HCL.HR

RETRO DOZA #152 – Black Crypt

Renato Pedišić 01.03.2015.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Ideja za ‘pen and paper’ igru na kraju se pretvorila u računalnu videoigru i lansirala današnje tvorce Call of Duty igara u šareni svijet gaming industrije.

Black Crypt igra je za Amigu, originalno objavljena 1992. godine kao proizvod tada tek deset godina starog Electronic Artsa. Bio je to debitantski proizvod studija Raven Softwarea, ekipe koja je u svojoj bogatoj karijeri izradila, ili pomogla u izradi naslova u serijalima Heretic, Wolfenstein i Call of Duty.

Black Crypt bio je role playing naslov iz prvog lica inspiriran Dungeon Masterom (dijele isti žanr – 3D realtime akcijski RPG), ali je originalna ideja potekla od ideje za ‘pen and paper’ igru. Nju su braća Brian i Steve Raffel (osnivači Raven Softwarea) osmislili još 1980-ih da bi se početkom 90-ih razvila do nečega pogodnog za videoigru.

Igrajući ovu igru igrač dobiva kontrolu nad četiri heroja sa zadatkom prolaska kroz 28 levela u lovu na zlog Estorotha Paingivera, prognanog iz zemlje zvane Astera. Paingiver je prognan u ‘crnu kriptu’ zbog svojih zločina, a heroji ga trebaju zaustaviti zbog bojazni uglednika Astere da se zli Estoroth priprema na bijeg iz svojega zatvora.

Glavna razlika Dungeon Mastera i Black Crypta bila je u tome što potonji nije imao unaprijed generirane likove koje bi igrač mogao odabrati za svoje heroje, već ih je on sam morao stvoriti i dati im imena. Igraču su pri početku igre bile ponuđene četiri klase – fighter, cleric, magic user and druid sa setom početnih atributa.

Osim toga, većina igara ovoga tipa nije imala kartu tamnica po kojima se igrač kretao (zbog čega je mudro bilo sa strane uvijek imati olovku i papir), ali u Black Cryptu klasa magic user imala je sposobnost zvanu ‘Wizard Sight’ koja je omogućavala lakše snalaženje u neprijateljskom okruženju.

Kako je Black Crypt izgledao te kako se igrao možete provjeriti u videu kojega ostavljamo u nastavku.

Znate li još za koji zanimljivi 3D realtime akcijski RPG? Imate li preporuke za naše čitatelje?

Komentari (2)

  • Disc0

    02.03.2015 - 08:56

    Nisam igrao ovu igru, tj jedini DOS RPG (ili FRP kako smo ih onda zvali) koji sam igrao je bio odlican Westwood-ov Lands of Lore. Ali Raven je IMHO uz Monolith jedan od najboljih FPS developera, uz gore nabrojane da jos dodam: Star Trek: Eliite Force, Jedi Knight Serijal, Soldier of Fortune serijal, Quake 4 i jedan od tzv ''hidden gem-ova'' odlicni ali nezamjeceni Singularity, ko nije neka obavezno odigra ovaj FPS, igra je radjena u UE3 i radi normalno na Win7 64 😉

  • Disc0

    02.03.2015 - 08:59

    Ah…vidim i da je Shadowcaster isto njihov, e i to sam cudo igrao, fora RPG u DOOM engine-u.
    Glavni lik se mogao pretvarat u zivotinje…altered beast iz prvog lica 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?