HCL.HR

RETRO DOZA #140 – Freedom!

Renato Pedišić 07.12.2014.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Donosimo vam priču o igri koja je američku djecu trebala poučiti toleranciji i štetnosti rasizma, a uspjela je jedino u tome da bude etiketirana kao jedna od najzadrtijih igara uopće.

Minnesota Educational Computing Consortium ili skraćeno MECC, organizacija je nastala 1973. godine s ciljem koordiniranja i pružanja računalnih usluga u školama savezne države Minnesote. Razvojem organizacije ista je postala mnogo više od svoje prvotne funkcije pa ju danas znamo kao developera igara The Oregon Trail, The Yukon Trail, Museum Madness, DinoPark Tycoon te igre o kojoj danas pišemo – Freedom!.

Freedom! je zamišljen kao edukacijska igra koja će poučiti djecu robovlasničkoj povijesti SAD-a, toleranciji i štetnosti rasizma te je vođena takvom idejom 1993. godine izašla za Apple II, u to doba jedno od najzastupljenijih školskih računala u Sjedinjenim Američkim Državama.

Djeca su u igri uzimala ulogu odbjeglog roba koji pokušava doći do sjevernjačkih država korištenjem “Podzemne željeznice” (mreža sigurnih kuća za odbjegle robove u to doba američke povijesti). Igrač je mogao odabrati muškog ili ženskog lika, s tim da je muškarac bio nepismen, a pisani znakovi u igri prikazivali su mu se kao nečitljivi simboli. Nadoknada tom hendikepu bila je ta da je muškarac dobio potvrdu svojega vlasnika koja mu je omogućila odlazak prema Sjeveru. Ženski lik tek ponekad može čitati i pisati, ali potvrdu mora krivotvoriti. Glavni cilj igre bio je izbjegavati lovce na robove koji su igračevu potvrdu mogli svojevoljno protumačiti kao legitimnu ili nelegitimnu.

Iako je ova igra imala čisto edukacijsku ulogu te je prikazivala stvarno stanje američkog Juga u razdoblju robovlasništva, grupacija roditelja osjećala se uvrijeđeno onime što je igra predstavljala. Ta je grupacija 1993. godine tužila jednu školu koja je nudila Freedom! kao dio edukacijskog materijala te sam MECC kao proizvođača. Kako to inače biva u ‘Meriki, zemlji parodije, pobijedili su osjećaji male grupacije ljudi nad povijesnom istinom te je Freedom! u konačnici povučen s tržišta.

Ipak, sudbina ovoga naslova nije završila povlačenjem s tržišta te su primjerci igre preživjeli do danas. Zato pogledajte video koji ostavljamo u nastavku i provjerite što je to bilo toliko kontroverzno kod Freedom!-a da je uvrijedilo neke od građana SAD-a.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (1)

  • Tucaros

    07.12.2014 - 21:16

    Ah to americko drustvo , nedaj boze da im dica nesto nauce u skoli.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?