HCL.HR

RETRO DOZA #145 – Prva Dragon Ball igra, Dragon Ball: Dragon Daihikyo

Renato Pedišić 11.01.2015.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Vijest o odgodi Dragon Ball Xenoversa podsjetila nas je na to da još nismo napisali nijednu Retro dozu o Dragon Ball serijalu pa je priča o prvoj igri serijala zvučala kao sasvim odlična ideja.

Dragon Ball anime sa svim svojim nadovezujućim serijalima veliki je dio japanske pop kulture, ali i jedan od najomiljenijih animiranih uradaka brojnim poklonicima japanske animacije. Upravo zato ne smijemo propustiti napisati nešto o povijesti videoigara na temu tog animea, a gdje najbolje započeti tu priču nego na samomu početku s prvom Dragon Ball igrom.

Dragon Ball: Dragon Daihikyō, ili u engleskom prijevodu Dragon Ball: The Great Unexplored Dragon Region, prvi je naslov u Dragon Ball serijalu videoigara koji je 1986. godine izašao na japanskom tržištu za tzv. Super Cassette Vision. Ta je konzola bila proizvod japanske tvrtke Epoch koja potpisuje i Dragon Daihikyō, a ako ju imate u svojemu domu znajte da posjedujete vrijednu stvar, budući da u Europi nije ostvarila značajan uspjeh što ju čini iznimno rijetkom.

Činjenica da je Dragon Ball: Dragon Daihikyō izradio upravo Epoch također je iznimno zanimljiva, budući da to ovaj naslov čini jedinom Dragon Ball igrom koju nije izradio ili na tržište postavio Bandai. Osim toga, Dragon Daihikyō jedna je od rijetkih Dragon Ball igara koja ne pripada žanru virtualnih tučnjava, već se tu radi o akcijskom shoot-em-up naslovu.

U njemu su igrači upravljali Gokuom koji leti na svom poznatom oblačku s misijom prikupljanja zmajevih kugli koje se nalaze na kraju svake razine. Da bi došao do zmajevih kugli Goku mora poraziti razne neprijatelje koje susreće po putu koristeći svoj štap ili Kamehameha napad. Goku, kao što znamo iz animea, često ogladni pa ga prilikom prelaska levela treba održavati sitim skupljanjem razbacane hrane koja također osigurava konstantnu snagu njegovih napada.

Prilikom prelaska levela Goku može susresti razne likove iz Dragon Ball univerzuma poput Bulme, Roshija i drugih. Susretanje tih likova također ima utjecaja na gameplay jer neki aktiviraju zasebne mini igre, a drugi pomažu Gokuu na njegovom putu.

Kako je sve to izgledalo možete vidjeti u priloženom videu.

Sviđa li vam se prva Dragon Ball igra? Imate li nekog svojeg favorita u serijalu? Javite nam sve u komentarima.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (5)

  • R4iden

    11.01.2015 - 18:00

    Osobno mi je najbolja Budokai Tenkaichi 3, nakon ps2 mislim da je jedina dobra dbz igra Burst Limit, Ultimate tenkaichi je bio katastrofa

    • tajger

      @R4iden, 12.01.2015 - 02:46

      tenkaichi 3 mi je najdraža tabačina ikad. stvarno jesam fan dbz-a i to mi dodatno poboljšava igru, ali mislim da to stvarno je jedna od najboljih tabačina ikada.

  • TheCaptainCrash

    11.01.2015 - 18:28

    dragonball je ogroman dio mog djetinstva i najbolja anima ikad,iza toga stojim zauvijek [3

  • Gvags

    11.01.2015 - 23:37

    dragonball ultimate battle 22 na ps1, to sam ja igrao!

  • SolidSmile1908

    13.01.2015 - 09:47

    Budokai 3 na PS2…..koliko prolivenog znoja i krvavih žuljeva…..to su bila vremena! 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?