HCL.HR

RETRO DOZA #144 – Memorijske kartice za igraće konzole

Renato Pedišić 05.01.2015.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Na memorijske kartice rijetko je tko obraćao pozornost, a one su ipak činile jedan veliki dio iskustva igranja igara na dobrom dijelu igraćih konzola. Prisjetimo ih se zajedno u novoj Retro dozi.

Dok smo bili mlađi najveća nam je briga bila hoće li se CD očitati ili neće te je li taj dotrajali kontroler napokon riknuo. Memorijska kartica i njeni problemi bili su sekundarne prilike te su se uglavnom javljali u tri slučaja: a) prijatelj vam nikad nije vratio memorijsku, b) na memorijskoj nije bilo dovoljno mjesta za spremiti poziciju neke igre uz Diablo te c) spremljena pozicija obrisala se s memorijske kartice.

Koliko god svaki od ovih događaja bio traumatičan, to je većini nas bio doseg brige o tom malom čudu tehnike – memorijskoj kartici. Danas, kad smo malo stariji, i nadamo se, zreliji, odlučili smo pošteno zahvaliti memorijskim karticama, čisto zato što su bile veliki dio našeg života, i to onako kako znamo najbolje – kroz Retro dozicu.

No, prije nego što započnemo s konkretnom pričom o memorijskim karticama za igraće konzole, važno je odgovoriti na pitanje – što su to memorijske kartice uopće? Pa, da ne idemo u tehnikalije, memorijske kartice najbolje je nazvati uređajima za spremanje digitalnih informacija. One se koriste kod brojne tehnike kao što su digitalne kamere, mobilni uređaji i tableti, laptopi, MP3 playeri te, naravno, igraće konzole. Velik broj memorijskih kartica izrađeno je tako da se spremljeni zapisi mogu čuvati, obrisati, presnimiti, prebaciti, sačuvati i slično, a sve bez uporabe ikakve energije. Takvo što ipak nije bio slučaj s pionirima tehnologije, kao što je prva memorijska kartica PCMCIA iz 1990. godine.

Prva memorijska kartica za igraće konzole također stiže iz 90-e, a isto tako je zahtijevala energiju za čuvanje podataka. Radi se o memorijskoj kartici za konzolu Neo Geo AES koja je uz to bila kompatibilna s arkadnim strojem Neo Geo MVS, što ukratko znači da ste spremljenu poziciju s jedne mašine za igranje mogli prebacivati na drugu i obrnuto. Memorijska je kartica bila opremljena baterijom koja je bila izvor prije spomenute prijeko potrebne energije za čuvanje podataka. To je bio slučaj sa svim ranijim memorijskim karticama ‘cartridge’ oblika.

Memorijske kartice ubrzo su postale sasvim normalna stvar u igraćoj industriji, a takvom su ostale do kraja šeste generacije konzola kada se taj eksterni oblik spremanja podataka uglavnom mijenja internim HDD-ovima unutar konzola, cloud servisima, USB-ovima i sličnim.

Neki posebno dobar video na YouTubeu o razvoju i povijesti memorijskih kartica za igraće konzole nismo mogli naći, no zato ćemo vam u nastavku ostaviti snimku Classic Game Rooma s temom možda najpoznatije memorijske kartice za igraće konzole – one za prvi PlayStation.

Sjećate li se neke zabavne anegdote koju ste imali sa svojom memorijskom karticom? Ne libite se podijeliti ju s nama i s ostatkom čitateljstva HCL-a.

Komentari (9)

  • MoGaming

    05.01.2015 - 19:51

    nikad neću zaboravit muke sa diablom koji je zauzimo skoro cijelu karticu sam na ps kecu al je vrijedilo imat tako dobru igricu tako davno 🙂

  • asdw25

    05.01.2015 - 19:51

    piratske igrice za ps 2 to je prava konzola

  • Josipvk

    05.01.2015 - 21:31

    meni su na ps1 memorijske kartice znale pregorit nije bilo uopce efekta kad sam htjeo snimit poziciju

  • vjkzg

    05.01.2015 - 22:34

    Naj cool 5 igri brižno prelaziš i spremaš na po 2-3 bloka i onda usred guštanja dopadne ti constructor i oduševi al i poždere svih 15 blokova aj jaj jaaj!!S dvojkom je već išla i mega mema od 8 mb(neki ju i na sivonji imali),svakako astronomske memorije…Ušlo u anale playki svakako

  • MiksaSB

    06.01.2015 - 00:51

    Nabavio Alien trilogy. Nisam znao što znači format memory card. Odabrao tu opciju. Obrisao stotinjak sati igranja. Kraj.

  • Nane

    06.01.2015 - 09:40

    Grant Turizmo za keca nakucao do maxa, pokupovao sve pila sto se moglo kupit i oni koji znaju na drugom se CD igrale samo utrke a na prvom je bilo kampanja.Sve bilo cool, izlize se CD, odem kupim si novi na crnjaka, kad ti peha, moja verzija GT bila za japansko trziste nova za SAD…zali Boze sati i mjeseci igranja :/

  • Eugen152

    06.01.2015 - 11:46

    imam doma stari ps1 i to dvije verzije veliki i mali i najbolja mi je igrica na njemu teken 3

  • lepiakadodo

    07.01.2015 - 12:12

    Haha memory card za ps1. Tada sam imao 11 godina (1998) i imali smo dve igre na ps1. Crash bandicoot 3 i mgs1. Tada nismo znali spremiti poziciju na karticu pa smo konstantno prolazili prvih 5 levela i bossa na crashu te prve levele mgs-a (revolver i tenk bossovi!!). I tada, sjecam se, upitam starijeg bratica, dal ima nekog svojih godina ko ima ps1 i kako se moze igra nastaviti od tamo gdje smo stali (nisam znao za pojam spremanje pozicija). Nakon par dana bratic mi kaze da je potrebno unutar igre otic na save te odabrati blok i igra ce biti spremljena. Pa kad upalim ps1 sljedeci put idem na load game te odaberem slot koji sam spremio. Ma ljudi koje je to bilo odusevljenje kad smo nekako uspijeli spremiti pozicije i sljedeci put nastaviti od tog mjesta!!! Ma koja sjecanja.. Od tog trena pa nadalje, sve je povijest. Pisanje, brisanje, kopiranje podataka izmedu dvije kartice.. Na karticu od 1MB stalo je tada 15 blokova zapisa- a neke igre trebale po 2 i vise bloka za spremanje.. Hvala HCL-u na ovoj retro dozi, stvarno ste me podsjetili na prekrasne dane. Mogao bi sivonju ponovno upalit pa zaigrat.. I spremit koju poziciju:))

  • Dom3gaming

    07.04.2016 - 17:00

    All Memory Cards, I Salute you.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?