HCL.HR

RETRO DOZA #148 – Dictator

Renato Pedišić 01.02.2015.   •   0 komentara   •   Retro gaming


Danas se u novoj Retro dozici bavimo jednom od najranijih računalnih simulacija vođenja države u kojoj smo uzimali ulogu diktatora jedne banana državice na rubu revolucije. Zvuči poznato?

Dictator jedna je od najranijih računalnih simulacija vođenja države, koja je 1983. godine izašla za ZX Spectrum 48K. Tvorac ove tekstualne avanture bio je irski programer Don Priestley, zaslužan za većinu poznatijih naslova studija dK’Tronics.

Posebna stvar kod ovog naslova je ta da se radilo o jednoj od prvih igara koje su igračima omogućavale vođenje države. I to nije sve – Dictator je omogućavao vođenje jedne banana državice pa je na toj razini teško ne povući paralelu s danas popularnim Tropico serijalom.

Igrači su u Dictatoru uzimali ulogu diktatora Ritimbe, države na rubu revolucije kojoj je potrebna čvrsta ruka i mudro vodstvo za očuvanje prosperiteta. Jedna od reklama posvećenih ovom naslovu nudi sljedeći opis: “Jedna od najboljih DK-ovih ranih igara. Upravo ste postali predsjednik Ritimbe, ekvatorijalne banana republike. Vladavina će vam biti kratka i na njoj vam nitko neće zavidjeti. Koliko dugo možete preživjeti uz vlastitu pohlepnu i omraženu tajnu policiju, nasilnu vojsku, iritantne gerilce, uznemirujuće komuniste, arogantne zemljoposjednike i pobunjene seljake? Novac možete posuditi od Rusa ili Amerikanacca (ako im se bude dalo). Kako igra bude napredovala, opcija će biti sve manje. Možete li pobjeći bogati, ili ćete umrijeti na dužnosti?”.

Ukratko, igra je zahtijevala konstantno balansiranje između različitih zaraćenih strana u državi (ali i izvan nje!) s ciljem održavanja mira i sprječavanja eskalacije nasilja. No, valjalo je također držati ne samo narod, već i vojsku i tajne službe podređenima, budući da pravi diktator nema prijatelje, a ni čvrsti oslonac o ikoga, doli samoga sebe.

Recenzije igre su joj u većini slučajeva išle u prilog (barem one koje danas možemo naći na internetu), što je sigurno doprinijelo njenoj popularnosti. To potvrđuju neki navodi koji govore o značajnoj popularnosti Dictatora u Europi. No, zašto da vam govorimo o tome koliko je igra bila dobra, kad ju danas putem magije interneta možete isprobati sami i to na ovoj internetskoj stranici.

Dopada li vam se Dictator? Sjećate li se neke slične igre?

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?