HCL.HR

RETRO DOZA #136 – Kurushi (I.Q.: Intelligent Qube)

Renato Pedišić 10.11.2014.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Mnogi govore da veličina nije važna, ali ova je igra još 1997. pozivala na igru samo one iznimno obdarene. Pa, koliki vam je? Ne! Ne! Prestanite gledati u gaće! Pitamo vas za vaš kvocijent inteligencije!

Naslov o kojemu danas pišemo znan je u Japanu pod nazivom I.Q.: Intelligent Qube, na području Sjeverne Amerike kao Intelligent Qube, a u Europi smo ga nazivali jednostavno Kurushi… jer to totalno ima smisla. No, bilo kako bilo, radi se o naslovu koji je izdao Sony Computer Entertainment 1997. godine za PlayStation, a autorska prava pripisana su Masahiku Satu, profesoru tokijskog umjetničkog sveučilišta.

Dakle, radilo se tu o prije svega umjetničkoj igri, ali, kako joj samo ime u izvorniku govori, bila je to igra koja je spajala lijepo i po intelekt izazovno, angažirajući tijekom igranja i lijevu i desnu stranu našeg velikog mozga. Da se tu ne radi o šali potvrđuje informacija kako je igra 1997. godine dobila Nagradu za izvrsnost na Japanskom festivalu medijske umjetnosti. Jedan od faktora koji je približio Kurushi osvajanju ove prestižne nagrade je zasigurno glazba Takayukija Hattorija koji je za ovaj naslov odlučio učiniti nešto izvan tadašnjih normi, skladavši orkestralnu, za razliku od “poskakujuće puzzle glazbe”.

Sama osnova igre bila je jednostavna, kako to inače biva u igrama koje ispituju inteligenciju igrača. Cilj gameplaya je bio označiti određeno mjesto na koje će se kocke otkotrljati, što je potom omogućavalo brisanje određenog broja kocki. Pri tom je trebalo računati na kocke koje daju prednost te na one koje se ne smiju označiti. Iako sve ovo zvuči jako jednostavno, napominjemo da je to uvijek trik kod ovakvog tipa igara.

U čemu je kvaka, saznat ćete ako pogledate video u nastavku koji prikazuje prelazak zadnje razine u igri (počnite gledati od 1:20).

Jeste li ikada igrali Kurushi? Nešto slično?

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

  • mali22

    11.11.2014 - 17:37

    Odlična igra. Igrao sam ju na demo cd-u prve plejke… I kasnije na emulatoru 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?