likovima tog perioda Star Warsa. Kulminacija igre ovisi o odabiru težine na početku pa tako prelazak igre na najlakšoj težini daje poražavajući kraj, dok sve više postavke težine daju mnogo optimističniji završetak.

U procesu izrade igre sudjelovao je i sam Shigeru Miyamoto koji je predložio proizvođaču LucasArtsu da poveća količinu kretnji likova, odnosno da dok se ne upravlja igrom sam lik postane malčice nervozan. Takvo što je sigurno pridonijelo privlačnosti, a tako i prodaji igre koja se 1997. godine smjestila na treće mjesto najprodavanijih igara za Nintendo 64. Tome nije odmogla ni prava orkestralna glazba u toj inačici igre, koja je bila novost od dotadašnje “sintetizirane” glazbe kakva je bila u, recimo, Star Wars: Rogue Squadronu.

U konačnici, Star Wars: Shadows of the Empire je dobio više-manje pozitivne ocjene kritike, s opaskom na činjenicu da su početni leveli mnogo bolje odrađeni od onih kasnijih, a GameSpot je uputio kritiku i na kontrole, kutove kamere te frustrirajuću opciju spremanja pozicije zbog koje igra nije dosegla svoj puni potencijal.

Jeste li ju vi zaigrali? Je li vam ostala u dobrom ili lošem sjećanju? Javite nam se u komentarima s vašim mišljenjem i prijedlozima za buduće Retro doze, no ne prije nego što pogledate video isječak koji će vam pokazati kako je Shadows of the Empire zapravo izgledao.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?